Julen nærmer sig måske nok ganske langsomt, men det samme kan ikke ligefrem siges om julefrokosterne, som godt nok traditionelt holdes imellem jul og nytår, men sandelig også i løbet af både november og december måned, hvor der hygges, spises og festes med kollegaer, venner og familie.

Julen er hjerternes – og traditionernes – fest. Derfor er der som regel ret klare forventninger til, hvad der sættes på bordet til en rigtig dansk julefrokost, men skulle der alligevel være nogen, som kan bruge lidt inspiration eller blot opskrifter på de skønne og velkendte, klassiske frokostretter, så har jeg her samlet 12 af mine bedste julefrokostretter.

Hjemmelavet karrysalat…

Sild hører der til og de marinerede sild bliver altså bare en smule mere lækre, når de serveres med masser af løgringe, kapers og hjemmelavet karrysalat. Og så er det oven i købet meget nemt at lave karrysalaten selv.

Stegte sild i eddike – en frokostklassiker…

Udover marinerede sild er det altid lækkert med stegte sild i eddike. Bliver det for mange slags sild, så nøjes evt. med én slags marinerede sild og så stegte sild, så der er lidt forskelligt at vælge imellem – også for dem, som ikke bryder sig om de rå, marinerede sild.

Spinatroulade med laks…

Fisk og gris spiller ofte en afgørende rolle til julefrokosten, men vil man skrue op for fiskedelen og holde lidt igen med flæskesteg, medister og frikadeller, så prøv at lave en spinatroulade med laks. Rouladen ligner “en million”, den smager fantastisk og så har den yderligere den store fordel, at den helst skal laves dagen i forvejen, så den kan nå at sætte sig, inden den skal skæres i fine skiver.

Lækker lakserilette med purløg…

En anden mulighed for laks på julebordet – hvis det nu ikke skal være røget eller gravad laks med dildsauce – er en nem og lækker lakserilette med purløg, som kan laves på få minutter og smager skønt med ristet rugbrød eller flutes.

Rejesalat med forårsløg, mango og chili…

Og så er der jo rejerne – halve æg med rejer og mayonnaise er en klassiker på julefrokostbordet, men skal det være lidt anderledes, så overvej i stedet en lækker og let spicy rejesalat med forårsløg, mango og chili. Den er skøn med flutes til.

Tarteletter med høns og nye danske asparges…

Tarteletter med høns i asparges er en klassisk frokostret (og skøn forret), som er oplagt at sætte på julefrokostbordet, hvis det skal være “småt men godt”. Er man derimod ude i en af de helt store frokoster med rigtig mange retter, så skal man måske lige overveje, om ikke tarteletterne vil “fylde for meget” og så gemme dem til en anden god gang.

Lækker hjemmelavet leverpostej…

Hjemmelavet leverpostej med bacon og champignons er ganske enkelt “et must” på vores julefrokostbord – denne her opskrift har jeg fået af Mortens mor for snart mange år siden og den kommer på bordet år efter år.

Fløjlsblød kyllingelevermousse…

Skal det være lidt mere elegant end den klassiske varme leverpostej, så prøv en blød og cremet kyllingelevermousse med cornichoner og flagesalt på ristet rugbrød. En virkelig lækkerbisken, som også er god til forret/appetizer og til Dronningens nytårstale nytårsaften.

Æbleflæsk med timian…

Ligesom den varme leverpostej, så hører der sig æbleflæsk til en rigtig julefrokost og denne her æbleflæsk med timian er både nem og lækker. Spis den varm eller kold på lækkert, nybagt rugbrød.

Rødkålssalat med vindruer, appelsin og valnødder…

Skal der and eller flæskesteg/ribbensteg på julefrokostbordet, så hører der sig naturligvis rødkål til, men overvej også at supplere med en lækker rødkålssalat med appelsiner, vindruer og valnødder. En sprød og frisk salat kan altså være et hit ovenpå de mange, tunge retter, som sådan en frokost også kan byde på.

Gammeldags æblekage med flødeskum…

Hvorvidt der overhovedet skal dessert til ovenpå en stor frokost, må være op til den enkelte at vurdere. I min familie slutter vi gerne af med et lækkert ostebord og så kaffe med småkager og julekonfekt. Skal der alligevel sættes et sødt punktum for frokosten, så er en portion frugtsalat med vanillecreme eller en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum jo både superlækkert og nemt at lave.

Ris a la mande kage med bastognebund…

Man kan selvfølgelig også vælge at slutte af med en helt traditionel portion ris a la mande med mandler og vanille. Dog synes jeg, at man får spist så meget ris a la mande i løbet af december, at man med fordel kan prøve at tænke lidt anderledes og eksempelvis servere ris a la manden i form af en ris a la mande kage med kirsebærgele og bund af krydrede bastognekiks.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)