Ingen jul uden juleboller af den gode gammeldags slags, som er lavet på en gærdej fyldt med rosiner og syltet appelsinskal. Faktisk kan jeg også rigtig godt lide, når er der sukat i dejen, men det bliver vi aldrig helt enige om i min familie. Derfor laver som regel gammeldags juleboller uden sukat.

Se også – Juleboller I Sirupskage med smørcreme I Honningbrød med appelsin

Opskrift på gammeldags juleboller.

I et forsøg på at bruge lidt mindre mel – og dermed gøre julebollerne så svampede og lækre som muligt – rørte jeg dejen sammen i en skål. Den klistrede dej kom altså ikke ud på bordet og blev æltet. Efter hævningen blev bollerne sat i “klatter” på en bageplade med en våd spiseske. Og resultatet blev virkelig godt. Det var ikke bare nemt. Det gav også de lækreste boller. Og så slap jeg desuden for rengøring af køkkenbordet, hvilket bestemt heller ikke ligefrem trækker ned i min bog.

Årets første portion juleboller blev nydt med iskoldt smør til en kop julete. Herhjemme elsker vi julete og har allerede drukket adskillige tekander fulde. Min absolutte yndlingsjulete er hvid julete fra Perch’s Thehandel. Og når først man bider i sådan en duftende julebolle med smør, og drikker varm julete til, så breder julestemningen sig altså lynhurtigt. Også selvom vi kun er nået halvejs ind i november. Men med alle de dejlige ting, som jeg gerne vil nå her op imod jul, så sker der vist ikke noget ved, at vi tyvstarter lidt.

Gammeldags juleboller
Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 4 stemmer

Juleboller (gammeldags)

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 1 dl varmt vand
  • dl kærnemælk (eller anden form for syrnet mælkeprodukt)
  • ½ pk gær
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 gr sukker
  • 50 gr rosiner
  • 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 75 gr blødt smør i tern
  • sammenpisket æg til pensling
  • perlesukker og evt. hakkede nødder til pynt

Fremgangsmåde

  • Bland varmt vand og kærnemælk i en skål, så blandingen bliver lillefingervarm og opløs gæren heri. 
  • Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, rosiner, syltet appelsinskal, hvedemel og blødt smør og rør det hele sammen til en let klistret dej.
  • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og samles med dejkrogen.
  • Dæk skålen til og lad dejen hæve et lunt sted i ca 1 time. 
  • Fugt fingrene eller brug en våd spiseske og sæt dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter. 
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede nødder.
  • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovnvarme) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne afkøle let på bageristen inden servering. Hvis de pakkes ind, kan de holde sig i 2-3 dage og evt. lunes/ristes inden servering. Bollerne kan også fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)