Gratineret hummer med hvidløgssmør…

0 kommentarer
Fisk og skaldyr, Forretter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu
Gå direkte til opskriften

Så kom der dæl’me også en lille hummer på bloggen. Gratineret hummer er jo lidt af en luksus og det kan ofte være vanskeligt at skaffe fine hummere, medmindre man har adgang til en god fiskehandler, men nu hvor nytårsaften venter lige om hjørnet, så kan man være heldig at falde over nogle vældig fine eksemplarer i butikkerne.

Jeg spottede en rigtig fin hummer forleden dag og den var jeg simpelthen nødt til at købe med hjem, så jeg kunne lave en lille forret til Morten og mig. Ovenpå al julemaden trængte vi virkelig til noget let og lækkert og da nytårsmenuen allerede er fastlagt og de forskellige retter uddelegerede, måtte vi jo så i stedet spise hummer på en hverdagsaften. Og sådan en gang hverdagsluksus er der bestemt ingen af os, der klager over.

Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke selv har slået hummeren ihjel. Den lille hummer var allerede kogt og fint postkasserød, da jeg spottede den og jeg havde egentlig ikke noget imod, at jeg slap for den tjans. Det gør faktisk også det hele nemmere, hvis hummeren er kogt i forvejen, for så skal man blot røre hvidløgssmør sammen og fordele det på de flækkede og rensede hummere, inden hele herligheden sættes i ovnen. Nem og lækker forret både sommer og vinter – der er ikke meget, der slår en grillet hummer, som nydes udendørs med kølig hvidvin på en lun sommeraften.

Der findes et væld af muligheder, når det kommer til tilberedningen af hummere. Eksempelvis fik jeg en forrygende lækker hummer i pink hvidvinssauce med pasta, da vi var i Los Angeles i august og aldrig har jeg fået serveret så meget og så store stykker hummer. Dog kan jeg allerbedst lide denne her helt enkle måde, hvor hummerne bare flækkes på langs og gratineres med en god, hjemmelavet hvidløgssmør.

Man kan selvfølgelig argumentere for, at hvidløgssmørret overdøver lidt af den fine hummersmag, men omvendt så er der altså noget med kombinationen af hummer, hvidløg og smør, som bare fungerer. Især når hummeren serveres med friskpresset citronsaft på toppen og lidt grøn salat og kølig hvidvin ved siden af. Faktisk er hvidløg, skaldyr og citron noget nær et match made in heaven, hvis man spørger mig, og det gælder både hummere, rejer og ikke mindst jomfruhummere, som bliver helt fantastiske, når de tilberedes med hvidløg. Se evt. opskriften på gratinerede jomfruhummere med hvidløg og persille lige her. 

4.38 fra 27 stemmer

Gratineret hummer med hvidløgssmør

Samlet tid15 min
Antal: 4 stk

Ingredienser

  • 2 hele kogte hummere
  • 50 gr blødt smør
  • 1 fed hvidløg (presset)
  • 2 spsk friskhakket persille
  • 1 citron

Fremgangsmåde

  • Flæk hummerne fra hoved til hale. Fjern den lille mavesæk og tarmstrengen - det foregår nemmest under rindende vand. Dup hummeren tør medt lidt køkkenrulle.
  • Skær evt. kloen af hummerne og knæk skallen ved at banke let med en kødhammer eller skaftet af en kniv. Man kan også bruge en nøddeknækker. 
  • Pil kødet ud af kloen, skær det i mindre stykker og læg det tilbage i hummeren. Alternativt kan man lade kloen sidde, så hver enkelt kan pille kødet ud af sin klo ved servering. 
  • Rør smør, hvidløg og friskhakket persille sammen og fordel det ovenpå de 4 halve hummere. 
  • Gratiner hummerne ved 225 °C (varmluft) i 3-5 minutter til smørret lige netop er smeltet og overfladen er let gylden. Server hummerne med citron og evt. flutes eller salat.
Jeg er en kylling, så jeg køber gerne hummerne kogte hos fiskehandleren eller i butikkerne. Er man ikke så sart som mig, så kan man sagtens selv koge sine hummere. Husk at den mest humane måde at slå hummeren ihjel på er ved at bruge en kniv og koge dem efterfølgende. 
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)