Det her er det første “rigtige” blogindlæg efter ferien og jeg kan lige så godt indrømme det – jeg har virkelig glædet mig til at vende tilbage, også selvom jeg selvfølgelig har nydt fridagene. Og det første indlæg skal omhandle noget så simpelt men samtidig lækkert som hjemmelavet kartoffelmos og det er der en ganske særlig grund til.

Der skete nemlig det, at vi mellemlandede i Amsterdam på vejen hjem fra Californien og der styrtede regnen ned. Efter den lange, tørre sommer og 17 dage i Californien nærmest uden en sky på himlen er vi jo ikke ligefrem forvænt med regnvejr, men pludselig sad vi der og kiggede ud på noget, som bedst kunne betegnes som rigtig hyggeligt efterårsvejr og så slog det mig – det er jo faktisk gået hen og blevet efterår, imen vi har været væk. Og med efteråret kommer også alle de skønne simre- og gryderetter og hvad er mere oplagt tilbehør til en rigtig simreret end lige netop hjemmelavet kartoffelmos?

Jeg har vist tidligere blogget om opskrifter, hvor kartoffelmos har udgjort tilbehøret, fx brændende kærlighed og hjemmelavet gullash, men i betragtning af hvor glad jeg er for kartoffelmos, så er det bestemt på tide, at mosen får sit helt eget indlæg. Faktisk kan jeg sagtens finde på at lave en portion kartoffelmos bare til mig selv til frokost på kølige efterårs- og vinterdage, så det er altså ikke kun som tilbehør og til aftensmad, at der laves kartoffelmos her i huset og bliver der en rest, så kan den jo altid trylles om til de skønneste kartoffelfrikadeller. 

I bund og grund er det ret simpelt at lave en lækker og luftig kartoffelmos, hvis bare man husker på et par enkelte regler. Der må ikke tilsættes salt til kogevandet, når kartoflerne koges møre og så skal man være meget forsigtig med at overpiske mosen, for så bliver den “lang og sej”. Mange vælger at bruge et kartoffelmosjern eller et gammeldags piskeris, når kartoflerne skal moses, men man kan godt bruge en el-mikser, hvis bare man ikke pisker for længe. Stop når kartoflerne lige netop er pisket til mos og vend så forsigtigt smør, salt og/eller krydderier i efterfølgende. Bryder man sig ikke om “klumper” i mosen, så kan man i stedet kører kartoflerne igennem et såkaldt “sne-jern”, som moser kartoflerne til en helt fin puré – det ser vældig elegant ud, men jeg må indrømme, at jeg foretrækker den lidt grovere mos.

Man kan desuden minimere risikoen for “lang” mos ved at bruge kartofler af en melet/stivelsesholdig sort eller bagekartofler, hvis ikke lige man kan finde andet og så er det altså meget svært at lave god kartoffelmos på nye kartofler – de indeholder ganske enkelt for lidt stivelse og koger ikke ordentligt ud. Af samme grund går jeg gerne rundt og sukker efter en portion lækker kartoffelmos, når sommeren nærmer sig sin afslutning, for så er det som regel mange måneder siden, at vi sidst har fået kartoffelmos og denne her portion er da også sæsonens første. Mums.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 2 stemmer

Kartoffelmos

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 2 dl mælk
  • 50 gr smør
  • salt og peber
  • friskhakket persille (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne, skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde. Hæld vand i gryden til kartoflerne lige netop er dækkede (ingen salt). Læg låg på gryden, bring kartoflerne i kog og kog dem møre, ca 20 minutter. 
    Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem helt tørre. Mos kartoflerne med et kartoffelmosjern, et piskeris eller en el-mikser på laveste hastighed og tilsæt mælken lidt ad gangen til konsistensen er passende. Vend smør i mosen og smag til med salt og peber. Drys evt. med friskhakket persille inden servering. 

Noter

Overvej at udskifte nogle af kartoflerne i mosen med rodfrugter. Selleri, søde kartofler, pastinakker, gulerødder og persillerødder er oplagte. Rødbeder smager også godt, men så bliver mosen lyserød. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)