Vindruegelé – nem opskrift på gelé med vindruer.

23 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

De fleste, som har vindruer voksende i drivhuset eller på terrassen, kender til problematikken med at få dem alle brugt. Og det er jo også lidt synd, bare at lade dem gå til spilde. Vi har ikke selv en vin voksende i haven – måske vi en dag får en – men det har mine forældre. Så jeg kender udmærket til luksusproblemet med at have alt for mange vindruer. Derfor fandt jeg for et par år siden på at lave vindruegelé. Og det er blevet så stor en succes, at jeg gentager den hvert år. 

Se også – Forloren hare I Vildtgryde I Hjemmelavet ribsgelé

Nem opskrift på vindruegelé. 

Nedenstående opskrift giver 4 små glas á ca 2½-3 dl. Men har man mange vindruer og bruger man meget gelé i løbet af vinteren, så kan man sagtens lave det dobbelte. Det er jo ikke spor sværere at lave en stor portion, og et lille glas hjemmelavet gelé er jo også oplagt som gaveidé. Fx som en sød, lille værtindegave.

Og selvfølgelig behøver vindruerne ikke være af egen avl. Man kan sagtens købe en stor portion vindruer hos grønthandleren. Og kan man lide hjemmelavet ribsgelé, så kan jeg næsten love, at man også vil blive glad for gelé med vindruer. 

Tip! Se også ideer til anvendelse af vindruegelé under opskriften. 

4.37 fra 11 stemmer

Vindruegele

Samlet tid30 min
Antal: 4 små glas

Ingredienser

  • 1000 gr blå vindruer
  • 500 gr sukker (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 1 citron (presset)
  • geleringspulver, fx 1 brev gul Melatin
  • atamon eller alkohol til skylning af sylteglas

Fremgangsmåde

  • Pluk druerne af stilken og kom dem i en gryde sammen med 1 dl vand.
  • Læg låg på gryden og bring den i kog ved svag varme. Lad druerne koge i 10-15 minutter, indtil de har afgivet al saften.
  • Si saften igennem en finmasket sigte eller et rent klæde og kassér de udkogte vindruer. 
  • Mål saften - jeg fik ca 1 liter saft - og hæld den over i en gryde sammen med citronsaft og sukker.
  • Regn med at bruge sukker svarende til halvdelen af mængden af saft. 1 liter saft (1 kg) = ca 500 gr sukker. Sødmen i vindruer kan dog variere, så det er en god ide at starte med kun at tilsætte halvdelen af sukkeret og så smage sig frem. 
  • Bring saften i kog og fjern evt. skum fra toppen med en ske.
  • Tilsæt geleringsmiddel efter anvisning på pakken - det kan variere lidt fra mærke til mærke.
  • Hæld saften på skoldede og evt. atamon/alkohol skyllede sylteglas og lad dem afkøle tildækket med et viskestykke. Når geléen er stivnet skrues lågene på.
  • Opbevar vindruegeléen et mørkt og tørt sted, fx i et køkkenskab. Har man været omhyggelig med rengøring af sylteglassene, så kan geléen uden problemer holde sig et år eller længere. Den er ikke fryseegnet.

Vindruegelé til efterårets klassikere og ost. 

Vindruegelé er nemt at lave og smukt at se på. Og så er det superanvendeligt til efterårets og vinterens vildtretter og saucer. Fx erstatter jeg gerne ribsgelé med vindruegelé, når jeg laver brun sauce. Og en klat på tallerkenen til en portion forloren hare eller en vildtgryde, er heller ikke dårligt.

De halve æbler til dyrekøllen og juleanden, sagtens også kan være fyldt med vindruegelé i stedet for ribsgelé. Desuden spiller vindruegeléen noget så fint sammen med den klassiske waldorfsalat, der som bekendt indeholder vindruer og som man ofte får til vildtkød. Så det er altså et oplagt match.

Udover ovenstående er det også lækkert at servere vindruegelé til en osteanretning. Den søde gelé smager fabelagtigt godt til ost. Desuden indgår vindruer jo som regel altid i en god osteanretning. Så en lille skål med vindruegelé er jo blot vindruer i forklædning.

23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Linda
3 år siden

Beklager, men det er forkert at skrive at glas/låg bliver sterile på den måde du skriver. En genstand er kun steril ved opvarmning til 134° i mere end 10 min. og ved 3 bar… Og er kun steril indtil det ikke er indpakket i steril emballage…
Bare en venlig opservation.

Heino Rost-Nielsen
1 år siden
Svar  Linda

Det er så heller ikke helt korrekt det du skriver omkring sterilisering.
Temperaturen kan holdes på 120 grader celsius i 20-15 min og så er glassene sterile.
Det du skriver om et tryk på 3 bar har intet med steriliseringen at gøre. Det er blot det tryk der skal til for at kunne hæve kogepunktet på vand til ca. 130 grader i en medicinsk autoklave – trykket i sig selv har ingen steriliserende effekt overhovedet.
Summa sumarum, sterilisering af glas kan fint ske i en ovn ved en temperatur på 120-130 grader celsius!

Laila
1 år siden

Det du skriver Heino – er så heller ikke korrekt!
Jeg har arbejdet med sterilisation i over 20 år.
Hvis man vil STERILISERER i ovn kaldes det en tørsterilisation og der skal du som minimum op på 160 grader, som skal holdes konstant i 2 timer (derfor er en almindelig ovn ikke egnet, da den ikke er nok isoleret og temperaturen her kører op og ned).

Linda har så ret i at ved en opvarming under tryk kan man ved 134 grader sterilisere – og det kan man faktisk på bare 3 minutter!

Nok om at sterilisere – her handler det nemlig om at DESINFICERE 🙂

Og om at lave vindruegele!
Jeg synes dette er en fantastisk opskrift – tak for den Anne-Kathrine!!!

britta
2 år siden

Forstår ikke du får så meget saft af 1 kg druer, det fik jeg slet, slet ikke

Margit Jensen
1 år siden

Jeg forstår ikke at din gele’ får så flot farve. Jeg har syltet mine blå og grønne druer fra drivhuset -altså sammen. De er helt mørke i farven. Faktisk som de blå druer

Inger Givskov
1 år siden

Hvorfor bliver min gele ikke helt stiv . Er det fordi der ikke er citron saft i
Mvh Inger Givskov

Anne Petersen
1 år siden

Hartman kommer gelatine i før sukker 😉

Susanne Hagen
1 år siden

Du skriver, at låget på glassene skal sættes på inden, de er afkølede. Dette er formentlig grunden til, at geleen ikke stivner. Låg skal først sættes på, når glas og indhold er helt afkølet.

Mvh
Susanne

Mette Hede
1 år siden

Nu har jeg lavet gelé af vindruer fra vores terrasse. Og det er samme flotte farve som på billedet. Nu står det til køling så er jeg spændt på om det bliver stift 🙂

Mette Hede
1 år siden

Det blev perfekt og nu har jeg lavet en portion mere. Vinen skulle ellers fældes, men den får lov at blive

Sten Andersen
1 år siden

4 stars
3,5 kg druer 3 dl vand gav 2,6 ltr dejlig saft.

Louise Jensen
1 år siden

2 kg bær gav ca 2 liter saft og det smager skønt

Dorit Wisborg
5 måneder siden

Hej😊 Har forsøgt mig med druegelé, men er i tvivl om, hvorvidt Melatin (kan kun finde rød og grøn … valgte den røde) skal KOGE med saften, eller blot RØRES i den varme saft??? Resultatet er nedslående … efter et døgn i køleskab er saften stadig flydende …ØV! Hvor har jeg kvajet mig?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)