Jeg havde egentlig en hel del forskellige planer for dagen i dag, men da vi vågnede i morges, styrtede regnen ned og da de fleste af mine planer var udendørs, er det i stedet blevet til en hyggelig indedag. Og da det nu alligevel både har rusket og regnet udenfor vinduerne det meste af dagen, så var det jo helt oplagt at bage en kage og det skulle selvfølgelig være en rigtig efterårskage med æbler. Æbler er der jo nok af på træerne lige nu.

Jeg har tidligere lavet et væld af forskellige kager med æbler og man går jo aldrig galt i byen med en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum, men oga. vejret havde jeg i dag mere lyst til en af de lune varianter med kanel. Jeg elsker æblekager med kanel, som fylder hele huset med dufte – det er virkelig indbegrebet af hyggelig efterårsstemning.

Selve æblekagen blev en vaskeægte amerikansk apple pie – en kage, som jeg ikke har prøvet at lave tidligere, men som efterhånden har stået på min liste i flere år og hvor er jeg glad for, at jeg endelig fik den afprøvet, for hold da op hvor er den bare lækker. Sprød udenpå, lun og lækker indeni og med masser af møre æblestykker, lækker kanelsirup og så en klat iskold creme fraiche på toppen – vanilleis og flødeskum er med garanti også lækkert til kagen, men jeg foretrækker creme fraiche og det var altså helt perfekt med sådan et lunt stykke tærte til en kop varm te, da Morten kom fra arbejde. Resten af kagen spiser vi i aften og jeg glæder mig allerede.

Jeg har lavet en såkaldt double crust apple pie, hvilket vil sige, at der både er bund og låg på tærten, så æblerne ligesom kapsles inde i skøn, sprød dej. Da vi som bekendt kun er 2 herhjemme, har jeg brugt min mindste tærteform, som er 20 cm i diameter, men det blev alligevel til en pæn stor pie, som jeg er sikker på, vil kunne række til 4-6 personer. Har man en større tærteform, så vil jeg nok overveje at gange opskriften op og lave dobbelt portion eller i hvert fald halvanden gang, da det er vigtigt, at der er dej nok til både bund og top.

Jeg tilføjede 1 spsk kartoffelmel til æblefyldet, inden jeg kom det i tærten, hvilket gav en lækker tyk æble- og kanelsirup, som ligesom samlede sig omkring æblerne under bagningen. Har man ikke kartoffelmel, så kan det formentlig godt udelades, men der er ingen tvivl om, at det lige hjælper med til at jævne saften fra æblerne, som siver ud i bunden af tærten under bagningen, så det hele bliver knapt så flydende.

Amerikansk apple pie

Hvile- og bagetid1 t 15 min
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 250 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
 • 100 gr koldt smør
 • ½ tsk salt
 • 2 spsk sukker
 • 4-5 spsk vand
 • 5 store æbler (ca 900 gr)
 • 100 gr sukker
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 spsk kartoffelmel
 • 20 gr smør
 • sammenpisket æg og 1 spsk sukker til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom melet i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt salt, sukker og vand og saml hurtigt dejen med fingrene. Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i skålen og maskinen samler dejen med K-spaden. Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter. 
  Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i grove både. Kom dem i en skål med sukker kanel og kartoffelmel. Vend æblebådene rundt, så de alle er dækket af kanelsukker. 
  Del den afkølede dej i to og rul dem ud i cirkler på et meldrysset bord. Beklæd en letsmurt tærteform (ca 20 cm i diameter) med den ene dejcirkel og skær kanterne til med en kniv. Fyld tærtebunden med æblebåde og fordel ca 20 gr smør i små klatter ovenpå æblerne. Læg den anden halvdel af dejen over æblerme som låg og pres kanterne godt sammen - brug evt. en gaffel. Skær overskydende dej væk og rids et par slidser i dejen, så dampen kan slippe ud under bagningen. 
  Pensl overfladen med sammenpisket æg og drys med sukker. Er der dej til overs, så lav evt. et par blade som pynt. Bag tærten ved 175 grader (alm. ovnvarme - ikke varmluft) i 30-40 minutter, til overfladen er fint gylden. Server tærten lun med vanilleis, creme fraiche eller flødeskum. 

Noter

En apple pie kan godt fryses, men jeg synes, den er bedst, når den er helt friskbagt. Til gengæld kan mørdejen sagtens fryses, så lav bare en stor portion og opbevar i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)