Gammeldags juleboller – nem opskrift på juleboller.

12 kommentarer
Brød og boller, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Ingen jul uden juleboller af den gode, gammeldags slags, som er lavet på en gærdej og fyldt med rosiner og syltet appelsinskal. Faktisk kan jeg også rigtig godt lide, når er der sukat i dejen, men det bliver vi aldrig helt enige om i min familie. Derfor laver som regel gammeldags juleboller uden sukat.

Se også – Juleboller I Sirupskage med smørcreme I Honningbrød med appelsin

Opskrift på gammeldags juleboller.

For at gøre julebollerne så svampede og lækre som muligt rører jeg gerne dejen sammen i en skål. Når dejen ikke skal æltes sammen på køkkenbordet, kan man bruge lidt mindre mel, og dermed bliver bollerne ekstra svampede.

Efter hævningen bliver bollerne sat i “klatter” på en bageplade med en våd spiseske. Og så får de lige lov til at efterhæve i ca 30 minutter, inden de sættes i ovnen. Det er ikke bare nemt, det giver også de lækreste boller. Og så slipper man desuden for rengøring af køkkenbordet, hvilket bestemt heller ikke ligefrem trækker ned i min bog.

Årets første portion juleboller blev nydt med iskoldt smør til en kop julete. Herhjemme elsker vi julete og har allerede drukket adskillige kander. Og når først man bider i sådan en duftende julebolle med smør og drikker varm julete til, så breder julestemningen sig altså lynhurtigt.

Tip! Se også mine bedste tips til en koldhævet version under opskriften. 

3.75 fra 20 stemmer

Juleboller (gammeldags)

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 1 dl håndvarmt vand
  • dl kærnemælk (eller anden form for syrnet mælkeprodukt)
  • ½ pk gær
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 gr sukker
  • 50 gr rosiner
  • 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 75 gr blødt smør i tern
  • sammenpisket æg til pensling
  • perlesukker og evt. hakkede nødder til pynt

Fremgangsmåde

  • Bland varmt vand og kærnemælk i en skål, så blandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren heri. 
  • Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, rosiner, syltet appelsinskal, hvedemel og blødt smør og rør det hele sammen til en let klistret dej.
  • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time. 
  • Fugt fingrene eller brug en våd spiseske og sæt dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter. 
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede nødder.
  • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne afkøle på bageristen inden servering.
  • Hvis bollerne pakkes godt ind, kan de holde sig bløde i 2-3 dage og evt. lunes/ristes inden servering. De kan også fryses.

Koldhævede juleboller.

Der er ikke noget så hyggeligt som at servere friskbagte juleboller til en hyggelig julemorgenmad eller adventsbrunch. Men knap så hyggeligt er det at skulle stå ud af sin seng kl. 6 om morgenen for at røre dejen sammen og stille den til hævning. Derfor laver jeg ofte de her juleboller i en koldhævet version, hvis de skal spises til morgenmad, og det er heldigvis supernemt.

I stedet for ½ pk gær nøjes jeg med at bruge 1/4 pk. Og så rører jeg gæren ud i koldt vand og kærnemælk i stedet for at lune vandet først. Men derudover følger jeg opskriften. Når dejen er rørt sammen, dækker jeg den til og stiller den i køleskabet. Og her får den lov til at hæve indtil næste morgen – eller hvad der svarer til ca 8-12 timer. Dejen kan formentlig også sagtens stå lidt længere.

Om morgenen former jeg dejen til boller ved hjælp af en våd spiseske og sætter dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Og så lader jeg dem efterhæve i ca 30 minutter, inden jeg bager dem. Og så er der ellers bare tilbage at bage bollerne og nyde de lækre, friskbagte juleboller til morgenmad.

12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anja Gunvald-Kerr
4 år siden

Nu er jeg sådan en sær type, der ikke bryder om konsistenser i mine boller. Så tror du man ville kunne bruge revet appelsin skal og presset appelsin juice i stedet for syltet appelsin skal?

Ulla Hansen
3 år siden

har lige bagt dem, lidt med bævende hjerte, for min ovn har lige været i udu, men de lykkedes fint udelod kardemomme for kan ikke fordrage det, men kom en ca 25 g hakket chokolade i ,, de er rigtig gode.. i øvrigt så valgte jeg den her opskrift, da jeg giver ret i at kærnemælk bare giver godt brød.

Vicky Brock Matzen
1 år siden

Uuuhm, de lyder lækre, der er handlet ind og de skal bages i dag.
I mine tanker, så skal de spises “bare sådan”, men hvordan serverer du dem for gæster? 🙂

Helle
1 år siden

Tænker at lave dem til fødselsdag på lørdag. Og så – som du skriver – lave dejen fredag aften. Tror du, den kan stå i køleskab i måske 15 timer. Hvor lang tid – og på hvilken hastighed – skal dejen have på køkkenmaskinen.
Tak for skønne opskrifter.

Marianne
1 år siden

Kan du sådan lidt på slump fortælle hvor længe de skal røres på maskinen. Skal de blot slåes sammen, eller skal de røres som gængs bolledej??

Dorte
1 måned siden

Har lige bagt dem. De er et hit. Brugte vaniljecheasy i stedet for kærnemælk. Kom appelsin og sukat i – bare fordi jeg havde det.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)