Så siger kalenderen november. Vi nærmer os hastigt julemåneden, men først skal vi nyde en dejlig november, som for mig er den skønneste før-julemåned, fuld af hyggelige forberedelser, skumring og lyskæder i havens træer og de første glas varm gløgg. Måske tager vi også hul på julekagebagningen i slutningen af måneden, så der er lidt til 1. søndag i advent.

I første omgang vil jeg dog starte med at koncentrere mig om en madplan for uge 45, som for vores vedkommende bliver en stille og rolig uge med endnu mere kogebogsskriveri til mig. Nøj, hvor er jeg efterhånden spændt på det færdige resultat. Desuden ser vi frem til lørdag, hvor det er Mortens aften, så der skal vi selvfølgelig have andesteg med det hele og så har jeg planer om året første portion brændte mandler. Det bliver helt sikkert en fantastisk uge.

Madplan for uge 45.

Mandag – Ugen starter godt med en af livretterne – kylling i karry-mangosauce, hvilket er noget i retning af den nemmeste opskrift på kylling i karry, som jeg kender til. Jeg serverer kogte ris og som regel lidt dampet grønt ved siden af.

TirsdagSpaghetti med hvidløg og olie. Forrygende lækker og helt enkel pastaret med masser af hvidløg og friskhakket persille og noget så simpelt, som kun italienerne kan slippe afsted med. I Italien fungerer retten som mellemret, natmad eller noget som man byder “uventede gæster”, men herhjemme spiser vi det som hovedret, og jeg bliver aldrig træt af det.

Onsdag – Det er slut med de nye kartofler og det betyder, at vi igen kan nyde denne her lækre kartoffelgratin med bacon og løg, som er en rigtig efterårs- og vinterret, der helst skal laves med vinterkartofler. Jeg serverer en salat sammen med gratinen og bruger den dermed som hovedret, men man kan også lave den som tilbehør.

Torsdag – Ugens fisk bliver både nem og lækker. Vi skal nemlig have varmrøget lakserilette, som er uhyre simpelt at lave, men noget så lækkert. Jeg er vild med lakserilette på ristet rugbrød, men man kan selvfølgelig også servere flutes til. Endelig kan man lave en lækker salat, og anrette lakseriletten på toppen af salaten, hvilket ser noget så fint ud.

Fredag – På kolde og blæsende efterårsdage er det skønt at få serveret hjemmelavet chili con carne og det er lige, hvad fredagsmenuen står på. Chilien kan sagtens tåle at simre på komfuret i timevis, men den kan også være færdig på bare 45 minutter, hvilket kan være en fordel på hverdage. Jeg laver en dobbelt portion, når jeg alligevel er i gang – så er der nem mad til søndag.

Lørdag – Lørdag den 10. november er det Mortens aften og selvfølgelig spiser vi andesteg præcis som i rigtig mange andre familier. Skal man stege sin første andesteg, måske som en lille generalprøve inden julen, så har jeg lavet en meget grundig gennemgang af opskriften på andesteg med brun sauce inkl. alle de tips og tricks, som jeg ville ønske, jeg havde kendt til, da jeg stegte min første and. Er man kun 1-2 personer, som ikke kan spise en hel and, men gerne vil have and til Mortens aften alligevel, så overvej evt. denne her nemme opskrift på andebryst med brun sauce, tilberedt i stegeso. 

Søndag – Resterne fra fredag bliver til chili con carne med låg af majsbrød – en skøn servering, som tilberedes i ovnen og hvor majslåget på toppen af chilien rigtigt får lov til at suge smag, saft og kraft til sig.

Ugens lækkeri – Godt nok er vi kun i starten af november, men jeg har allerede spottet de første mandelboder på gaderne, så nu skal der laves hjemmelavede brændte mandler. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)