Menuen forenkles om sommeren. Sådan er det i hvert fald ofte herhjemme hos os, for om sommeren, når temperaturen stiger, så falder appetitten og så må der tænkes kreativt og i lidt mere enkle madretter for aftensmad skal vi jo trods alt have. Også selvom vi ikke lige har lyst til de helt store anretninger med kød, sauce og kartofler.

En af sommerfavoritterne er en spansk tortilla med kartofler, som mest af alt minder om en klassisk æggekage fyldt med kartofler. En spansk tortilla kan serveres både lun og kold og den er uhyre simpel at lave – især hvis man er så heldig, at der gemmer sig en rest kogte kartofler i køleskabet, men ellers er det jo ikke fordi, at det tager så voldsomt lang tid at koge en portion kartofler.

Jeg laver som regel en helt simpel tortilla, som udelukkende består af æg, kartofler og løg, og med en lækker, grøn salat ved siden af, er det et helt perfekt bud på en god og mættende vegetarmiddag, men man kan sagtens tilføje ekstra lækkerier til tortillaen. Det ser fx vældig fint ud med rød peberfrugt i tern og hvis har man en rest skinke eller kylling, så kan det også sagtens skæres i mindre stykker og kommes i panden, så en tortilla er en ret perfekt “tøm-køleskabet” ret.

Jeg laver gerne tortillaen i stegepanden og vender den så rundt, så den kan blive stegt på begge sider, ved hjælp af en tallerken. Det går både nemt og hurtigt, men har man en stegepande – eller en sauterpande – som kan tåle at komme i ovnen, så kan man også vælge at stege tortillaen færdig i ovnen. Man skal bare sætte den i ovnen ved 200 grader og når æggemassen har sat sig og overfladen er smukt gyldenbrun, så er tortillaen klar.

Pynt den færdige tortilla med masser af friskhakkede krydderurter, fx persille eller purløg og evt.friskhakket rød chili, hvis smagen skal have et ekstra “pift”. En grøn salat ved siden af og måske et glas kølig hvidvin eller rosé i glasset og så er der let og sommerlækker aftensmad.

Spansk tortilla med kartofler.

3 pers.

500 gr små, kogte kartofler

4 spsk olivenolie + 2 spsk olivenolie

1 stort løg, hakket

5 æg

salt og peber

Skær kartoflerne i grove stykker. Varm 4 spsk olivenolie op ved middel varme på en stor stegepande og kom kartofler og løg på panden. Rist kartofler og løg i ca 5 minutter, til kartoflerne begynder at blive gyldne. Imens slåes æggene ud i en skål og piskes sammen med salt og peber. Kom kartofler og løg i skålen til de sammenpiskede æg og rør rundt. Hæld herefter blandingen tilbage på stegepanden igen – måske skal der tilsættes 2 spsk olie mere til panden.

Lad tortillaen stege i ca 10 minutter, til den begynder at stivne. Kniber det med at få tortillaen til at stivne i midten, så kan panden dækkes til med et stort grydelåg eller et stykke stanniol. Glid forsigtigt tortillaen over på et skærebræt eller en stor tallerken og læg så stegepanden ovenpå tortillaen med bunden opad. Vend det hele rundt i et snuptag ved hjælp af skærebrættet/tallerkenen, så den rå side af tortillaen nu vender nedad på stegepanden. Lad tortillaen stege færdig på panden i ca 5 minutter og lad den herefter afkøle, inden den skæres i trekantede stykker. Server lun eller kold med salat.

Note. Det kræver lidt øvelse, at vende tortillaen. I starten kan det derfor være en god idé, at vende tortillaen henover køkkenvasken, så det er nemt at rengøre, hvis lidt af den flydende æggemasse løber ved siden af.

Inspiration til opskriften er fundet hos Dagens opskrifter. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)