Rosinboller. Enten elsker man dem eller også så hader man de klassiske boller med rosiner, men heldigvis så er vi ret enige herhjemme – boller med rosiner smager skønt og rosiner er kun med til at gøre en klassisk fødselsdags- eller tebolle endnu bedre. Især hvis man som mig, ikke er heeelt tosset med alt for søde kager, så kan en bolle med rosiner virkelig være et skønt alternativ engang imellem.

Det er virkelig sjældent, at jeg bager boller på den “gammeldags” måde, hvis man kan betegne det sådan. Altså boller som jeg husker fra min barndom og som er lavet på smør, masser af hvedemel, mælk og æg og uden skyggen af en kerne eller en grovere meltype. Alligevel er det et absolut must til fødselsdage og så et par gange mere i løbet af året, hvor jeg simpelthen får så meget lyst til de gode, gammeldags boller og en af de gange var så i forgårs, hvor jeg i den grad var i bagehumør og både fik bagt rosinboller og frøsnappere med pikantost. 

Min farmor havde altid boller i fryseren og jeg mindes ikke et besøg hos hende, hvor der ikke blev serveret rosinboller med (lidt for meget) smør og så selvfølgelig også gerne et stykke kringle. Men selvom jeg er vild med rosinboller, så er jeg egentlig ikke sikker på, at jeg nogensinde selv har tilsat rosiner, når jeg har bagt de klassiske teboller. Faktisk bruger jeg primært rosiner i bagværk, når jeg laver de her skønne müsliboller, som Morten og jeg spiser herhjemme, men som sagt er det langt fra alle, som bryder sig om rosiner i bagværk og måske er det en af grundende til, at jeg hidtil har droppet rosiner i bollerne til fødselsdagene. Man vil jo trods alt gerne glæde sine gæster og derfor vil jeg da også skynde mig at tilføje, at de her boller sagtens kan laves uden rosiner. Desuden kan man erstatte rosinerne med lidt grofthakket, mørk chokolade og så plejer de fleste at kunne være med.

Men kan man nu lide rosiner og vil man gerne bage rosinboller, så vil jeg foreslå, at man bruger de store jumborosiner. For det første så er de meget mere saftige end almindelige, små rosiner, som godt kan have tendens til at være nogle triste og indtørrede, små gnalilnger, men derudover så brænder store rosiner heller ikke helt så hurtigt, når de kommer i ovnen. De fleste, som bryder sig om rosinboller og bagværk med rosiner i det hele taget, har vel prøvet at sidde med en bitter smag i munden, fordi man har fået en bolle med et par rosiner, som var lettere forkullede og sorte og det sker altså ikke helt så nemt, hvis man bruger nogle gode, store rosiner.

Derudover vil jeg anbefale, at man lige sørger for, at der ikke sidder alt for mange rosiner “udenfor”, når man former bollerne – rosinerne skal simpelthen ind i dejen, så de ikke bliver brændt af i ovnen, men så er der altså også mulighed for at lave nogle helt eminent lækre rosinboller, som er perfekte til en god kop kaffe eller te eller måske bare til en lille hyggestund.

Rosinboller. 

10 stk.

1½ dl mælk, lillefingervarmt

1 dl vand, lillefingervarmt

½ pk gær

1 tsk groft salt

30 gr sukker

1 æg

100 gr jumbo rosiner

500 gr hvedemel

75 gr blødt smør

sammenpisket æg til pensling – kan udelades

Hæld mælk og vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, æg, rosiner og hvedemel. Tilsæt melet lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre. Arbejd til sidst det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og form 10 boller. Sørg evt for, at der ikke sidder alt for mange rosiner udenpå dejen, da de nemt brænder på i ovnen og bliver bitre. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader (almindelig ovnvarme – ikke varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem gerne lune. Bollerne holder sig friske i et par dage i en pose – de kan også fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)