Sprøde, knasende og perfekt saltede, hjemmelavede flæskesvær. Det bliver simpelthen årets julesnack eller appetizer herhjemme hos os og hvad er vel mere oplagt end at servere en skålfuld hjemmelavede flæskesvær i julen, hvor svinekød alligevel er et gennemgående tema?

Jeg har i flere år haft planer om at prøve kræfter med de hjemmelavede flæskesvær, men jeg har ikke rigtigt fået gjort noget ved det, før jeg forleden dag spottede, hvad man vel bedst kan betegne som et “hjemmelavet flæskesværs kit” hos slagteren. Der var nemlig pakker med svinehud, som var skåret i fine strimler og lige klar til brug og sådan en pakke var jeg selvfølgelig nødt til at få med.

Selvfølgelig nyder vi de knasende sprøde svær, når vi får en lækker flæskesteg, men derudover er det sjældent, at vi spiser flæskesvær. En sjælden gang ryger der en pose i kurven, når vi er hos slagteren, og navnligt op til jul kan det hænde, men en pakke rå svinehud i strimler er jeg endnu aldrig kommet hjem med, så jeg måtte lige tænke lidt over tilberedningen.

Jeg valgte at koge sværene, inden jeg stegte dem sprøde i ovnen. Ifølge opskriften fra slagteren, så kan man sagtens nøjes med at salte og ovnstege sværene, men vil man være helt sikker på boblende sprøde svær, så foreslår jeg, at man koger sværene først. Præcis ligesom mange opskrifter på flæskesteg med sprød svær dikterer, at man starter med at koge sværen i vand i en bradepande.

Når først kogningen af sværene er overstået, er det blot at salte dem og efterfølgende stege dem sprøde i ovnen og så har man faktisk hjemmelavede flæskesvær, så det er bestemt ikke svært. Dog skal man være opmærksom på at fjerne overskydende fedt, efterhånden som det smelter af sværene, da det ellers kan begynde at branke i den varme ovn og danne en masse røg. Enten kan man vælge at hælde fedtet fra pladen et par gange undervejs, eller også kan man gøre som mig, der ikke bryder mig om at stå og bakse med varme bageplader og kogende fedt, så jeg brugte 2 bageplader. Så var det nemt lige at flytte sværene fra den ene bageplade til den anden og sætte dem tilbage i ovnen, da det var tid til at fjerne lidt af fedtet.

Sværene kan spises som de er – selvfølgelig – men jeg har også set utallige eksempler på hjemmelavede flæskesvær, som serveres med en eller anden form for dip. Vi dypper ikke sværene i sauce eller dip, men vil man kaste sig ud i den slags, så anbefaler jeg en dip, som enten er stærk eller syrlig, som kontrast til de kalorieholdige og saltede flæskesvær. Personligt mener jeg, at en mayo bliver for meget, men det bestemmer man selvfølgelig selv.

Flæskesvær

Samlet tid1 t

Ingredienser

  • 500 gr svinehud (skåret i tynde strimler)
  • salt

Fremgangsmåde

  • Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsæt svinestrimlerne. Lad strimlerne koge under låg i ca 20 minutter og hæld vandet fra. Lad svinestrimlerne dampe tørre og vend dem med salt. 
  • Fordel de saltede svinestrimler i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 225 °C i ca 40 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Hæld det afsmeltede fedt fra bagepladen et par gange under bagetiden, så det ikke branker og danner røg. 
  • Læg de sprødstegte flæskesvær på et stykke køkkenrulle, så de kan afdryppe. Drys evt. med lidt ekstra salt, hvis de ikke har fået nok og server. 

Noter

I stedet for at hælde det smeltede fedt væk fra sværene undervejs, kan man flytte sværene over på en ny bageplade beklædt med bagepapir, når halvdelen af stegetiden er gået. Det tager en smule længere tid, men til gengæld slipper man for at stå og bakse med flydende fedt og en varm bageplade. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)