Brunede kartofler hører bare julen til. Men herhjemme spiser vi nu også de skønne kartofler i løbet af efteråret og vinteren. For der er jo bare så mange skønne retter, som er lækre med brunede kartofler til. Lige fra vildtkød og fjerkræ til en god forloren hare med skysauce og waldorfsalat med druer og valnødder. Og så må vi jo ikke glemme den traditionelle, sønderjyske nytårsmiddag bestående af hamburgerryg med grønlangkål, kålpølser og brunede kartofler.
Se også – Hjemmelavet rødkål I Langtidsstegt andesteg I Flæskesteg med sprøde svær
Brunede kartofler – min bedste opskrift.
I mange år lavede jeg brunede kartofler på panden. Og det gør jeg sådan set stadig, for det er jo ikke specielt svært. Men skal det være rigtig nemt, fx fordi jeg skal lave en større portion og ikke har lyst til at svinge med store pander fulde at brændende varm karamel, så laver jeg brunede kartofler i ovn.
Kartoflerne skal blot koges møre og pilles – hvis ikke man bruger kartofler fra glas, selvfølgelig. Og så skal de i et ildfast fad sammen med brun farin og et par smørklatter, som beskrevet i opskriften herunder. Derfra passer kartoflerne stort set sig selv. Og nej, de får hverken stegeskorpe eller bliver “ristede”, selvom man lader dem stå i den varme ovn og karamellisere i ca 45 minutter. Til gengæld kan man i stedet koncentrere sig om at lave sauce, lune rødkål, eller hvad man nu ellers har gang i. Og med kartoflerne i ovnen er der i hvert fald én ting mindre, som man skal holde styr på.
Se evt. alle mine bedste tips og tricks til en vellykket julemiddag lige her.
Brunede kartofler (i ovn/på pande)
Ingredienser
Brunede kartofler i ovn
- 500-600 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
- 150 gr brun farin
- 25 gr smør
Brunede kartofler på pande
- 500-600 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
- 125 gr sukker
- 25 gr smør
Fremgangsmåde
- Kog kartoflerne lige netop møre i letsaltet vand. Pil kartoflerne og lad dem afkøle.
- Der kan også bruges kartofler fra glas - skyllede og godt afdryppede.
Brunede kartofler tilberedt i ovn
- Kom kartoflerne i en foliebakke eller et ildfast fad foret med stanniol/bagepapir. Det letter rengøringen væsentligt.
- Vær i øvrigt OBS på ikke at bruge et fad, som er alt for stort, så karamellen lægger sig i et tyndt lag i bunden. Der skal selvfølgelig være plads til, at kartoflerne kan vendes rundt, men jo mindre fad, des højere op af kanterne vil karamellen stå.
- Drys brun farin over kartoflerne og fordel smørret i små klatter på toppen.
- Sæt kartoflerne i ovnen ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45-50 minutter, indtil sukkeret er karamelliseret og har samlet sig om kartoflerne. Rør rundt i kartoflerne 4-5 gange undervejs.
- Tag kartoflerne ud af ovnen, rør rundt en sidste gang og anret dem i en skål. Drys evt. lidt havsalt på toppen og server.
Brunede kartofler tilberedt på pande
- Sørg for, at kartoflerne er nogenlunde tørre. Det kan være farligt, at komme våde kartofler i den brændende sukkerlage på panden.
- Fordel sukkeret på en pande i et helt tyndt lag og skru godt op for varmen. Efter et par minutter skrues ned til jævn varme og sukkeret får lov til at smelte. Der skal ikke røres i sukkeret. Så vil det danne klumper, som er lang tid om at smelte. Men man kan ryste panden lidt, hvis sukkeret ikke smelter jævnt.
- Når sukkeret er smeltet og blevet fint lysebrunt, kommes 2 store spsk smør i sukkeret, som bruser op og bliver til flydende karamel.
- Hæld kartoflerne ned i karamellen og ryst panden godt. Karamellen vil stivne let, når de kolde kartofler kommes på panden, men vil så langsomt begynde at smelte igen.
- Glaser kartoflerne i 5-10 minutter, indtil de har den ønskede farve. Rør rundt eller ryst panden jævnligt, så karamellen fordeles og samler sig om alle kartoflerne.
- Anret kartoflerne på et fad eller i en skål og server.
Brun farin, hvidt sukker eller rørsukker?
Jeg vil umiddelbart anbefale, at man bruger brun farin, når man laver brunede kartofler i ovnen. Almindeligt, hvidt sukker karamelliserer ikke i ovnen på samme måde som på en pande. Det får altså ikke den samme, mørke farve. Desuden er brun farin medvirkende til en mere intens og “mørk” karamelsmag. Lidt a la den karamelsmag som opnås, når man laver brunede kartofler på panden. Så jeg tænker, at det giver god mening at bruge farin, når kartoflerne laves i ovnen.
