Lige siden jeg tidligere på sommeren lavede disse her sprøde butterdejsbunde med rejer og asparges, har jeg haft en idé om også at afprøve dem med en hjemmelavet hønsesalat. Der er jo noget umiskendeligt “tartelet-agtigt” over en sprødbagt butterdejsbund, men når der så samtidig tilføjes friske, grønne asparges og lækker, hjemmelavet hønsesalat – som jeg må indrømme ofte bliver til kyllingesalat i mit tilfælde – så tænkte jeg, at resultatet godt kunne ende med noget så lækkert som en sommerudgave af den klassiske tartelet med høns i asparges.

Heldigvis fik jeg ret – forsøget med sprød butterdej, asparges og hønsesalat blev afprøvet forleden aften og jeg kan godt afsløre, at her på matriklen blev det en kæmpe succes. Sommermad på den allerbedste måde og på trods af en lidt omfattende ingrediensliste, så var det faktisk også ret nemt at lave. I virkeligheden er der jo blot tale om at røre en rigtig lækker hønsesalat sammen – og den kan jo laves i forvejen – og så bage de sprøde butterdejsbunde med asparges. Resten af ingredienserne er jo egentlig mest “pynt og sjov”, men jeg synes altså, at der hører både sprødstegt bacon og ristede champignons til en rigtig hønsesalat, så det skulle ikke mangle. Et lille stykke frisk ananas kunne måske også være en mulighed – om ikke andet så bare til pynt og for at tilføje lidt friskhed, men det må blive næste gang.

Selve hønsesalaten er helt enkel – og lavet på kyllingebryst, det indrømmer jeg blankt, men nogle gange er det altså nemmere at koge 2 stykker kyllingebryst fremfor en hel suppehøne. Normalt tilføjer jeg ristede champignons og hvide aspargessnitter til hønsesalaten, men eftersom bundende er fyldt med lækre, grønne asparges, syntes jeg ikke, at det var nødvendigt i denne omgang. Desuden valgte jeg at bruge de ristede champignons til pynt, istedet for at vende dem i salaten, men det kan man jo gøre, som man synes.

De sprøde bunde med hønsesalat kan enten serveres som forret eller til frokost, evt. med en portion grøn salat ved siden af og de kan også udgøre et let aftensmåltid. Vi spiste det til aftensmad og udover salat supplerede jeg med masser af sprøde grønsager, som var skåret i stave, så vi blev helt fint mætte.

Bryder man sig ikke om hønsesalat/kyllingesalat, så kan man i stedet bruge en hjemmelavet rejesalat eller skaldyrssalat, en skinkesalat med en rigtig god skinke eller måske en tunsalat. Og har man mulighed for det, så ser det noget så fint ud, hvis man pynter med skønne, friske krydderurter eller spiselige blomster fra haven – her blev det til purløg, rød skovsyre, persille og et par ærteskud fra ærtebedet.

Hønsesalat/kyllingesalat og asparges på sprød butterdej. 

6 stk.

2 stk kyllingebryst

1½ dl creme fraiche

1 spsk mayonnaise

1 tsk sød sennep

1 tsk citronsaft

salt og peber

1 pk bacon i skiver

1 pk (6 stk) frosne butterdejsplader

sammenpisket æg

4 spsk revet parmesanost

1 bundt grønne asparges

1 spsk olie

100 gr champignons i skiver

6 skv. stegt bacon til pynt

friske krydderurter til pynt

Bring en gryde letsaltet vand i kog og kog kyllingestykkerne under låg ved svag varme i 10-15 minutter til de er lige netop gennemkogte. Tag kyllingebrysterne op af gryden og afkøl dem let. Pluk det lunkne kyllingekød i mundrette bidder med en kniv eller ved at bruge fingrene. Rør creme fraiche, mayonnaise, sennep og citronsaft sammen i en skål. Tilsæt kyllingekødet og smag til med salt og peber. Lad salaten trække, imens butterdejen tilberedes.

Læg de frosne butterdejsplader på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem optø i ca 10 minutter. Med en lille kniv ridses hver butterdejsplade i et rektangel hele vejen rundt ca 1 cm fra kanten. Pensl dejen med sammenpisket æg og drys med lidt parmesanost. Knæk den nederste, træge del af aspargesene og læg 4-5 stykker ovenpå hver butterdejsplade. Bag butterdej og asparges ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 15 minutter, indtil butterdejen er gylden og hævet op. Tag butterdejen ud – den vil nu falde sammen i midten, så aspargesene ligesom ligger i en “skål”.

Lad butterdejsbundende afkøle i ca 5 minutter til de er lunkne. Imens ristes champignons i lidt olie på en varm stegepande. Anret kyllingesalaten ovenpå den sprøde butterdej og pynt med ristede champignons, sprøde baconskiver brækket i mindre stykker og friske krydderurter efter smag og behag på toppen. Server straks.

Note. Butterdejsbundende skal bages umiddelbart inden servering, men resten kan sagtens forberedes i god tid. Kyllinge- eller hønsesalaten kan stå klar i køleskabet og både bacon og champignons kan steges i forvejen. Så er det bare at anrette lige inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)