De fleste, som har vindruer voksende i drivhuset eller på terrassen, kender til problematikken med at få dem alle brugt. Uanset hvor mange, man spiser, bliver der ligesom ved med at være nogen tilbage og det er jo også lidt synd, bare at lade dem gå til spilde. Vi har ikke selv en vin voksende i haven – måske vi en dag får en – men det har mine forældre, så jeg kender udemærket til luksusproblemet med at have alt for mange vindruer. Da vi passede hus, hund (og vindruer) for dem sidste år, fandt jeg derfor på at lave vindruegelé af et par store klaser og det blev så stor en succes, at jeg har gentaget den i år.

Vindruegelé er nemt at lave, smukt at se på og ikke mindst superanvendeligt til efterårets og vinterens vildtretter og saucer. Fx erstatter jeg gerne ribsgelé med vindruegelé, når jeg laver brun sauce og en klat på tallerkenen til en portion forloren hare eller vildt, er heller ikke dårligt, ligesom de halve æbler til dyrekøllen og juleanden, sagtens kan være fyldt med vindruegelé i stedet for ribsgelé. Desuden spiller vindruegeléen noget så fint sammen med den klassiske waldorfsalat, som indeholder vindruer og som man ofte får til vildtkød, så det er altså et oplagt match. Udover ovenstående er det også lækkert at servere vindruegelé til en osteanretning – den søde gelé smager fabelagtigt godt til ost og vindruer indgår jo som regel altid i en god osteanretning, så en lille skål med gelé er vel blot vindruer i forklædning.

Jeg lavede 4 små glas sidste år og jeg har lavet det dobbelte i år, for de blev alle brugt hen over vinteren. Jeg kan derfor kun opfordre til, at lave gelé, hvis man har vindruer i haven. Selvfølgelig kan man også bare købe en portion vindruer og gå i gang – det er jo ikke et must, at druerne skal være af egen avl og kan man lide hjemmelavet ribsgelé, så kan jeg næsten love, at man også vil blive glad gelé lavet på vindruer.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Vindruegele

Samlet tid30 min
Antal: 4 små glas

Ingredienser

  • 1000 gr blå vindruer
  • 500 gr sukker
  • 1 citron (presset)
  • geleringspulver, fx 1 brev gul Melatin
  • atamon eller alkohol til skylning af sylteglas

Fremgangsmåde

  • Pluk druerne af stilken og kom dem i en gryde sammen med 1 dl vand. Læg låg på gryden og bring den i kog ved svag varme. Lad druerne koge i 10-15 minutter, til de har afgivet al saften. Si saften igennem en finmasket sigte eller et rent klæde og kassér de udkogte vindruer. 
    Mål saften - jeg fik 1 liter saft - og hæld den over i en gryde sammen med citronsaft. Regn med at bruge sukker svarende til halvdelen af mængden af saft. 1 liter saft (1 kg) = ca 500 gr sukker. Sødmen i vindruer kan dog variere, så det er en god ide at starte med kun at tilsætte halvdelen af sukkeret og så smage sig frem. 
    Bring saften i kog og fjern evt. skum fra toppen med en ske. Tilsæt geleringsmiddel efter anvisning på pakken - det kan variere lidt fra mærke til mærke. Hæld saften på skoldede og atamon/alkohol skyllede sylteglas. Sæt låg på glassene og lad dem afkøle, hvorefter de opbevares et mørkt og tørt sted. 

Noter

Sylteglas skoldes og steriliseres ved at stille dem i bunden af køkkenvasken og komme ½ tsk atamon i hvert glas. Hæld herefter kogende vand fra elkedlen i glassene. Hæld vandet ud og stil glassene på et RENT viskestykke, så vandet kan dampe af. Herefter kan der hældes syltetøj/gelé i glassene. 
Lågene til sylteglassene kan steriliseres ved at komme dem i en skål/vaskebalje og tilsætte lidt atamon. Hæld herefter kogende vand over. Hæld vandet væk og lad lågene tørre på et rent viskestykke. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)