Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Napoleonshatte med chokolade – nem opskrift.

7 kommentarer
Ideer til studentermad, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg har fødselsdag på lørdag. Derfor har jeg i dag brugt lidt tid på at finde ud af, hvad jeg skal servere til kaffen. Og jeg er temmelig sikker på, at jeg laver denne her skønne valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel. Men undervejs kom jeg også i tanker om napoleonshatte. Ikke at forveksle med napoleonskager med flødeskum, butterdej og creme. Men lækre og sprøde napoleonshatte med en blød kerne af marcipan, sprød mørdej og en bund af chokolade. Sådan nogle skal vi da også have!

Se også – Kransekagestykker I Medaljer med flødecreme I Hjemmelavede romkugler

Nem opskrift på hjemmebagte napoleonshatte.

Hjemmebagte napoleonshatte er faktisk ret nemme at lave. Og når man lige “får taget” på det, så er de også rimeligt simple at forme. De første par stykker bliver måske ikke helt perfekte, men det vigtigste er jo også smagen. Og øvelse gør helt bestemt mester i denne her sammenhæng.

Napoleonshattene kan serveres som en godbid til en kop kaffe eller te. Gerne ovenpå en lækker middag, hvor det er skønt at slutte af med lidt sødt. Og fordi napoleonshatte sagtens kan holde sig 4-5 dage på køl, har jeg bagt dem allerede i dag. Faktisk kan de også fryses. Jeg har skrevet lidt mere om det under selve opskriften. 

4,34 fra 21 stemmer

Napoleonshatte

Hvile- og bagetid45 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 15 stk

Ingredienser

Mørdej

 • 150 gr hvedemel (+ lidt ekstra til udrulning)
 • 75 gr flormelis
 • 0,5 tsk salt
 • 100 gr smør (koldt)
 • 1 æg (delt i blomme og hvide)

Desuden

 • 200 gr marcipan
 • 25 gr flormelis
 • 100 gr mørk chokolade (smeltet)

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, flormelis og salt i en skål.
 • Skær det kolde smør i tern og smuldr dem ud i melet. Saml til sidst dejen med æggeblommen.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
 • Lad dejen hvile koldt i ca 30 minutter.
 • Pluk marcipan i mindre stykker og kom det i en skål sammen med flormelis og 2-3 spsk æggehvide. Ælt sammen til en lind marcipanmasse.
 • Rul den kolde mørdej ud på et meldrysset bord od udstik 12-15 runde cirkler med en diameter på ca 8 cm.
 • Tril marcipanmassen til 12-15 kugler og læg en kugle midt på hvert dejstykke. Fold dejen op omkring marcipanen på 3 steder og giv den et lille tryk, så den sidder fast.
 • Bag ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 min, indtil de er gyldne.
 • Lad napoleonshattene afkøle på bageristen. Dyp herefter bunden i mørk chokolade og stil kagerne på et stykke bagepapir, indtil chokoladen er tør.
 • Kagerne kan holde sig i ca 5 dage i en lufttæt dåse. De kan desuden fryses. 

Frys kagerne ned. 

Vil man gerne øve sig i at lave napoleonshatte, så kan man sagtens lave en stor portion. Præcis ligesom med klassisk kransekage, så kan kagerne nemlig sagtens gemmes i fryseren. Med chokoladebund og det hele. Virkelig smart, hvis man er typen der ofte får uventede gæster. Eller bare godt kan lide at have lidt lækkerier i fryseren, til når kagetrangen melder sig. Hattene skal blot tages ud af fryseren og optøs i ca 30 minutter på køkkenbordet. Så er de klar til servering. Og nææææsten lige så gode som nybagte. 

Desuden kan man overveje at servere hjemmebagte napoleonshatte til kaffen nytårsaften. Og måske endda i stedet for kransekage til champagnen kl. 24.00. Den lækre marcipanmidte er jo lavet af kransekagemasse. Så napoleonshatte kan sagtens fungere som alternativ til den klassiske kransekage, hvis man trænger til lidt fornyelse.

Subscribe
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kirsten Kallesøe
5 år siden

Hej Anne-Kathrine
Jeg har netop bagt dine lækre napoleonshatte – og det gik da, men hvor havde jeg mange problemer med at rulle dejen ud.

Har du et fif , når du ruller denne type dej ud – eller et godt bud på en god kagerulle (min er af træ).

Mange tak for en fantastisk blog. Selvom jeg er gammel i gårde i et køkken, er der så megen inspiration til både hverdag og fest – og dine opskrifter kræver ikke, at man skal ud og købe “mærkelige” ingredienser.

De bedste hilsener

Kirsten

Christa
4 år siden

Hej. Har lige bagt hattene, men sidste gang jeg vil bruge din opskrift. Dejen er da komplet umulig at arbejde med.

Vibeke Andersen
3 år siden

Hvis man har problemer med at rulle dejen ud, kan man gøre det ved, at ligge dejen mellem 2 stykker bagpapir inden man ruller dejen ud. Dette virker altid for mig.

Peter Ingham
2 år siden

5 stars
jeg har et problem med marcipanen i napoleonshatte. Marcipanen er lavet efter opskrift og rullet til kugler. Dejen trykket opomkring som beskrevet, ingen problemer. Men når hattene er ved at blive en anelse brune edfter 7-8 minutter, begynder maripanmassen at smelte ned i hatten og der bliver en lille fordybning, hvor kuglen har ligget. Det ligner lidt et vulkankrater.

Dette er nu sket 2 gange. Det smager godt, men ser ret mislykket ud. Har nogen en forklaring?