Jule romkugler med chokolade…

0 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Normalt laver jeg altid hjemmelavede romkugler efter denne her opskrift. Dels fordi de er dejligt nemme at lave og ikke kræver, at man ligger inde med en masse kagerester, men derudover smager de også bare noget så godt, så den opskrift piller jeg sjældent ved. Alligevel har jeg kastet mig ud i et lille romkugleeksperiment i anledning af julen. Jeg har nemlig lavet en portion jule romkugler og tilsat revet appelsinskal og varme krydderier og det blev altså noget af et julehit, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg lavede små romkugler på størrelse med valnødder og fik 35 stk, men man vælger jo selv, om man vil lave små romkugler eller almindelige, store romkugler. Dog synes jeg, at det er smartest at lave små romkugler, hvis man har planer om, at de skal indgå i julens konfektskål som en lille, lækker haps. Hvis man først har spist en kæmpestor romkugle, er der måske ikke plads til så meget mere.

Jeg overtrak mine jule romkugler med en god, mørk chokolade og pyntede efterfølgende med frysetørrede hindbær, men guldstøv, glimmer, krymmel eller lignende lækre sager kunne også have været en mulighed. Og selvfølgelig behøver man ikke overtrække kuglerne med chokolade. Kokosmel, krymmel eller hakkede nødder er også lækkert, men jeg er ret vild med kombinationen af den mørke chokolade og de julekrydrede romkugler og når kuglerne er pakket ind i chokolade, holder de sig også saftige og lækre i lidt længere tid. Desuden opbevarer jeg jule romkuglerne på køl, men det er ikke et must. Det er kun fordi, at jeg bedst kan lide kold chokolade og dermed også kolde og lidt hårde romkugler.

Mht. krydringen af jule romkuglerne, så prøvede jeg mig lidt frem og æltede kanel, ingefær, nellike og revet klementinskal i romkuglemassen, indtil jeg syntes, at smagen var helt perfekt. Smag og behag er dog forskellig, så jeg opfordrer til, at man ligeledes prøver sig lidt frem. Evt. kan man nøjes med kanel, hvis ikke julesmagen i romkuglerne skal være alt for dominerende, eller man kan gå “all in” og komme mange flere krydderier i, end jeg har brugt. Det er (næsten) kun fantasien, der sætter grænser.

5 fra 2 stemmer

Jule romkugler

Samlet tid30 min
Antal: 35 stk

Ingredienser

 • 4 stk chokolademuffins
 • 1 stk hindbærroulade eller mazarintærte
 • 2 spsk kakaopulver
 • rom eller romessens efter smag
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • ½ tsk stødt nellike
 • revet skal af 1 usprøjet klementin eller appelsin
 • 200 gr mørk chokolade til overtræk
 • frysetørret hindbær til pynt

Fremgangsmåde

 • Pluk muffins og roulade i grove stykker og kom det i en skål sammen med kakaopulver og rom eller romessens. Kør dejen sammen med K-spaden på en køkkenmaskine, indtil den samler sig til en ensartet og fast romkuglemasse. Smag til og tilsæt evt. ekstra kakao eller rom/romessens. 
 • Har man ikke en køkkenmaskine, så kan dejen i stedet røres sammen i en skål med en elmikser. Det kræver dog lidt tålmodig og kagerne skal helst være nogenlunde saftige/friske. 
 • Vend romkuglemassen ud på køkkenbordet og ælt den sammen med kanel, ingefær, nellike og revet klementin- eller appelsinskal efter smag. 
 • Tril massen til ca 35 kugler på størrelse med valnødder. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen og overtræk kuglerne med chokolade. Pynt med et drys frysetørret hindbær og lad chokoladen stivne. 
 • Opbevar jule romkuglerne i en bøtte med låg. Evt. på køl men det er ikke nødvendigt. 
Man kan evt. tilsætte lidt hindbærmarmelade til romkuglemassen udover kakaopulver og romessens. Hindbærmarmelade giver en lille smule syre og det er især en god ide, hvis man bruger mazarinkage i stedet for hindbærroulade. 
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)