Det samme må siges at gøre sig gældende for rørsukker. I hvert fald af den lyse slags, som kan få svært ved rigtigt at tage farve i ovnen. Men man kan jo eksperimentere lidt og prøve sig frem med forskellige former for sukker. Og er man i tvivl om, hvorvidt man bryder sig om brunede kartofler tilberedt i ovnen, så kan man jo give det et skud og starte med en ganske lille prøveportion. Hvem ved, måske bliver det et kæmpe hit.
De skal ikke dækkes med folie eller noget?
Brian – Nej, jeg satte dem bare ind i ovnen i fadet, som de var. Nu er det jo første gang, at jeg har prøvet opskriften, men mine kartofler fik hverken stegeskorpe eller en ristet smag, så jeg tænker ikke umiddelbart, at det er nødvendigt at dække dem til med folie 😀
Prøvede at lave brunede kartofler til 25 personer i ovnen, og de blev fantastiske! Meget nemmere , når der skal laves så mange… fremover bliver de lavet i ovnen! Oogså til jul i morgen. Tak for gode opskrifter og inspiration.
Jane – Hvor er det bare dejligt at høre, at de brunede kartofler blev en succes 🙂
Rigtig dejlig jul til dig og dine 😀
Afprøvet i går. Er ikke selv så vild med brunede kartofler, men alle de andre syntes de var vældig fine😊
Blev også afprøvet her. Jeg gav dem dog ca. 45 min. ved 200°, så temperaturen passede med flæskestegen. Resultatet blev faktisk bedre, end jeg kan finde ud af at lave det på panden 🙂
Ingrid – Hvor dejligt at høre, at kartoflerne blev gode. Det er i hvert fald de nemmeste, brunede kartofler, som jeg har lavet 😀
Din opskrift blev testet juleaften. Lavede brune kartofler til 15 mennesker.
Aldrig har det været nemmere og aldrig går jeg tilbage til at lave dem på panden.
Tak:)
Lars – Så dejligt at høre 😀 Og jeg kan sagtens forestille mig, at det er meget nemmere, at lave de brunede kartofler i ovnen, når der skal laves til så mange mennesker 😀
Tænker lidt, at hvis man former et ildfast fad med stanniol, går det så ikke i stykker, når man skal røre. I kartoflerne flere gange undervejs?
Ikke at det gør så meget, men så skal fadet jo alligevel gøres rent 😊
Anna Grethe – Jeg skal lige være helt sikker på, at jeg har forstået dit spørgsmål korrekt? Du skriver, hvis man former et ildfast fad med stanniol, men du mener at man forer/beklæder et ildfast fad med stanniol, ikke? I opskriften har jeg i hvert fald skrevet, at man skal fore et fad med stanniol/bagepapir og jeg har endnu ikke oplevet, at det er gået i stykker, når jeg har vendt kartoflerne rundt med en ske. Stanniolstykkerne har selvfølgelig ligget dobbelt, men det har lige så meget været for, at de skulle være brede nok til at dække fadet helt. Alternativt kan man selvfølgelig også bruge en foliebakke og smide den ud efterfølgende 🙂
Jeg arbejder i et lille arresthus, og vi skal i dag lave julemad til ca 20 personer, så de brune kartofler skal klart prøves i ovnen, så vi kan lave dem alle på en gang….
Steffen – Jeg håber virkelig, at de brunede kartofler bliver en kæmpe succes – jeg har hørt fra flere, i løbet af de sidste par dage, som har testet opskriften op til i dag og det er blevet godt hver gang, så mon ikke også I får lækre, brunede kartofler i aften 😀
Rigtig glædelig jul 😀
Jeg syntes, at det virker noget vandet karamellen. Jeg har brugt smør og brun farin og kartoflerne var ikke våde. Måske mindre smør?
Christina – Altså nu ved jeg jo i sagens natur ikke, hvor langt tid, du har givet kartoflerne i ovnen 🙂 Men der er flere, der studser over den lange stegetid (45-60 min) og “frygter” at sidde tilbage med nogle små, hårde kanonkugler. Men 45-60 minutter er den tid, som det tager brun farin og smør at karamellisere og ligesom samle sig om kartoflerne, og jeg har endnu ikke oplevet, at mine kartofler har fået bare antydning af stegeskorpe eller er blevet sprøde pga bagetiden.
Kan man ikke bruge varmluft da min alm ovn oser mega meget
Marianne – Jo, det bør ikke være noget problem. Du skal dog være OBS på, at man skal trække ca 10 °C fra, når man går fra alm. ovnfunktion til varmluft 😀
Hej.
Tak for tippet til, at lave dem i ovnen.
Tænker, om det kan være en god ide, at tilføje skyllede perleløg fra glas.. og servere som tilbehør til steg/and juleaften
Ketty – Det tænker jeg da lyder superlækkert – det kan i hvert fald ikke skade at give det et forsøg, når nu karamel og kartofler alligevel er i ovnen 🙂