Sidste uge inden efterårsferien – i hvert fald for dem af Jer, som holder ferie eller har børn, som går i skole – og ugen skal selvfølgelig fyldes med masser af lækker efterårsmad og en skøn suppe.

Selvom september også officielt er en efterårsmåned, så er det sjældent før vi når oktober, at man for alvor kan mærke efteråret. Bladene begynder langsomt at blive gyldne, det bliver tidligere mørkt om aftenen, der er flere dage med blæst og regn og vi tænder igen stearinlys, lægger en pind i brændeovnen og putter i bløde tæpper på sofaen om aftenen. Kort sagt – nu tager vi hul på årets absolut hyggeligste måneder – i hvert fald efter min mening.

Madplan uge 41.

Mandag – Ugen starter godt med nem, lækker (og billig) aftensmad, vi skal nemlig have gratin med blomkål og gulerødder. Jeg serverer gerne gratin med en smørklat og friskhakket persille på toppen og nybagt rugbrød ved siden af, men det kan man jo gøre, som man synes.

Tirsdag – Det er blevet tid til en af efterårets og vinterens helt klassiske supper, nemlig en kartoffelsuppe med bacontern. Denne her er en meget simpel (og lækker) udgave, som blot består af ganske få ingredienser, men man kan jo sagtens tilføje porrer og lave det om til en porre-kartoffelsuppe.

Onsdag – Det er alt for længe siden, at vi sidst har fået en tærte med laks og spinat, men det bliver der rådet bod på nu og tærten kommer på menuen onsdag. Jeg regner med at servere en blandet salat ved siden af – tærte og salat passer bare så godt sammen.

Torsdag – Og så lige endnu et efterårs- og vinterhit – spicy oksekød og hvidkål i fad med grønt. Vi tager fadet “au naturel” i denne omgang og det mætter altså ret godt, men det er også lækkert at servere ristede kartofler ved siden af, eller bruge det spicy oksekød og hvidkål som fyld i madpandekager.

Fredag – Fredag byder på hjemmelavet fastfood i form af nemme og lækre falafler med citron og spidskommen. Jeg kan godt lide, at falaflerne blot skal steges på panden, så man ikke skal stå og jonglere med varm fritureolie og falaflerne bliver stadigvæk både gyldne og sprøde. Jeg foreslår, at man serverer salat, dressing og en form for brød til falaflerne – herhjemme bliver det ofte hjemmebagte pitabrød, men tyrkisk brød eller fladbrød er også godt.

Lørdag – Det er igen blevet tid til gryderetter og simremad, så lørdag aften skal vi have denne her skønne paprikagryde med kylling og bacon. Tilbehøret bliver ris i denne omgang, men det er også lækkert med en god, hjemmelavet kartoffelmos.

Søndag – Persillebedet bugner fortsat i haven, så vi slutter ugen af med nationalretten – stegt flæsk med persillesauce og kartofler. 

Ugens lækkeri – Om efteråret er det hyggeligt at lave en stak pandekager eller vafler – gerne på en rigtig kold og blæsende dag, hvor man kan hygge indendørs og tænde stearinlys. I den kommende uge tror jeg, at vi skal have en portion af de her tykke ærøpandekager, som smager helt eminent godt og er lidt anderledes end de klassiske pandekager.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)