Jeg ELSKER solbærsaft. Der er ikke ret meget, der slår sådan en kandefuld på en varm sommerdag og en af mine favoritter, når vi engang imellem er på café, er et stort glas solbærsaft med masser af isterninger, Sjovt nok bryder jeg mig ikke specielt meget om solbærmarmelade, men hey… pyt med det, så er der bare flere bær at lave saft af.

Vi har ikke selv solbær i haven, men der er flere steder med selv-pluk og “årets høst” kommer fra Ømosebær ved Ans (lidt udenfor Silkeborg). Morten kommer fra Silkeborg, så det passede noget så fint at kombinere bærplukning og familiebesøg og faktisk så var vi så heldige, at de solgte plukkede solbær til samme pris, som hvis vi skulle have plukket dem selv. Vi købte en kasse med 5 kg for 125 kr og sparede os selv for omkring 1 times arbejde og så kunne vi i stedet koncentrere os om at fylde vores bakker med friske hindbær og blåbær.

Det er svært at angive en decideret opskrift på solbærsaft, for det kommer helt an på mængden af bær, der er til rådighed og hvor meget saft de afgiver. Hovedreglen er dog, at man koger sine bær og efterfølgende sier saften. Så måler man, hvor meget saft det er blevet til og så tilsætter man sukker. Jeg synes, at 500 gr sukker pr. liter saft er passende – faktisk bruger jeg næsten altid den mængde, når jeg laver hjemmelavet saft, men er man i tvivl, så tilsæt evt. sukkeret ad flere omgange. Smag på saften undervejs – selvfølgelig tilsat lidt vand, da solbærsaft som regel fortyndes og tilsæt så sukker til smagen er tilpas.

Jeg endte med at koge alle 5 kg. solbær til saft og fik næsten 4 liter ren saft. Jeg tilsætter ikke vand i væsentlig grad til gryden, når bærrene skal koges, men nøjes med det vand, der hænger ved bærrene, efter de er skyllet. Det skyldes primært, at jeg ikke ser nogen grund til at tilsætte vand, før saften skal drikkes. Hvorfor fylde 10 flasker med saft, som skal fortyndes med vand i forholdet 1:2, når man i stedet kan nøjes med 5 flasker koncentreret saft, som skal fortyndes 1:4.

Jeg endte for øvrigt med næsten 5 liter saftevand alt i alt. Der bliver drukket en del her i sommervarmen, men heldigvis er det jo en stor portion, så der skulle også gerne være et par flasker tilbage, som vi kan nyde i løbet af de kolde efterårs- og vintermåneder. Solbærsaft behøver nemlig ikke være koldt men kan også drikkes varmt, præcis ligesom hyldebærsaft og det er noget så hyggeligt at lave sig en varm solbærtoddy på en råkold aften. Desuden skulle der også gerne være til hjemmelavet solbærgløgg, som jeg glæder mig til at afprøve til jul.

Hjemmelavet solbærsaft. 

solbær

500 gr sukker pr. liter solbærsaft

citronsaft – kan udelades

evt. atamon til skylning af flasker

Skyl solbærrene og kom dem i en gryde sammen med det vand der hænger ved. Bring langsomt gryden i kog under låg. Lad solbærrene koge til de brister og afgiver saften. Hæld de kogte solbær og saften igennem et rent klæde, et viskestykke eller en stofble. En finmasket sigte kan også bruges.

Når bærrene er afryppet måles saften – det kan være nemmest at stille en skål på en køkkenvægt og veje saften. 1000 gr = 1 liter. Hæld saften i en gryde og tilsæt 500 gr sukker pr. liter solbærsaft og evt citronsaft efter smag (kan udelades). Bring saften i kog så sukkeret smelter. Imens skoldes flaskerne til opbevaring af saften og steriliseres evt. med atamon eller alkohol. Saften kan også hældes på plastflasker og opbevares i fryseren.

Hæld den kogende saft på de skoldede flasker – medmindre der bruges plastflasker – og luk flaskerne til. Afkøl og opbevar et tørt og mørkt sted. Fortynd saften med vand i forholdet 1:3 eller måske 1:4. Kan både nydes varm og iskold

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)