I løbet af efteråret og vinteren spiser vi stort set suppe til aftensmad hver uge og selvom jeg har rigtig mange suppefavoritter, så må den klassiske kartoffel-porresuppe så absolut ligge i en top 5, hvis den da ligefrem befinder sig i en top 3. Den cremede vintersuppe med en lækker og mild smag af kartofler og porrer er ikke bare nem at lave. Den kræver også kun ganske få ingredienser, så der er sjældent langt fra tanke til handling, og så er den som regel et hit blandt både store og små. Også hos Morten, som ikke er helt så stor suppefan, som jeg er, selvom det hjælper på det.

>> Se også min opskrift på en helt simpel og lækker kartoffelsuppe uden porrer. 

Ønsker man en hvid (eller cremefarvet er det vel) kartoffel-porresuppe, så skal man kun bruge den hvide del af porren – jo mere porretop, som ryger med i gryden, jo mere grønlig bliver suppen. Det har dog ingen betydning for selve smagen. Jeg har næsten lige kogt en portion hønsekødsuppe og derfor røg mine porretoppe med i gryden sammen med hønen. Af samme grund er kartoffel-porresuppen helt lys i denne omgang, men den kunne ligeså godt have været lysegrøn.

Jeg serverer gerne kartoffel-porresuppe med ristede bacontern og friskhakket persille, men lige om lidt er det sæson for stenbiderrogn og suppen er altså også helt eminent med en skefuld stenbiderrogn og friskhakket dild på toppen. Perfekt som hverdagsluksus eller skøn gæstemad. Det er desuden rigtig lækkert, hvis man finthakker den øverste, grønne del af porren og drysser den ovenpå suppen og endelig er sprøde rugbrødscroutoner et hit hjemme hos os. Det giver et perfekt knas og et fint modspil til både bacon og den cremede suppe.

Kartoffel-porresuppe

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 løg (grofthakket)
 • 1 fed hvidløg (grofthakket)
 • 1 stor porre (renset og skåret i tynde ringe)
 • 500 gr kartofler (skrællede og skåret i grove tern)
 • 8 dl hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
 • salt og peber
 • bacon, persille og finthakket porretop til servering

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og sauter løg, hvidløg og porre heri. 
 • Tilsæt kartoffeltern og lad det hele stege et par minutter. 
 • Hæld bouillon i gryden og bring den i kog. Lad suppen snurrer under låg i ca 15 minutter, indtil kartoflerne er helt møre. 
 • Tag gryden af varmen og blend suppen glat med en stavblender. Tilsæt fløde og smag suppen til med salt og peber. Er suppen for tyk, så tilsæt evt. lidt mere bouillon/vand. 
 • Varm suppen igennem og server evt. med drys af ristet bacin, finthakket porretop og friskhakket persille. 

Noter

Suppen kan sagtens fryses, så lav bare en god stor portion, så er der til nem mad en anden dag. Har man ingen porrer, så lav en helt plain kartoffelsuppe ved at udelade porrer og i stedet bruge lidt ekstra kartofler. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)