Auberginelasagne. Nem, simpel og superlækker aftensmad, som kan trylles frem i løbet af ganske kort tid og så er det altså rigtig sommermad, også selvom man sagtens kan lave det om vinteren. Jeg har et eller andet med auberginer, både grillede, sprødstegte og i diverse ovnretter og jeg får gerne aubergine mindst et par gange, når vi er i USA, hvor man kan få eggplant parmigiana (en kødfri variant over chicken parmigiana) på stort set alle italienske restauranter.

Denne her auberginelasagne, som jeg har valgt at kalde den, er inspireret af den amerikanske eggplant parmigiana, men i en meget nemmere, mere simpel og ikke mindst sundere udgave, idet jeg har droppet at panere og stege aubergineskiverne i olie. Ingen tvivl om, at originalen smager skønt, men auberginer kan altså virkelig suge noget olie, så som regel lægger jeg i stedet aubergineskiverne på en bageplade og bager dem møre i ovnen. Man kan pensle auberginerne med lidt olie, hvis man synes, men uanset hvad så er det i hvert fald både nemmere og sundere, at bruge ovnen.

Har man travlt, så brug 2 glas færdiglavet tomatsauce, men det tager ikke mange minutter at koge sin egen sauce og da der i forvejen er tale om ret simpel aftensmad, så vil jeg til enhver tid anbefale, at man laver saucen selv. Hører man til dem, som har tomater i drivhuset og snart kan vælte sig i tomater, så er det jo også oplagt at lave en ordentlig portion hjemmelavet tomatsauce til pizza, pasta og lign. og fryse den i passende portioner.

Auberginelasagnen er kødfri, men der sker altså et eller andet med auberginer, når de tilberedes – auberginerne giver en god fylde og et lækkert “bid” til retten og kombineret med den krydrede tomatsauce og osten synes jeg aboslut ikke, at lasagnen mangler kød – især det sprøde, gratinerede ostelag på toppen af lasagnen er meget lækkert. Jeg serverer desuden en stor portion friskkogt pasta, hvidløgsbrød og salat til lasagnen, som jo ikke ellers indeholder pasta, og jeg lover, at herhjemme er der ingen, der går sultne fra bordet. Tværtimod har Morten vist fået en ny favorit, når det kommer til vegetarretterne – også selvom han stadig snakker om de skønne squashfrikadeller, som vi fik i sidste uge.

Auberginelasagne med tomat og ost

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 auberginer
 • 1 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 1 løg (hakket)
 • ½ liter passata tomater (blendede tomater)
 • 1 ds hakkede tomater
 • 2 spsk friskhakket basilikum (eller tørret basilikum)
 • 1 tsk sukker
 • 150 gr revet ost (fx mozzarella)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skær auberginerne i tynde skiver og læg dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Auberginerne skal ikke skrælles først. Drys med salt og bag auberginerne ved 200 °C (varmluft) i ca 10 minutter, til de er svampede og bløde.
 • Imens laves tomatsaucen. Varm olien op i en gryde og sauter hvidløg og løg heri. Tilsæt passata tomater, hakkede tomater og basilikum og lad saucen simre i 10-15 minutter. Smag til med sukker, salt og peber.
 • Fordel lidt tomatsauce i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) og læg aubergineskiver herpå. Kom tomatsauce på auberginerne og drys med revet ost. Fortsæt med auberginer, tomatsauce og revet ost til det hele er brugt. Slut med et lag tomatsauce og revet ost. 
 • Bag auberginelasagnen ved 200 °C (varmluft) i ca 30 minutter. Tag lasagnen ud og lad den “sætte sig” et par minutter inden servering – så bliver det nemmere at skære pæne stykker. Pynt evt lasagnen med frisk basilikum og server med friskkogt pasta og lækkert brød, fx hvidløgsbrød.

Noter

Passata tomater er blendede tomater, som kan købes på karton eller flaske i stort set alle supermarkeder. De står som regel sammen med de øvrige tomatprodukter. Fordi passatatomater er blendede, giver de en lækker og cremet sauce, men kan man ikke skaffe passata tomater, så brug en ekstra dåse hakkede tomater. Giv evt. de hakkede tomater en hurtig tur med stavblenderen.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)