Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Havregrynsboller – opskrift på nemme boller.

37 kommentarer
Annonce, Brød og boller, Nemlig opskrifter, Opskrifter

Hvis vi på nogen måde har tid – og det har vi heldigvis for det meste – så sover vi længe og hygger med langsom morgenmad i weekenden. Friskbrygget kaffe og te, udskåret frugt, blødkogte æg og friskbagte morgenmadsboller eller havregrynsboller. Dejen til bollerne laver jeg som regel fredag aften, efter denne her opskrift på skønne, koldhævede morgenmadsboller, og så de er lige til at sætte på en bageplade og bage lørdag og søndag morgen. Nemmere kan det næsten ikke blive.

På det seneste har jeg dog suppleret med en ny slags boller og det er disse her lækre havregrynsboller, som vi begge synes er mindst lige så lækre som den sædvanlige variant – lidt fornyelse skal der jo til engang imellem og da vi stort set altid har havregryn hjemme, er det jo nemt lige at røre en portion dej til boller sammen.

Nedenfor har jeg skrevet den helt almindelige opskrift på havregrynsbollerne. Det er jo altid rart med en opskrift, som kan det hele og har man ikke tid til at vente 8-10 timer, imens dejen hæver, så bager man dem bare på traditionel vis med lidt ekstra gær.

Vil man derimod gerne lave koldhævede boller, fx til morgenbordet i weekenden, så skal det lune vand udskiftes med koldt vand og mængden af gær reduceres til en kvart pakke eller va 15 gram. Følg ellers opskriften med lad dejen hæve tildækket på køl natten over eller i 8-10 timer. Ved bagningen sættes bollerne på pladen og efterhæver i 15 minutter, hvorefter de bages som angivet i opskriften. Og det passer jo noget så fint med, at man i mellemtiden kan dække et hyggeligt morgenbord, brygge kaffe og te, koge æg og skære frugt ud og så er morgenmaden klar.

4,37 fra 76 stemmer

Havregrynsboller

Hæve- og bagetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 40 minutter
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 3 dl vand (lillefingervarmt)
  • 25 gr gær
  • 1,5 tsk groft salt
  • 2 tsk honning (eller sukker)
  • 100 gr havregryn
  • 250 gr hvedemel

Læg alle varer i kurv på Nemlig

    Fremgangsmåde

    • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker og havregryn.
    • Til sidst hældes melet i skålen og dejen røres sammen til en tyk grød. Den må ikke være alt for flydende, men skal helst kunne stå selv – ellers flyder dejen ud på bagepladen og bollerne bliver flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere mel eller havregryn.
    • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
    • Form dejen til 8-10 boller vha. en spiseske dyppet i koldt vand. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 15 minutter.
    • Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
    • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem gerne lune.
    Bollerne holder sig bløde og lækre i et par dage, hvis de pakkes i en frysepose eller lignende. De kan også fryses. 
    Subscribe
    Notify of
    37 Kommentarer
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    Se alle kommentarer
    Solveig
    4 år siden

    Hej Anne-Kathrine! Også efterhæve i 15 min. ved koldhævning?

    Liane lykke
    3 år siden
    Svar  Solveig

    Nøj de er bare lækre.. Børnene elsker dem og har spurgt om jeg kan bage dem igen

    Tilde G
    3 år siden

    Pensler du dem med noget? Synes aldrig mine får skyggen af farve, og hvis jeg giver dem lidt længere, så bliver de til den tørre side.

    Camilla
    4 år siden

    Hej

    Hvis man laver dobbeltportion på opskriften, hvor længe skal bollerne så hæve og efterhæve?

    Super gode boller!

    Helga
    3 år siden

    Hej☀️ Hvor længe skal bollerne bage?

    Helga
    3 år siden

    Tak for svar og skønne opskrifter- dejligt at du er så god til at forklare hvordan man gør🌺 har du et forslag til hvordan man laver ” håndværker” rundstykker? God dag til dig☀️

    Birte
    3 år siden

    5 stars
    Jeg bor i UK og har svært ved at få frisk gær. Så jeg brugte tørgær. til denne opskrift 6gr. tørgær. Bland alle tørre ingredienser først og så tilsæt vandet. Super nemme boller, og virkelig lækre.

    Ludmilla
    3 år siden

    5 stars
    Kæmpe hit derhjemme og er rigtigt lækre frokostboller!

    Margit
    2 år siden

    De lyder meget lækre! 🙂 Kan man udskifte hvedemelet med en lidt grovere type?

    Jytte Christensen
    2 år siden

    Øv mine boller blev helt flade🥲. Har ikke smagt dem endnu , og det er første gang , jeg prøver disse .
    Har du nogen forklaring på dette 😀
    Mvh. Jytte

    Nicolaj
    2 år siden

    5 stars
    Dejlig nem opskrift og lækre boller 😁

    Gitte
    2 år siden

    Er fan af disse boller..
    Bagte dem igen igår, men jeg har til dagsgato ikke fået kulør på bollerne 😊 De er lyse, aldrig gyldne.. tænkte på, om det er fordi, jeg bruger økologiske produkter?!

    Signe
    2 år siden

    4 stars
    De er super fine! Jeg smider dog gerne et æg og ca. en dl surmælks produkt i i stedet for den sidste dl vand når jeg over dobbelt portion.
    Og så synes jeg og de ikke behøver efterhævningen, det bliver de bare flade af.

    Maria
    1 år siden

    Jeg synes bestemt ikke dejen er for løs, synes slet ikke den er våd nok? 3 dl virker ikke rigtig. Er der virkelig nok med kun 3 dl?

    Mette
    9 måneder siden

    5 stars
    1. Nu ved jeg ikke hvor små bollerne er når alm mensker følger denne opskrift, men på en dobbelt portion fik vi 12 stk af hvad vi kalder for alm boller (85-90 gr i rå form)
    2. De er super gode, selv børnene ville smage selvom der var havregryn i.
    3. Jeg kan se folk har kommenteret på at de ikke bliver så mørke, men nu er jeg en særlig som godt kan lide dem sådan lidt til den blege side, og de blev da også nok

    Grethe
    2 måneder siden

    Lækre havregrynsboller, men skal de ikke pensles😏de er lidt blege når de er færdige… æg måske eller mælk?
    De smager virkelig godt👍
    Mvh Grethe

    Kirsten
    7 dage siden
    Svar  Grethe

    5 stars
    Jeg er ved at prøve denne opskrift for første gang. Jeg har (lært af min mor) penslet dem med æg oprørt med en smule mælk og det plejer altid at give en god farve, samt at det gør dem en lille smule sprøde på oversiden.
    Mvh. Kirsten

    Sofie
    1 måned siden

    Har du prøvet og tilsætte revet gulerod? Eller har du en ide om, det kan lade sig gøre?

    Marianne
    4 dage siden

    5 stars
    Så dejlige luftige. Tilsatte chiafrø som gav det et ekstra pift.