Ingen jul uden juleboller af den gode gammeldags slags, som er lavet på en god gærdej og spækket med rosiner og syltet appelsinskal. Faktisk kan jeg også rigtig godt lide, når er der sukat i dejen, men det bliver vi aldrig helt enige om i min familie, så jeg laver som regel gammeldags juleboller uden sukat. Bollerne bliver penslet med æg, så de bliver blanke og til sidst får de et drys perlesukker og måske lidt hasselnødder, hvis man synes. Men så får man også de fineste juleboller.

Jeg har altid tidligere bagt juleboller efter denne her opskrift, hvor dejen hældes ud på et meldrysset bord og formes med hænderne. Men i et forsøg på at bruge lidt mindre mel – og dermed gøre julebollerne endnu mere svampede og lækre – har jeg denne gang eksperimenteret med blot at røre dejen sammen i en skål og så sætte bollerne i “klatter” på en bageplade med en våd spiseske. Og resultatet blev faktisk så godt, at jeg formentlig benytter den metode for fremtiden. Det var ikke bare nemt, men gav også de lækreste boller og så slap jeg desuden for rengøring af køkkenbordet, hvilket bestemt heller ikke ligefrem trækker ned i min bog.

Da jeg nu i forvejen var i gang med at udtænke en metode til at få bollerne så svampede og lækre som muligt, kom jeg kærnemælk i dejen. Jeg bager med jævne mellemrum det her skønne kærnemælksfranskbrød, som er både blødt og lækkert, så jeg tænkte, at det også kunne lade sig gøre med bollerne og det holdt heldigvis stik. Har man nu ikke kærnemælk på lager, eller bor man et sted, hvor kærnemælk ikke kan opdrives, så kan kærnemælk dog sagtens erstattes af alm. mælk og alternativt kan man røre lidt creme fraiche, yoghurt naturel eller lignende op med vand eller mælk, så konsistensen er let flydende.

Årets første portion juleboller blev nydt med iskoldt smør til en kop julete – jep, jeg elsker julete og har allerede drukket adskillige potter fulde, at min absolutte yndlingsjulete, som er hvid julete fra Perch’s Thehandel. Når først man bider i sådan en kardemommeduftende bolle, som er spækket med syltet appelsinskal, og drikker varm julete til, så breder julestemningen sig altså ganske langsomt – også selvom vi kun er nået halvejs ind i november. Men med alle de dejlige ting, som jeg gerne vil nå her op imod jul, så sker der vist ikke noget ved, at jeg tyvstarter lidt.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Juleboller (gammeldags)

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 1 dl varmt vand
 • dl kærnemælk
 • ½ pk gær
 • 1 æg
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 50 gr sukker
 • 50 gr rosiner
 • 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra dr. Oetker)
 • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
 • 75 gr blødt smør i tern
 • sammenpisket æg til pensling
 • perlesukker og evt. hakkede nødder til pynt

Fremgangsmåde

 • Bland varmt vand og kærnemælk i en skål, så blandingen bliver lillefingervarm og opløs gøren heri. 
 • Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, rosiner, syltet appelsinskal og hvedemel og rør det sammen. 
 • Kom til sidst blødt smør i skålen og rør det hele sammen til en letklistret dej. Bruger man en køkkenmaskine, så skal alle ingredienserne bare kommes i skålen og røres sammen med dejkrogen. Husk at tilsætte smørret til sidst, så fedtet ikke lægger sig om gærcellerne og påvirker dejens hæve- og bageevne. 
 • Dæk skålen til og lad den hæve et lunt sted i ca 1 time. 
 • Fugt fingrene eller brug en våd spiseske og sæt dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i 30 minutter. 
 • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede nødder.
 • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle let på bageristen inden servering.

Noter

Bollerne kan holde sig lækre og svampede i en pose i 2-3 dage. De kan desuden kommes i fryseren og blot lunes et par minutter inden servering, så bliver de næsten som nybagte. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)