I slutningen af juni – normalt siger man faktisk til Skt. Hans, men det er vel også i slutningen af juni – er det slut med rabarberne. I hvert fald for vores vedkommende, for vores rabarber er små og fine jordbær-rabarber, som er blevet plantet i år og hvis vi vil have store, flotte rabarber til næste år, så skal planten have fred og ro fra nu af.

Har man nogle lidt mere hårdføre rabarber, så kan man i stedet glæde sig til en ekstra sæson og høste igen til august og blot lade rabarberne holde sommerferie. Dog skal man være opmærksom på, at rabarbernes indhold af oxalsyre (det som bevirker, at rabarber ligesom giver “pels” på tænderne) stiger i løbet af sommeren. Udover “pels” på bisserne, binder oxalsyre calcium (kalk) og forhindrer knoglerne i at optage det, men hvis ikke man spiser rabarber i kilovis hver dag, så bør det ikke være det store problem. Især ikke fordi at rabarber ofte serveres med kalkholdige mælkeprodukter, fx fløde, mælk eller creme fraiche, som indeholder rigeligt kalk til at neutralisere oxalsyren og ellers kan man tilsætte en smule non-oxalsyre til sine rabarberopskrifter. Non-oxalsyre kan købes i langt de fleste større supermarkeder og står ofte ved siden af krydderierne og brevene med husblas, citronsyre, vinsyre osv osv.

Som sagt får vores rabarber ro fra nu af og indtil næste forår, så forleden dag tyndede jeg godt og grundigt ud i bedet og fik en ganske fin portion. Der er nu lavet både jordbær-rabarbermarmelade og rabarbersaft med vanille til fryseren og af de allersidste stængler lavede jeg en fin lille portion rabarbersmør. Bare en portion svarende til nedenstående opskrift, hvilket gav et glas med ca 2 dl.

På trods af navnet har rabarbersmør intet med smør at gøre. Der er nemlig tale om en fløjlsblød og cremet marmelade, som udelukkende er lavet af rabarber og sukker, men det er formentlig pga. den smørbløde konsistens, at rabarbersmøret har fået sit navn. Præcis som da jeg i sin tid lavede æblesmør med kanel, var det supernemt at lave rabarbersmøret og anvendelsesmulighederne er virkelig mange. Vi har foreløbigt nydt smøret på brød og på ost, ovenpå yoghurt og i pandekager og så har jeg også et par gange anrettet en lækker bowl med vanilleskyr, friske blåbær og hindbær, kokosflager, hjemmelavet müsli og en klat rabarbersmør på toppen. Luksusmorgenmad – eller dessert – som smager allerbedst, når den nydes i haven.

Rabarbersmør.

250 gr rabarberstilke

3-4 spsk sukker eller efter smag

Skær rabarberne i mindre stykker, skyl dem og kom dem i en gryde med det vand der hænger ved. Bring gryden i kog ved middel varme og kog rabarberne til en tyk grød under jævnlig omrøring. Kog grøden indtil næsten al væden er fordampet og smag til med sukker.

Fjern gryden fra varmen og blend rabarberne til en tyk og cremet masse med en stavblender. Hæld rabarbersmøret på glas – det kan holde sig i ca 2 uger på køl. Hvis rabarbersmøret skal gemmes i længere tid, så skal glassene være skoldede og evt. skyllet i atamon. Rabarbersmøret kan også kommes i en bøtte og opbevares i fryseren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)