De fleste, som har vindruer voksende i drivhuset eller på terrassen, kender til problematikken med at få dem alle brugt. Og det er jo også lidt synd, bare at lade dem gå til spilde. Vi har ikke selv en vin voksende i haven – måske vi en dag får en – men det har mine forældre. Så jeg kender udmærket til luksusproblemet med at have alt for mange vindruer. Derfor fandt jeg for et par år siden på at lave vindruegelé. Og det er blevet så stor en succes, at jeg gentager den hvert år. 

Se også – Forloren hare I Vildtgryde I Hjemmelavet ribsgelé

Nem opskrift på vindruegelé. 

Nedenstående opskrift giver 4 små glas á ca 2½-3 dl. Men har man mange vindruer og bruger man meget gelé i løbet af vinteren, så kan man sagtens lave det dobbelte. Det er jo ikke spor sværere at lave en stor portion, og et lille glas hjemmelavet gelé er jo også oplagt som gaveidé. Fx som en sød, lille værtindegave.

Og selvfølgelig behøver vindruerne ikke være af egen avl. Man kan sagtens købe en stor portion vindruer hos grønthandleren. Og kan man lide hjemmelavet ribsgelé, så kan jeg næsten love, at man også vil blive glad for gelé med vindruer. 

Tip! Se også ideer til anvendelse af vindruegelé under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.17 fra 6 stemmer

Vindruegele

Samlet tid30 min
Antal: 4 små glas

Ingredienser

 • 1000 gr blå vindruer
 • 500 gr sukker (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 1 citron (presset)
 • geleringspulver, fx 1 brev gul Melatin
 • atamon eller alkohol til skylning af sylteglas

Fremgangsmåde

 • Pluk druerne af stilken og kom dem i en gryde sammen med 1 dl vand.
 • Læg låg på gryden og bring den i kog ved svag varme. Lad druerne koge i 10-15 minutter, indtil de har afgivet al saften.
 • Si saften igennem en finmasket sigte eller et rent klæde og kassér de udkogte vindruer. 
 • Mål saften - jeg fik ca 1 liter saft - og hæld den over i en gryde sammen med citronsaft og sukker.
 • Regn med at bruge sukker svarende til halvdelen af mængden af saft. 1 liter saft (1 kg) = ca 500 gr sukker. Sødmen i vindruer kan dog variere, så det er en god ide at starte med kun at tilsætte halvdelen af sukkeret og så smage sig frem. 
 • Bring saften i kog og fjern evt. skum fra toppen med en ske.
 • Tilsæt geleringsmiddel efter anvisning på pakken - det kan variere lidt fra mærke til mærke.
 • Hæld saften på skoldede og evt. atamon/alkohol skyllede sylteglas og lad dem afkøle tildækket med et viskestykke. Når geléen er stivnet skrues lågene på.
 • Opbevar vindruegeléen et mørkt og tørt sted, fx i et køkkenskab. Har man været omhyggelig med rengøring af sylteglassene, så kan geléen uden problemer holde sig et år eller længere. Den er ikke fryseegnet.

Vindruegelé til efterårets klassikere og ost. 

Vindruegelé er nemt at lave og smukt at se på. Og så er det superanvendeligt til efterårets og vinterens vildtretter og saucer. Fx erstatter jeg gerne ribsgelé med vindruegelé, når jeg laver brun sauce. Og en klat på tallerkenen til en portion forloren hare eller en vildtgryde, er heller ikke dårligt.

De halve æbler til dyrekøllen og juleanden, sagtens også kan være fyldt med vindruegelé i stedet for ribsgelé. Desuden spiller vindruegeléen noget så fint sammen med den klassiske waldorfsalat, der som bekendt indeholder vindruer og som man ofte får til vildtkød. Så det er altså et oplagt match.

Udover ovenstående er det også lækkert at servere vindruegelé til en osteanretning. Den søde gelé smager fabelagtigt godt til ost. Desuden indgår vindruer jo som regel altid i en god osteanretning. Så en lille skål med vindruegelé er jo blot vindruer i forklædning.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)