Kagemand og børnefødselsdage hører ligesom uløseligt sammen, men i årenes løb har jeg opdaget, at der faktisk også er en hel del voksne, som sætter pris på at få en kagemand til deres fødselsdag (mig selv inklusive). Der er altså bare noget festligt ved en fint pyntet kage med masser af slik og flag, som jeg har lidt svært ved at stå for. Da vi for nyligt skulle fejre min onkels runde dag, hvor jeg havde tilbudt at tage kagen med, var det derfor ikke svært for mig at regne ud, hvad jeg skulle bage, for selvfølgelig skulle han også have en kagemand.

Nu er der som bekendt rigtig mange meninger om, hvad en “ægte” kagemand skal være lavet af og ønskerne er bestemt ikke blevet færre indenfor de seneste år, hvor mange bagerbutikker har slået sig på kagemænd og hvor stort set intet er umuligt. Fra min tid i bagerbutikker husker jeg eksempelvis kagemænd lavet på wienerstang, chokoladetrekant, studenterbrød og romkugler, hindbærsnitter, chokoladekage, drømmekage, jordbærtærte og walesdej, men da jeg også skulle lave en lagkage, besluttede jeg mig for at gøre det lidt nemt for mig selv og lavede derfor en kagemand af kanelkage. Dels er kagen ret nem at lave og så kan den oven i købet sagtens bages dagen før – faktisk er det lige før, at den kun bliver bedre af at stå og trække smag, men derudover så kan de fleste også lide et lækkert stykke kanelkage, så det var jo ren win win.

Kagen blev bagt i den store bradepande fra ovnen og efterfølgende afkølet. Jeg dækkede herefter kagen til med et rent viskestykke og lod den stå på køkkenbordet natten over og så skar jeg den ud og pyntede den på selve dagen. Jeg har ikke brugt en skabelon til kagemanden, men brugte dog en lille skål, som jeg skar rundt om, da jeg skulle skære kagemandens hoved ud. På den måde blev hovedet helt rundt, men arme og ben var jo bare lige snit, så det gik nogenlunde nemt.

Der blev et par pæne stykker kanelkage til overs, efterhånden som jeg skar kagemanden ud. De kom i en lufttæt bøtte, hvor de sagtens kan holde sig bløde og lækre i 4-5 dage, men ellers kan kanelkagen også fryses. Skal man bruge ekstra meget kagemand, så kan man overtrække hele den firkantede bradepandekage med chokoladeglasur og blot tegne kagemanden op med hvid glasur oveni den brune glasur. På den måde har man ca. dobbelt så meget kage og så vil jeg skyde på, at der er til 20 pers.

Lagkagen, som jeg lavede udover kagemanden, var for øvrigt den berømte valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel. Jeg så et program fra hotellet for et par år siden, hvor de viste, hvordan kagen laves og jeg tror aldrig, at jeg har lavet en lagkage, som har fået så meget ros. Billeder og opskrift kommer selvfølgelig på bloggen snarest og jeg kan kun opfordre til at kaste Jer over opskriften.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Kagemand af kanelkage

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 10 personer

Ingredienser

 • 500 gr sukker
 • 600 gr hvedemel
 • 4 tsk natron
 • 4 spsk stødt kanel
 • 1 nip salt
 • 4 dl mælk
 • dl smagsneutral olie (kan erstattes af 150 gr smeltet smør)

Chokoladeglasur

 • 150 gr flormelis
 • 2 spsk kakaopulver
 • vand
 • blandet slik

Fremgangsmåde

 • Kom sukker, mel, natron, kanel, salt, mælk og olie i en skål og pisk det sammen til en glat dej. Beklæd den store bradepande fra ovnen (eller en bradepande i tilsvarende størrelse) med bagepapir og hæld dejen heri. 
  Bag kagen ved 180 grader (varmluft) i 30-40 minutter til kagen er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker i midten af kagen - der må ikke sidde dej på tandstikkeren, når den trækkes op. Lad kagen afkøle på bageristen. 
  Træk bagepapiret af kagen og skær den ud som en kagemand med hoved, arme og ben. Læg kagen på et fad. Rør flormelis og kakaopulver sammen med lidt vand til chokoladeglasur og fordel glasuren i et tyndt lag på kagen. Pynt med slik og flag. 

Noter

Kagen er fryseegnet men vent evt med at pynte med chokoladeglasur til servering, da glasuren godt kan trække fugt og blive lidt trist efter en tur i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)