Morten havde fødselsdag i går og den blev selvfølgelig fejret på behørig vis med familiebesøg, gaver, lækker mad og kage. Pga. varmen havde vi på forhånd besluttet at droppe den klassiske fødselsdagslagkage med flødeskum til kaffen og vi kombinerede i stedet dessert og aftenskaffe og fyldte skåle og fade med lækre ting at nippe til. Forskellige slags chokolade, frisk vandmelon og ananas, dadler vendt i kakao og lakridspulver og så hjemmebagte nøddehorn og kokosmakroner. Let og lækkert og noget så hyggeligt, når man kan sidde i flere timer og bare nippe, imens snakken går.

Min sædvanlige opskrift på kokosmakroner er med revet marcipan og de er superlækre, men da hovedbestanddelen af nøddehorn som bekendt udgøres af marcipan, syntes jeg ikke, at der også skulle marcipan i kokosmakronerne. Jeg valgte derfor at lave en portion kokosmakroner af den gode, gammeldags slags med ganske få ingredienser, som jeg husker dem fra skolekøkkenet.

Jeg søgte efter lidt inspiration rundt omkring men fandt kun opskrifter, hvor “dejen” enten skulle opvarmes i en gryde og tilsættes både smør og hvedemel, eller hvor der kun skulle bruges æggehvider. Derfor bestemte jeg mig for bare at “freestyle” opskriften og lave en helt simpel udgave af mine sædvanlige kokosmakroner med marcipan og chokoladebund.

Så vidt jeg husker fra min barndoms kokosmakroner i skolekøkkenet, så blandede vi bare ingredienserne til makronerne i en skål og rørte det hele sammen. Det er muligt, at vi kun brugte æggehvider, men jeg er ikke sikker – det er jo ved at være en del år siden. Uanset hvad så havde jeg besluttet mig for, at der skulle hele æg i mine kokosmakroner og det kom der – jeg forsøger så vidt muligt at undgå at stå tilbage med en æggeblomme (eller æggehvide for den sags skyld), hvis ikke jeg på forhånd har planer for anvendelsen. Alt for ofte ender den med blot at blive smidt ud.

Jeg er stødt på flere opskrifter, hvor man først pisker æg og sukker til en æggesnaps og derefter tilsætter kokosmel og måske også lidt hvedemel, hvis “dejen” bliver for våd. I mit tilfælde, hvor æg, sukker og kokosmel blot blev rørt sammen med en ske, blev konsistensen dog meget passende og “formbar” og de færdige makroner var både saftige og let “seje” i midten – præcis som jeg synes, en rigtig kokosmakron skal være.

Print opskrift Pin opskrift
4.84 fra 6 stemmer

Kokosmakroner

Bagetid15 min
Samlet tid30 min
Antal: 15 stk

Ingredienser

  • 2 æg
  • 150 gr sukker
  • 200 gr kokosmel
  • 100 gr mørk chokolade

Fremgangsmåde

  • Kom æg, sukker og kokosmel i en skål og rør det sammen til en klistret masse. 
  • Med en spiseske samles dejen og formes til 15 kugler, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er ret løs og klistret, men kuglerne skal også bare lige hænge sammen. Fugt evt. fingrene med lidt vand og form så kuglerne ganske let som små toppe.
  • Bag kokosmakronerne ved 180 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i 10-15 minutter, til de er gyldne på toppen. 
  • Lad kagerne afkøle på pladen i ca 10 minutter. Herefter kan de flyttes over på bageristen. 
  • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og dyp bunden af de afkølede kager i chokolade. Opbevar kagerne i en lufttæt kagedåse eller bøtte med låg. 

Noter

Kokosmakroner kan holde sig i flere dage i en lufttæt dåse. De kan også kommes i fryseren og skal så blot optøes i ca 15 minutter inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)