Rosinboller. Enten elsker man dem, eller også så hader man de klassiske boller med rosiner. Hjemme hos os er vi heldigvis ret enige om, at boller med rosiner smager skønt. Og at rosiner kun er med til at gøre en klassisk fødselsdags- eller tebolle endnu bedre. Faktisk kan sådan en blød bolle med søde rosiner virkelig være et skønt alternativ til kage engang imellem.

Min farmors opskrift på rosinboller.

Min farmor havde altid boller i fryseren. Faktisk kan jeg ikke huske et besøg hos hende, hvor der ikke blev serveret rosinboller med (lidt for meget) smør. Og selvfølgelig også gerne et stykke kringle og nogle hjemmebagte småkager. Selv når det drejede sig om et uanmeldt besøg, kunne hun altid lige hive lidt hjemmebag frem fra fryseren. Præcis som alle de andre husmødre (næsten), der tilhørte den generation.

Jeg bruger gerne min farmors opskrift, når jeg bager rosinboller. Bortset fra at hun brugte margarine i dejen. Men hjemmebagte rosinboller er nu stadig en lidt hyggelig måde at mindes min farmor på. Og så er der altså bare noget ganske særligt over, engang imellem at få serveret en kridhvid bolle med smør.

Rosinboller på en bageplade med et viskestykke
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Rosinboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • dl mælk eller vand (lillefingervarm)
 • ½ pk gær
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1 æg
 • 100 gr rosiner (gerne jumbo rosiner)
 • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 75 gr smeltet smør
 • sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt sukker, salt, æg, rosiner, hvedemel og smør og ælt sammen til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form 10 boller.
 • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca 30 minutter. Pensl herefter bollerne med sammenpisket æg.
 • Bag boller ved 200 °C (alm ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.
 • Bollerne holder sig friske og bløde i et par dage, hvis de pakkes godt ind i en frysepose eller lignende. De kan desuden fryses.

Noter

Store rosiner vs. små rosiner.

Skal man bage rosinboller, så vil jeg foreslå, at man bruger de store jumbo rosiner eller salat rosiner, som de også kaldes. Først og fremmest så er de meget mere saftige end almindelige, små rosiner, som godt kan have tendens til at være nogle triste og indtørrede gnallinger. Men derudover så karamelliserer de store rosiner heller ikke helt så hurtigt, når de kommer i ovnen.

De fleste af os “rosinbolle-spisere” har vel prøvet at sidde med en bitter smag i munden efter at have fået et par rosiner, som var halvbrændte og sorte. Og det sker altså ikke helt så nemt, når man bruger nogle gode, store rosiner.

Derudover vil jeg anbefale, at man lige bruger et par minutter på at sikre sig, at der ikke sidder alt for mange rosiner “udenfor”, når man former bollerne. Rosinerne skal simpelthen trykkes ind i dejen, så de ikke bliver brændt i ovnen. Men så er der også mulighed for at lave nogle helt eminent lækre rosinboller, som er perfekte til en god kop kaffe eller måske bare til en lille hyggestund.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)