Uhh hvor jeg elsker, når årstiderne skifter og butikkerne fyldes med nye, spændende råvarer, som er i sæson netop nu. Jeg kan slet ikke stå for den slags og derfor kom jeg også til at købe alt for meget med hjem, da jeg var ved grønthandleren forleden dag – kæmpestore artikskokker, friske majskolber, gulerødder i de smukkeste farver, bolchestribede rødbeder og et smukt, orange græskar.

Med så mange skønne grønsager på lager, var det nødvendigt at arbejde ud fra, hvad der kunne holde sig længst, så vi ikke ville blive nødt til at smide noget af det ud. Artiskokkerne blev derfor bagt møre i ovnen og serveret med koldt smør og havsalt til forret og det samme med majsene, omend de blev kogt og ikke bagt. Gulerødderne er vi også efterhånden kommet igennem og i dag blev det så tid til at lave hokkaidoen om en til cremet og efterårslækker græskarsuppe, som vi skal have til forret i aften. Jeg har lige fået en lille skål suppe til frokost – jeg elsker varm frokost (og morgenmad) på kølige dage.- og den smager altså helt forrygende, så jeg glæder mig allerede til endnu en skålfuld i aften.

Jeg er vild med hokkaidogræskar – og butternut, som sammen med hokkaidoen må være det mest solgte græskar i butikkerne herhjemme – også selvom det hedder butternut squash. Begge slags smager fantastisk som tilbehør, hvis de bages møre i ovnen a la denne her opskrift med timian og feta, men de kan også bruges i en græskartærte – både en sød græskartærte til dessert og en madtærte med græskar og så er de altså bare geniale til suppe.

Jeg laver mange portioner græskarsuppe i løbet af sæsonen og går for det meste ud fra princippet om at tilsætte det til gryden, som jeg nu alligevel har i køkkenet eller køleskabet. Derfor kan mine supper sagtens variere i smagen og udseendet, men denne gang har jeg prøvet at holde mig til en helt simpel udgave. En græskarsuppe, som kan bruges som udgangspunkt for alle græskarsupper, altså en form for “grundsuppe” om man vil og så kan man jo selv tilføje ekstra grønsager, krydderurter eller smagsgivere, hvis man har lyst.

Der skal som minimum bruges lidt forskellige krydderier til suppen – græskar er en meget mild grønsag og får man ikke tilsat ekstra smag til suppen, så smager det rent ud sagt som at stikke tungen ud ad vinduet. Det er derfor nødvendigt at tilsætte lidt salt og syre og så giver det altså også et gevaldigt pift, hvis man tilsætter lidt chili eller paprika. Man kan desuden lege med forskellige, lækre toppings som fx creme fraiche, sprødtstegt bacon eller chorizo i tern, ristede græskarkerner eller nødder, æble i tern, friskhakkede krydderurter, brødcroutoner og lignende.

Jeg bryder mig ikke om en suppe, som er alt for tyk. Den skal, efter min mening, ikke kunne stå selv eller minde om grød, men det er jo en smagssag. Synes man, at suppen er for tyk, når man har blendet den, så tilsæt lidt vand eller ekstra bouillon indtil konsistensen er som ønsket. I stedet for fløde kan man desuden tilsætte en pk (200 gr) flødeost – naturel eller gul pikantost. Det giver en superlækker smag.

Græskarsuppe med hokkaido

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 hokkaido græskar (ca 600 gr uden kerner og stok)
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2 spsk olie
 • 8 dl grønsagsbouillon (evt. vand + 1 bouillonterning)
 • 3 kviste frisk timian (eller 2 tsk tørret timian)
 • 3 laurbærblade
 • 1-2 dl fløde (madlavnings- eller piskefløde)
 • 2 tsk paprika
 • chilipulver
 • citronsaft
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Halver hokkaidogræskarret, fjern kernerne og skær græskarret i grove tern - det er ikke nødvendigt at skrælle den hårde skal af græskarret først. Skræl løg og hvidløg og skær dem i grove tern. 
  Varm olien op i en gryde og sauter løg og hvidløg heri til de er klare. Tilsæt græskartern og svits i ca 5 minutter. Hæld bouillon i gryden sammen med timiankviste og laurbær, læg låg på og lad suppen simre i ca 20 minutter, til græskarstykkerne er helt møre. Kassér timiankviste og laurbær og blend suppen glat med en stavblender. Er suppen for tyk, så tilsæt lidt vand/bouillon.
  Tilsæt fløde og paprika til suppen og smag til med chilipulver, citronsaft og salt og peber. Server suppen rygende varm med godt brød. 

Noter

Suppen er fryseegnet, så lav bare en god stor portion og kom den i fryseren. Så er der nem aftensmad på travle dage. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)