Morten er meget glad for and. Og derfor spiser vi ikke kun andesteg til jul og Mortens aften, men også med jævne mellemrum i løbet af efteråret og vinteren. Som regel bliver det til et lækkert og saftigt andebryst eller et par lår. Vi er jo kun 2 personer. Men engang imellem steger jeg en hel and. Og så bliver det gerne til en and i stegeso af den langtidsstegte slags. Udover at være noget nær verdens nemmeste og mest ustressede måde at tilberede en and på, så bliver andestegen også helt fantastisk, saftig og lækker. Måske en idé til Mortens aften eller juleaften?

Se også – Rosastegt andebryst I Langtidsstegt andesteg I Andebryst stegt i stegeso I Langtidsstegt flæskesteg

And i stegeso – nem og lækker opskrift.

Det er klart, at man skal have en stegeso af en vis størrelse. Alt er jo relativt. Men det kan være svært at presse 3,5 kg lykkelig og fritgående landand ned i den mindste stegeso på markedet.

Jeg har en stor stegeso fra Le Creuset, som uden problemer kan rumme både grønsager til fonden og en pænt stor and, så den bruger jeg gerne. Men har man kun en lillebitte stegeso, så overvej at lave denne her opskrift med andebryst i stegeso i stedet. Saucen bliver mindst lige så god. Og så er det jo helt perfekt til Mortens aften eller jul, hvis man kun er 1-2 personer, men stadig gerne vil have and på bordet. Der skal jo også være plads til risalamande med kirsebærsauce. 

Se alle mine bedste opskrifter på andesteg, tilbehør og dessert til Mortens aften lige her. 

 

And stegt i stegeso
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 2 stemmer

And i stegeso (langtidsstegt)

Stegetid5 t 20 min
Samlet tid5 t 35 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 and (ca 2600-3000 gr)
  • 1 stort æble
  • 3 kviste frisk timian (eller 2 stk tørret timian)
  • 2 stk pastinakker (eller persillerod)
  • 2 stk gulerødder
  • 2 løg
  • 3 stk laurbærblade
  • 1 dl vand
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Fjern evt. blodrester og fjer fra anden. Er der en pose med indvolde i andens mave, skal den også fjernes. Disse kan koges til fond, som kan bruges til saucen. Se evt. min opskrift på den bedste, brune andesauce lige her.
  • Skær æblet i grove tern. Spiser man ikke fyldet fra anden, er der ingen grund til at fjerne stilk og kernehus. Fyld anden med æbletern, 1 kvist timian, salt og peber. Luk evt. til med en kødnål, så fyldet ikke falder ud. 
  • Bruger man en stegeso af rødt ler, skal den stå i blød i koldt vand i ca 15 minutter. Dette er ikke nødvendigt med en glaseret stegeso.
  • Skræl pastinakker og gulerødder og skær dem i grove tern. Skær løgene i både - det er ikke nødvendigt at skrælle dem. Læg alle grønsagerne i bunden af stegesoen sammen med 2 kviste timian og laurbærblade og hæld 1 dl vand ved. 
  • Læg anden ovenpå grønsagerne, drys med salt og sæt låget på stegesoen.
  • Sæt anden i en kold ovn og steg den ved 125 °C (alm. ovnfunktion) i 4-6 timer afhængig af andens størrelse. Efter 2 timer kan man kigge til anden og hælde evt. fedt/stegesky over i en skål, hvis der er afgivet meget væde. 
  • Efter 4 timer tages anden ud af ovnen og låget løftes af stegesoen. Tjek om anden er færdigstegt ved at stikke et stegetermometer i brystet på det tykkeste sted (fjerkræ skal altid gennemsteges = centrumtemperatur på 75 °C). Har man ikke et stegetermometer, så stik spidsen af en lille kniv i brystet eller låret på anden - kødsaften skal være klar.
  • Er anden ikke færdigstegt, så hæld stegesky/fedt fra bunden af stegesoen igennem en sigte over i en skål. Sæt låget tilbage på stegesoen og giv anden yderligere 1-2 timer i ovnen. Tjek løbende temperaturen - stegetiden afhænger naturligvis af andens størrelse. 
  • Er anden færdig, så løft den over på et fad og hæld fond og fedt fra bunden af stegesoen igennem en sigte over i en skål. Stil fonden til side og brug den til andesaucen.
  • Læg anden tilbage i den tomme stegeso og sæt den i ovnen (uden låg) ved 225-250 °C (varmluft eller grill) i 10-15 min, eller indtil skindet er sprødt og lækkert.
  • Lad anden hvile utildækket i ca 20 minutter, inden den udskæres og serveres med brun sauce, hvide og brunede kartofler og rødkål.

Tips og tricks til den bedste andesteg.

Det kan være lidt svært, at angive en helt præcis stegetid for and i stegeso. Det kommer jo helt an på andens størrelse. Hvis vi kun er 2 personer, som skal have and, så går jeg sjældent efter de helt store ænder. Men omvendt kan de små ænder på ca 2400 gr også være en lidt trist, mager og kødløs fornøjelse. Jeg foreslår derfor, at man køber en middelstor and – eller stor and, hvis man er mange. Og holder øje med stegen undervejs, som beskrevet i opskriften herover.

Steger man anden dagen i forvejen eller måske om formiddagen, så vent med at skære anden ud til den er kold. Det er nemmest og giver det pæneste resultat. Ca. 30 minutter inden servering, tages fadet med andestykkerne ud af køleskabet, og skindet pensles med lidt andefedt. Dæk fadet med stanniol og sæt det i ovnen ved 100 °C (alm ovnfunktion) i ca. 20-25 minutter. Herefter fjernes stanniolet og hvis skindet endnu ikke er sprødt, så skru ovnen op på 225 °C og giv anden et par minutters grill, indtil skindet er sprødt og lækkert.

Ønsker man ikke at tilberede anden i en stegeso, eller skal man stege sin første and nogensinde og mangler gode råd, så kig evt. lidt nærmere på denne her opskrift på langtidsstegt andesteg. Her deler jeg alle mine bedste tips og tricks til både at stege anden og lave hhv. andefond og andesauce. Alle de tips, som jeg ville ønske, at jeg havde kendt til, da jeg i sin tid stegte min allerførste and. Det er nemlig slet ikke så svært og andesteg er jo bare superlækkert.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)