Jeg følger AMO på Instagram og med jævne mellemrum lægger de billeder og opskrifter op på nogle af deres ældre klassikere – sådan nogle fine retrobilleder fra mine bedstemødres tid. I går lagde de en opskrift op på en lækker kokossandkage og den kage havde jeg altså mere end almindeligt svært ved at glemme igen, så ved middagstid tændte jeg for ovnen og gik igang – som om der ikke var varmt nok i huset uden en tændt ovn, men det var der ikke noget at gøre ved. Kagen skulle bages.

Jeg fulgte stort set opskriften fra AMO, som i bund og grund er en helt klassisk sandkage med lidt kokosmel i, men jeg valgte at skære smør- og sukkermængden ned til 175 gr i stedet for 200 gr. I stedet for almindelig kokosmel brugte jeg en groftrevet variant, som jeg har haft med hjem fra USA – jeg har set noget lignende en enkelt gang herhjemme for snart et par år siden og jeg er ikke helt sikker på, at den kan fåes længere og det gør heller ikke den store forskel for smagen. Den væsentligste forskel ligger nok i, at groftrevet kokos giver lidt mere “bid” til kagen og så ligner de ristede kokosflager til forveksling ristede løg, når de drysses på den færdige kage.

Den afkølede kage skal pyntes med glasur og jeg bestemte mig for at det skulle være med citronsmag. Dels synes jeg, at almindelig glasur er meget meget sødt, men derudover var jeg også sikker på, at citronsmagen ville passe fint sammen med kokossmagen og det holdt heldigvis stik. Resultatet blev en meget meget lækker og ikke mindst dekorativ skærekage, som så noget så fin ud, da den var pyntet med hvid glasur og ristet kokos.

Efter aftensmaden kørte vi en lille tur i bilen med Villy – han kæmper virkelig med varmen og sover det meste af dagen, så han stornød en køretur i en dejlig, kølig bil. Vi gik en lille tur ved Fårupsø ved Jelling, hvor der var lang kø ved ishuset, men vi havde jo en kage, der ventede på os. Vel hjemme igen fik vi kage og en god kop te, som blev nydt på terrassen – stadig med parasollen slået op. Vi bor jo lige ned til en sø og solen går ned over søen, så vi har sol på terrassen lige indtil den går ned. Til gengæld kan vi så også nyde synet af de mange fugle – ænder, svaner, lappedykkere osv, som kommer frem og sejler forbi i store flokke, når solen begynder at gå ned og temperaturen falder.

Kokossandkage med glasur.

1 stk.

175 gr blødt smør

175 gr sukker

4 æg

1 tsk bagepulver

1 nip salt

125 gr hvedemel

125 gr kokosmel

75 gr flormelis

2 tsk citronsaft

25 gr kokosmel

Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk imellem hvert æg. Sigt bagepulver, salt, hvedemel og kokosmel sammen og vend det i dejen. Fordel dejen i en franskbrødsform (ca 1½ liter) foret med bagepapir. Bag kagen ved 175 grader (almindelig ovnvarme – ikke varmluft) i ca 1 time, til den er gennembagt. Lad kagen afkøle helt, inden den pyntes.

Rør flormelis og citronsaft sammen og tilsæt en smule vand til det bliver til en tyk glasur. Rist 25 gr kokosmel på en tør, varm pande til det bliver gyldent. Fordel citronglasuren på toppen af den afkølede kage og drys med ristet kokos.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)