For mig er honningkage stærkt forbundet med jul. Jeg elsker jul og jeg elsker honningkager og lige så snart jeg smager den første bid honningkage, så er der noget, der siger “klik” oppe i min hjerne og så ved jeg bare, at nu er det snart jul. Lidt på samme måde har jeg det for øvrigt med duften af en klementin, som pilles og jeg tror bestemt ikke, at jeg er den eneste.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det primært at honningkagehjerter, som jeg spiser op imod jul. Både de hjemmebagte honningkager og de færdigkøbte fra bageren og også engang imellem en skive hjemmebagt honningbrød. Men der er nu også noget over sådan en rigtig gammeldags honningkage, som lægges sammen med smørcreme, så sådan en har jeg bagt i dag, hvor vi får besøg af Mortens og mine forældre til aftensmad. Sådan en lille hyggelig familiemiddag, hvor de af os, som ikke skal fejre julen sammen, får lejlighed til at ønske hinanden glædelig jul.

Udover smørcreme og chokolade på toppen (som kan erstattes af chokoladeglasur, hvis man foretrækker det), har jeg også kommet et lag appelsinmarmelade i kagen. Appelsinmarmeladen kan dog sagtens erstattes af abrikosmarmelade eller æblemos, det bruger de fleste bagere, eller den kan helt udelades, men jeg havde et glas af min mors gode appelsinmarmelade stående, så det passede jo noget så fint.

Og så vil jeg da lige tilføje, at kagen er bagt med bælte på. Jeg har for første gang prøvet at bage med et bagebælte, hvilket i dette tilfælde udgøres af noget så simpelt som et fugtigt, opvredet viskestykke. Det fugtige viskestykke lægges som et bånd omkring springformen og så sættes hele molevitten i ovnen og bages. Nej, der går ikke ild i viskestykket. Det fugtige viskestykke isolerer, så varmen fordeles bedre og det bevirker, at kagen bliver fint jævn i stedet for at hæve op i en top på midten.

Nu er det som sagt første gang, jeg har prøvet at bage på denne måde, men jeg er ret begejstret for resultatet. Det er måske lidt svært at se på billedet af honningkagen, fordi der også er fordelt et generøst lag mørk chokolade på toppen, men den var noget så fin og jævn, da den kom ud af ovnen. Jeg kan allerede se mulighederne, når der skal laves hjemmebagte lagkagebunde eller kager, som skal pyntes.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 12 stemmer

Honningkage med smørcreme

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 10 personer

Ingredienser

 • 100 gr smør
 • 100 gr honning
 • 75 gr sukker
 • 50 gr brun farin
 • 1 æg
 • 1 dl kærnemælk
 • 1 tsk natron
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 1 tsk stødt nellike
 • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
 • 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
 • 250 gr hvedemel

Smørcreme

 • 125 gr blødt smør
 • 125 gr flormelis
 • 2 tsk vanillesukker
 • 2 dl appelsinmarmelade (æblemos eller abrikosmarmelade kan også bruges)
 • 75 gr mørk chokolade

Fremgangsmåde

 • Kom smør, sukker, farin og honning i en gryde og smelt det under svag varme. Lad blandingen afkøle til den er lunken. 
 • Kom æg og kærnemælk i en skål. Sigt natron, krydderier og hvedemel sammen og kom det i skålen sammen med syltet appelsinskal og det smeltede smør/sukker. Pisk det hele godt sammen med en elmikser. 
 • Fordel dejen i en smurt springform (ca 20-22 cm). Fugt et viskestykke og vrid det godt. Læg viskestykket sammen til et langt "bånd" og læg det om springformen (dette kan udelades - se evt. note).
 • Sæt kagen inkl. det våde viskestykke i ovnen og bag honningkagen ved 150 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 60 minutter, til den er gennembagt. Afkøl kagen på en bagerist og del den herefter i 2 bunde. 
 • Pisk blødt smør, flormelis og vanillesukker sammen til en hvid og luftig smørcreme. Fordel først et lag appelsinmarmelade og herefter smørcreme på den nederste kagebund og læg den anden bund over som låg. 
 • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og overtræk kagen med et tyndt lag. Lad honningkagen hvile på køl i min. 2 timer inden servering. 
 • Kagen holder sig frisk og lækker i 2-3 dage. Den kan også fryses. Dog bliver resultatet bedst, hvis kagen fryses uden chokolade på toppen. 

Noter

Det fugtige viskestykke, som vikles om springformen og bages sammen med kagen, kan sagtens udelades, men "isoleringen" fra viskestykket bevirker, at kagen bages jævnt og hæver op over det hele i stedet for primært på midten. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)