En specie er en superlækker, sprød og delikat lille småkage, som ikke bare smager skønt af sukker, smør og vanilje, men også er dejlig nem at lave og stort set ikke kan mislykkes. Man kan lige så godt lave en god stor portion, når man alligevel er i gang, for dejen indeholder bare 4 ingredienser og den kan sagtens gemmes på frost. Vil man ikke bage dem alle på én gang, selvom kagedåsen nok skal blive tømt på rekordtid, så kan man derfor nemt gemme en dejpølse eller to i fryseren og bage efter behov (og lækkersult).

Jeg bagte en kæmpe portion specier i går. Egentlig har vi ikke tradition for at bage specier i min familie – heller ikke til jul, hvor vi ellers bager kassevis af småkager – og det er faktisk synd, for det er da bare en af de lækreste og sprødeste småkager, som man kan tænke sig. Måske er det med at bage specier, og småkager i det hele taget, mere en bedsteforældre ting, men det ændrer nu ikke på, at en specie smager skønt og er helt perfekt som en lille lækker haps til en god kop kaffe eller te. Jeg påtænker derfor, at skrue lidt op for småkagebagningen fremadrettet. Ikke mindst her i løbet af efteråret, er det hyggeligt at have lidt småkager i en dåse.

Som sagt er en specie en usædvanlig enkel småkage, som blot indeholder mel, flormelis, smør og vanilje. Faktisk er der ikke vanilje i mange af de oprindelige opskrifter, men jeg synes, at det klæder den lille kage, så tilsætter lidt vaniljepulver, som selvfølgelig kan udskiftes med vaniljesukker eller kornene af en vaniljestang. Dejen er lynhurtig at samle, især hvis man bruger en køkkenmaskine, som kan gøre hele arbejdet, men så svært er det nu heller ikke at stikke hænderne i dejen og ælte den sammen til en glat småkagedej.

Kagerne skal bages i ca 10 minutter, til de er gyldne i kanten. Vil man have ekstra fine kanter, så kan man pensle dejrullen med lidt æggehvide og rulle den i hvidt sukker eller rørsukker, inden den skæres i skiver. Det giver ikke bare ekstra fine kager men også et rigtig dejligt knas, når man bider i kagen og desuden en fin smag af karamelliseret sukker.

Specier

Hvile- og bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 100 stk

Ingredienser

  • 375 gr hvedemel
  • 150 gr flormelis
  • 1 tsk vaniljepulver (kan erstattes af 3 tsk vaniljesukker)
  • 300 gr koldt smør (skåret i tern)

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel, flormelis og vaniljepulver i en skål. Smuldr smørret i blandingen og ælt det sammen til en ensartet dej. Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i skålen og dejen samles med K-spaden. 
  • Del dejen i 3 dele, som rulles til pølser med en diameter på 3-4 cm. Læg pølserne på et skærebræt og sæt dem på køl i minimum en time. Man kan også lægge pølserne i fryseren i 30 minutter. 
  • Skær dejen i skiver á ca ½ cm og læg dem med en smule afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne ved 180 grader (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 10 minutter, til de er let gyldne i kanten.
  •  Afkøl kagerne på bageristen og opbevar dem herefter i en lufttæt beholder. 

Noter

Kagerne er ikke fryseegnede men kan opbevares i en lufttæt dåse i op til en måned. Herefter bliver de lidt kedelige. Til gengæld kan den rå dej fryses i ruller. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)