Knasende sprøde og perfekt saltede, hjemmelavede flæskesvær. Det bliver simpelthen årets julesnack eller appetizer herhjemme hos os. Og hvad er vel mere oplagt end at servere en skålfuld hjemmelavede flæskesvær i julen, hvor svinekød alligevel er et gennemgående tema?

Se også – Flæskesteg med sprøde svær I Flæskestegssandwich I Dadler med bacon

Nem opskrift på hjemmelavede flæskesvær. 

Jeg har i flere år haft planer om at prøve hjemmelavede flæskesvær, men jeg har ikke rigtigt fået gjort noget ved det. Ikke før jeg forleden dag spottede, hvad man vel bedst kan betegne som et “hjemmelavet flæskesværs kit” hos slagteren. Der var nemlig pakker med svinehud, som var skåret i fine strimler og lige klar til brug. Og sådan en pakke var jeg selvfølgelig nødt til at få med hjem. 

De sprøde, hjemmelavede flæskesvær kan spises som de er – selvfølgelig. Men jeg har også set utallige eksempler på hjemmelavede flæskesvær, som serveres med en eller anden form for dip. Vi dypper ikke sværene i sauce eller dip. Men vil man kaste sig ud i den slags, så anbefaler jeg en dip, som enten er stærk eller syrlig og kan fungere som kontrast til de kalorieholdige og saltede flæskesvær. 

Hjemmelavede flæskesvær
Print opskrift Pin opskrift
3.5 fra 2 stemmer

Flæskesvær

Bagetid40 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr svinehud (skåret i tynde strimler)
  • salt

Fremgangsmåde

  • Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsæt svinestrimlerne. Lad strimlerne koge under låg i ca 20 minutter og hæld vandet fra. Lad svinestrimlerne dampe tørre og vend dem med salt. 
  • Fordel de saltede svinestrimler i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 225 °C (varmluft) i ca 40 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Hæld evt. det afsmeltede fedt fra bagepladen undervejs, så det ikke branker og danner røg. 
  • Læg de sprødstegte flæskesvær på et stykke køkkenrulle, så de kan afdryppe.
  • Drys evt. sværene med lidt ekstra salt, hvis de ikke har fået nok og server. 

Tilberedning af sprøde svær.

Jeg valgte at koge sværene, inden jeg stegte dem sprøde i ovnen. Der er ellers flere opskrifter, der angiver, at man sagtens kan nøjes med at salte og ovnstege sværene. Men vil man være helt sikker på boblende sprøde svær, så foreslår jeg, at man koger sværene først. Præcis ligesom mange opskrifter på flæskesteg med sprøde svær dikterer, at man starter med at koge sværen i vand i en bradepande.

Når først kogningen af sværene er overstået, er det blot at salte dem og efterfølgende stege dem sprøde i ovnen. Og så har man faktisk hjemmelavede flæskesvær, så det er bestemt ikke svært. Dog skal man være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at fjerne overskydende fedt, efterhånden som det smelter af sværene. Ellers kan det begynde at branke i den varme ovn og danne en masse røg.

Enten kan man vælge at hælde fedtet fra pladen undervejs, Eller også kan man gøre som mig, der ikke bryder mig om at stå og bakse med varme bageplader og kogende fedt. Jeg brugte derfor 2 bageplader. Så var det nemt lige at flytte sværene fra den ene bageplade til den anden og sætte dem tilbage i ovnen, da det var tid til at hælde fedtet fra.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)