Brunede kartofler hører bare julen til. Men herhjemme spiser vi nu også brunede kartofler i løbet af efteråret og vinteren. For der er jo bare så mange skønne retter, som er lækre med brunede kartofler til. Lige fra vildtkød og fjerkræ til en god forloren hare med skysauce. Og så må vi jo ikke glemme den traditionelle, sønderjyske nytårsmiddag bestående af hamburgerryg med grønlangkål, kålpølser og brunede kartofler.

Se også – Hjemmelavet rødkål I Langtidsstegt andesteg I Flæskesteg med sprøde svær

Brunede kartofler – min bedste opskrift.

Det varierer lidt, hvorvidt jeg tilbereder brunede kartofler på panden eller i ovnen. Skal jeg lave en mindre portion, så bliver det som regel på panden. Dette gælder også, hvis ovnen allerede er i brug, og temperaturerne ikke matcher de brunede kartofler. Men hvis jeg gerne vil gøre det ekstra nemt for mig selv, eller jeg skal lave en større portion kartofler, og ikke har lyst til at svinge med store pander fulde at brændende, varm karamel, så laver jeg brunede kartofler i ovnen efter nedenstående opskrift.

Tip! Se også alle mine bedste tips og tricks til en vellykket julemiddag lige her. 

Brunede kartofler i en skål
Print opskrift Pin opskrift
4.78 fra 9 stemmer

Brunede kartofler (på pande/i ovn)

Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

Brunede kartofler på pande

 • 800 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
 • 100 gr sukker
 • 25 gr smør

Brunede kartofler i ovn

 • 500-600 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
 • 125 gr brun farin
 • 25 gr smør

Fremgangsmåde

 • Kog kartoflerne lige netop møre i letsaltet vand. Pil kartoflerne og lad dem afkøle.
 • Der kan også bruges kartofler fra glas. Disse skal skylles og afdryppes grundigt.

Brunede kartofler tilberedt på pande

 • Sørg for, at kartoflerne er nogenlunde tørre. Det kan være farligt, at komme våde kartofler i den brændende sukkerlage på panden.
 • Fordel sukkeret på en pande i et helt tyndt lag og skru godt op for varmen. Efter et par minutter skrues ned til jævn varme og sukkeret får lov til at smelte. Der skal ikke røres i sukkeret. Så vil det danne klumper, som er lang tid om at smelte. Men man kan ryste panden lidt, hvis sukkeret ikke smelter jævnt. 
 • Når sukkeret er smeltet og blevet fint lysebrunt, kommes 2 store spsk smør i sukkeret, som bruser op og bliver til flydende karamel.
 • Hæld kartoflerne ned i karamellen og ryst panden godt. Karamellen vil stivne let, når de kolde kartofler kommes på panden, men vil så langsomt begynde at smelte igen.
 • Brun kartoflerne på panden i ca 10-15 minutter, så karamellen samler sig om kartoflerne, og de får den ønskede farve. Rør forsigtigt rundt eller ryst panden indimellem, så karamellen fordeles og samler sig om alle kartoflerne.
 • Anret kartoflerne på et fad eller i en skål og server.

Brunede kartofler tilberedt i ovn

 • Kom kartoflerne i en foliebakke eller et ildfast fad foret med stanniol/bagepapir. Det letter rengøringen væsentligt.
 • Vær i øvrigt OBS på ikke at bruge et fad, som er alt for stort, så karamellen lægger sig i et tyndt lag i bunden. Der skal selvfølgelig være plads til, at kartoflerne kan vendes rundt, men jo mindre fad, des højere op af kanterne vil karamellen stå. 
 • Drys brun farin over kartoflerne og fordel smørret i små klatter på toppen. 
 • Sæt kartoflerne i ovnen ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i ca 40-50 minutter, indtil sukkeret er karamelliseret og har samlet sig om kartoflerne. Rør rundt i kartoflerne 4-5 gange undervejs.
 • Tag kartoflerne ud af ovnen, rør rundt en sidste gang og anret dem i en skål.

Tilberedning på panden.

Det er klart nemmest at tilberede brunede kartofler på panden, fremfor i ovnen, hvis man bare skal lave en mindre portion. Og selvom de brunede basser har ry for at være svære at lave, så er det faktisk ikke så vanskeligt. Det kræver blot lidt tålmodighed.

For det første skal sukkeret have lov til at smelte og karamelliserer helt på panden, uden at man rører i det. Karamellen danner nemlig klumper, hvis man rører rundt, og det tager ret lang for disse klumper at smelte igen. Man kan således risikere, at sukkeret ender med at brænde på, imens man venter på at klumperne smelter. Eller også må man finde sig i brunede kartofler med store, hårde klumper af karamel.

Derudover skal man også passe på med at røre for meget rundt i kartoflerne, når først de er kommet på panden. Selvfølgelig skal kartoflerne vendes rundt, så de bliver godt karamelliserede, men pas på med for meget omrøring. Man risikerer, at kartoflerne går i stykker, eller at karamellen ikke lægger sig i et blankt lag omkring kartoflerne, men i stedet kommer til at se “grynet” ud.

Tilberedning i ovn.

Brunede kartofler i ovn er den absolut nemmeste måde at tilberede kartoflerne på. Og der er som sådan ikke noget, man skal holde øje med, så hvis bare man husker at røre rundt engang imellem, kan det faktisk ikke gå galt. Et oplagt sted at starte, hvis man skal lave brunede kartofler for første gang, eller hvis man skal lave en rigtig stor portion.

Kartoflerne skal blot koges møre og pilles – hvis ikke man bruger kartofler fra glas, selvfølgelig. Og så skal de i et ildfast fad sammen med brun farin og et par smørklatter, som beskrevet i opskriften. Derefter passer kartoflerne stort set sig selv. Og nej, de får hverken stegeskorpe eller bliver “ristede”, selvom man lader dem stå i den varme ovn og karamellisere i ca 45 minutter. Og så kan man i stedet koncentrere sig om at lave resten af middagen.

Jeg vil umiddelbart anbefale, at man bruger brun farin, når man laver brunede kartofler i ovnen. Almindeligt, hvidt sukker karamelliserer ikke i ovnen på samme måde som på en pande. Kartoflerne får altså ikke den samme, mørke farve, som vi er vant til fra stegepanden. Desuden er brun farin medvirkende til en mere intens og “mørk” karamelsmag. Så det giver altså god mening at bruge brun farin, når kartoflerne laves i ovnen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)