De fleste, der har haft squash i haven, ved, at næsten uanset hvor lidt grønne fingre man har, så kan det stort set ikke lade sig gøre at fejle med sådan en plante. Den er lille – i hvert fald til at starte med – men udbyttet er stort, så ofte kan man i løbet af relativ kort tid forsyne både venner og familie med de skønne, grønne sager. Og glemmer man at høste et par squash, så kan de i løbet af ganske få dage vokse sig til nogle gevaldigt store basser.

Belært af erfaringer fra mine forældres køkkenhave har Morten og jeg kun én squashplante i haven – det er for øvrigt en, som min mor har foræret os og jeg skal love for, at den er begyndt at producere i lange baner. Der hænger store, flotte squash i bunden, halvfærdige squash i midten og massevis af smukke, gule blomster i toppen, som varsler endnu flere squash.

Jeg har ikke fået høstet squash i et par dage og jeg vidste egentlig godt, at der var et par stykker, som var klar til brug, men jeg kom fra det igen. Bum!!!! Så tog de lige fusen på mig og her til morgen har jeg slæbt 2 kæmpe store squash op på terrassen. Den største er vel omkring 40 cm lang og den vejede ca 2,8 kg.

Normalt er jeg vældig glad for at skære squash i skiver, pensle med lidt olie og drysse med salt og peber og så grille dem kort. Helt perfekt tilbehør til sommermaden. Det er også lækkert at lave farserede squash med fyld af lækkert, krydret fars, men når squash bliver så store som disse her, så foretrækker jeg at rive dem. Da det trods alt er begrænset, hvor mange squashkager og squashboller vi kan spise, så måtte jeg finde på noget andet at bruge den revne squash til og derfor har jeg i dag lavet en ordentlig portion squashfrikadeller.

Squashfrikadeller eller squashklatter, som de vel også kan kaldes, er uhyre simple at lave og de er helt perfekte som grøn hovedret eller som lækkert tilbehør til kødretter og grillmad. Squash i sig selv er jo ikke vanvittigt fyldt med smag, så det er en god idé at sørge for at tilsætte masser af smagsgivere til “farsen”. Jeg skelede lidt til min opskrift på sprøde og krydrede selleribøffer og brugte revet løg, hvidløg og en håndfuld revet ost, som både bidrog med smag og var med til at binde farsen sammen under stegningen. Jeg droppede chili for at få “den rene” smag frem, men en anden gang kunne jeg sagtens forestille mig, at bruge en friskhakket, rød chili og jeg tænker også, at det vil være godt med en håndfuld krydderurter fra haven.

Squashfrikadellerne blev stegt i lidt olie på en varm stegepande, men de kan også lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og steges gyldne i ovnen. Frikadellerne kan spises både varme og kolde, så lav evt. en god stor portion og tag et par stykker med i madpakken eller i picnickurven. Selv kunne jeg ikke dy mig for at napse et par af de lune frikadeller, da de var helt nylavede, så de må gøre det ud for eftermiddagens mellemmåltid.

Resten af frikadellerne spiser vi som tilbehør til aftensmaden i aften, hvor menuen sjovt nok står på disse her squashruller i fad med ost og tomat og frisk pasta til. Man må da sige, at vi får dækket vores grønsagsindtag og spist nogle squash i dag men pyt med det, for det er heldigvis superlækker mad. Overvejer desuden lidt at lave et indlæg med alle mine bedste squash-opskrifter, for der må da være andre en mig derude, der “løber om kap” med en squash.

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 12 stemmer

Squashfrikadeller

Samlet tid35 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 2 squash (ca 700 gr)
 • 2 tsk groft salt
 • 1 fed hvidløg (presset)
 • 1 løg (hakket)
 • 1 æg
 • 50 gr revet ost (fx mozzarella)
 • 1 tsk bagepulver
 • 50 gr havregryn
 • 1 spsk hvedemel (kan udelades)
 • salt og peber
 • olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Riv de 2 squash groft og kom dem i en skål. Drys salt over og lad det stå i 15 minutter, så lidt af væden trækkes ud. Når squashen har trukket, presses overskydende væde ud. Jeg kom den revne squash i en sigte og pressede grundigt med bagsiden af en ske. 
 • Kom drænet squash i en skål og tilsæt hvidløg, løg, æg, revet ost, bagepulver, havregryn og evt. hvedemel, hvis farsen skal have lidt hjælp til at binde sammen. 
 • Tilæt evt. salt og peber men husk at der allerede er tilsat salt og at osten er saltet, så måske skal der ikke bruges mere salt. Lad farsen trække i ca 10 minutter.
 • Varm olie op på en stegepande og form farsen til 10 pæne frikadeller. Steg frikadellerne et par minutter på hver side, til de er gyldne og sprøde. Læg evt. frikadellerne på lidt fedtsugende papir og server.

Noter

Squashfrikadellerne smager skønt både varme og kolde, så hvis der bliver rester, så er det oplagt at tage et par stykker med på madpakken. Frikadellerne kan desuden kommes i fryseren. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)