Så kommer der lige et lille pip fra mig her i New York, hvor vi nyder vores vinterferie i fulde drag – høj sol og blå himmel, så kan man næsten ikke forlange mere. Vi spiser selvfølgelig masser af lækker mad hver dag, men inden vi tog afsted, skulle vi jo have tømt køleskabet og det kom der det her skønne kartoffelfad med kylling og bacon ud af. Uhh hvor jeg elsker, når en masse rester bliver til en ny og lækker ret – så føler man virkelig, at man får noget ud af sine rester.

Selve kartoffelfadet består primært af kartofler skåret i skiver, men kan selvfølgelig suppleres med diverse grønsager fra grønsagsskuffen, fx forårsløg eller porrer, rodfrugter i tynde skiver, peberfrugt i strimler eller hvad man nu ellers kan finde på. Kødet blev en rest stegt kylling, som var blevet til overs fra en helstegt kylling, og så supplerede jeg med lidt bacon i tern, da der lå et lille stykke i køleskabet. Der kan selvfølgelig sagtens anvendes andre former for kød, eller det kan helt udelades – det drejer sig jo blot om at få brugt sine rester.

Til sidst krydrede jeg godt med salt og peber og hældte en brik mornaysauce ved grøntsagerne og kødet, inden hele molevitten kom i ovnen og det var faktisk det. Der var med andre ord ikke bare tale om lækker aftensmad, hvor køleskabet stort set blev tømt, det var også dejlig nemt.

Normalt foretrækker jeg en hjemmelavet mornaysauce, men i anledning af køleskabstømningen var det jo lidt fjollet, hvis jeg skulle til at købe ekstra mælk, smør og ost hjem, som vi alligevel ikke ville få brugt. Som alternativ til mornaysauce kan man dog uden problemer bruge fløde (madlavnings- eller piskefløde) evt spædet med lidt mælk, men jeg kan godt lide den cremede konsistens og smagen fra mornaysaucen og så havde jeg, meget heldigt, en brik stående i køkkenskabet.

Cremet kartoffelfad med kylling og bacon

Bagetid45 min
Samlet tid55 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 800 gr kartofler
 • 2 stk kyllingebryst (stegte eller kogte)
 • 1 pk bacon i tern
 • 1 brik mornaysauce (1/2 liter)
 • 2 tsk tørret timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skrub kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Giv dem evt et hurtigt opkog (2-3 min) i en grydefuld letsaltet vand. Så er man sikker på helt møre kartofler.
 • Pluk eller skær kyllingekødet i mundrette bidder. 
 • Steg baconternene sprøde og gyldne på en varm stegepande. 
 • Bland kartoffelskiver, kylling og bacon sammen og fordel det i et ildfast fad. Drys med salt og peber og hæld mornaysauce i fadet.
 • Drys med timian på toppen af fadet og bag det ved 190 °C (varmluft) i ca 45 minutter, indtil kartoflerne er møre og overfladen på fadet er gyldenbrun. 
 • Lad fadet sætte sig i ca 5 minutter og server. Gerne med en god salat til. 

Noter

I stedet for mornaysauce kan man bruge madlavnings- eller piskefløde (evt spædet med mælk) og blot drysse lidt ost på toppen af fadet ca 20 min. inden det er færdigbagt, så osten ikke bliver for mørk.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)