Jeg har fødselsdag på lørdag og har i dag brugt lidt tid på at finde ud af, hvad jeg skal servere til kaffen. Jeg synes jo, at der skal kage til af en eller anden slags og jeg er også temmelig sikker på, at jeg laver denne her skønne valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel, men undervejs kom jeg også i tanker om napoleonshatte. Lækre og sprøde napoleonshatte med en blød kerne af marcipan og bund af chokolade, som sammen med hindbærsnitter hører til blandt mine absolutte favoritter fra bagerbutikkerne. Og endnu bedre bliver det selvfølgelig, hvis der er tale om den hjemmelavede udgave, som laves med smør, marcipan og en god, mørk chokolade.

Jeg regner nu ikke med at lave napoleonshatte til min fødselsdag, men jeg kunne ikke rigtigt glemme dem igen, så det endte faktisk med, at jeg gik i køkkenet og bagte en portion. Ikke fordi at jeg har nogen speciel anledning til at bage kage, men lysten til hverdagshygge med te og hjemmebag må være anledning nok i denne omgang og jeg er ret sikker på, at vi nok skal få spist de skønne kager.

Under alle omstændigheder kan de holde sig i 3-5 dage og de kan også fryses, men jeg har på fornemmelsen, at vi nok skal få sat dem alle til livs indenfor nærmeste fremtid – jeg har i hvert fald allerede spist en lun og lækker napoleonshat lige fra ovnen, inden jeg overhovedet nåede at få bunden dyppet i chokolade. Mums.

Hjemmebagte napoleonshatte – ikke at forveksle med napoleonskager med flødeskum, butterdej og creme – er faktisk ret nemme at lave og når man lige “får taget”, så er de også ret simple at forme. De første par stykker bliver måske ikke helt perfekte, men det vigtigste er jo også smagen og øvelse gør helt bestemt mester i denne her sammenhæng.

Napoleonshattene kan serveres som en godbid til en kop kaffe eller te – og gerne ovenpå en lækker middag, hvor det er skønt at slutte af med lidt sødt. Desuden kan man overveje at servere hjemmebagte napoleonshatte til kaffen nytårsaften og måske endda i stedet for kransekage til champagnen kl. 24.00 – den lækre marcipanmidte er jo lavet af kransekagemasse, så napoleonshatte kan sagtens fungere som alternativ til den klassiske kransekage, hvis man trænger til lidt fornyelse.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Napoleonshatte

Hvile- og bagetid45 min
Samlet tid1 t
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • 125 gr hvedemel (+ lidt ekstra til udrulning)
 • 75 gr flormelis
 • 1 nip salt
 • 100 gr koldt smør (skåret i tern)
 • 1 æg (delt i blomme og hvide)
 • 200 gr marcipan
 • 25 gr flormelis
 • 100 gr mørk chokolade (smeltet)

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, flormelis og salt i en skål og smuld smørret ud i blandingen. Saml dejen med æggeblommen og lad dejen hvile koldt i 30 min. Har man en køkkenmaskine, så kan man med fordel bruge den til at samle dejen. Kom blot alle ingredienserne i skålen og saml dejen med K-spaden.
  Pluk marcipan i mindre stykker og kom det i en skål sammen med flormelis og 2-3 spsk æggehvide. Ælt sammen til en lind marcipanmasse - det er nemmest med fingrene. 
  Rul dejen ud på et meldrysset bord od udstik 15 runde cirkler med en diameter på ca 8 cm. Rul marcipanmassen til 15 kugler og læg en kugle på midten af hver cirkel. Fold dejen op omkring marcipanen på 3 steder og giv den et lille tryk, så den bliver siddende. 
  Bag napoleonshattene ved 200 grader (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 15 min. til de er gyldne. Lad napoleonshattene blive helt kolde, og dyp herefter bunden i mørk chokolade. Kagerne kan holde sig i ca 5 dage - de kan også fryses. 

Noter

Kagerne kan holde sig i ca 5 dage - de kan også fryses. Det samme kan mørdejen, hvis ikke man laver napoleonshatte af det hele. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)