Hvis vi på nogen måde har tid – og det har vi heldigvis for det meste – så sover vi længe og hygger med langsom morgenmad i weekenden. Friskbrygget kaffe og te, udskåret frugt, blødkogte æg og friskbagte morgenmadsboller eller havregrynsboller. Dejen til bollerne laver jeg som regel fredag aften, efter denne her opskrift på skønne, koldhævede morgenmadsboller, og så de er lige til at sætte på en bageplade og bage lørdag og søndag morgen. Nemmere kan det næsten ikke blive.

På det seneste har jeg dog suppleret med en ny slags boller og det er disse her lækre havregrynsboller, som vi begge synes er mindst lige så lækre som den sædvanlige variant – lidt fornyelse skal der jo til engang imellem og da vi stort set altid har havregryn hjemme, er det jo nemt lige at røre en portion dej til boller sammen.

Nedenfor har jeg skrevet den helt almindelige opskrift på havregrynsbollerne. Det er jo altid rart med en opskrift, som kan det hele og har man ikke tid til at vente 8-10 timer, imens dejen hæver, så bager man dem bare på traditionel vis med lidt ekstra gær.

Vil man derimod gerne lave koldhævede boller, fx til morgenbordet i weekenden, så skal det lune vand udskiftes med koldt vand og mængden af gær reduceres til en kvart pakke eller va 15 gram. Følg ellers opskriften med lad dejen hæve tildækket på køl natten over eller i 8-10 timer. Ved bagningen sættes bollerne på pladen og efterhæver i 15 minutter, hvorefter de bages som angivet i opskriften. Og det passer jo noget så fint med, at man i mellemtiden kan dække et hyggeligt morgenbord, brygge kaffe og te, koge æg og skære frugt ud og så er morgenmaden klar.

Print opskrift Pin opskrift
4.65 fra 17 stemmer

Havregrynsboller

Hæve- og bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • tsk groft salt
 • 2 tsk honning (eller sukker)
 • 100 gr havregryn
 • 250 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker og havregryn.
 • Til sidst hældes melet i skålen og dejen røres sammen til en tyk grød. Den må ikke være alt for flydende, men skal helst kunne stå selv - ellers flyder dejen ud på bagepladen og bollerne bliver flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere mel eller havregryn.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Form dejen til 8-10 boller vha. en spiseske dyppet i koldt vand. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 15 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem gerne lune.

Noter

Bollerne holder sig bløde og lækre i et par dage, hvis de pakkes i en frysepose eller lignende. De kan også fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)