Vinterkulde kræver varme supper og de fleste af os kender vist til den skønne, klassiske kartoffelsuppe, som serveres med bacontern på toppen. Evt. twistet med porrer, så det bliver til en kartoffel-porre suppe, som ikke smager mindre godt – en rigtig efterårs- og vinterfavoritsuppe. Endelig er der den ungarske kartoffelsuppe. En lækker og cremet suppe med kartofler, løg og paprika som måske ikke er helt så kendt, som de 2 andre slags kartoffelsuppe og det er synd, for den er mindst lige så lækker, nem at lave og ikke mindst budgetvenlig.

Ungarsk kartoffelsuppe adskiller sig lidt fra den klassiske kartoffelsuppe ved hverken at være blendet eller jævnet med fløde eller flødeost. Derimod bliver suppen jævnet med creme fraiche pisket sammen med lidt hvedemel. Denne kombination gør ikke bare suppen lækker og cremet, den tilfører også lidt syre, som klæder den ellers let flade kartoffelsmag noget så ualmindeligt godt. Mangler man et alternativ til creme fraiche, så er jeg dog ret sikker på, at det helt fint vil kunne lade sig gøre at bruge en pakke (200 gr) flødeost naturel i stedet for. På samme måde som creme fraiche bidrager en flødeost med lidt syre og så kan man i samme ombæring droppe hvedemelet, da flødeosten i sig selv burde være nok til at gøre suppen cremet.

Jeg laver suppen i en vegetarudgave, hvis man ser bort fra hønsebouillonen, som selvfølgelig kan udskiftes med grønsagsbouillon. Hvis man synes, kan man sagtens servere suppen med drys af sprødstegt bacon, lufttørret skinke eller chorizo. Faktisk kan man også starte suppen ved at brune en pakke bacon i tern og så tilsætte løg og hvidløg, som steges i baconfedtet. Efterfølgende hældes kartofler og bouillon i gryden efter anvisning i opskriften og på den måde bliver baconstykkerne en del af suppen i stedet for blot at fungere som sprød topping.

>> Se evt. alle mine lækre suppeopskrifter lige her.

Ungarsk kartoffelsuppe

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 2 løg (finthakkede)
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 2 spsk paprika
 • 2 spsk tomatpuré/tomatkoncentrat
 • 500 gr kartofler (skrællede og skåret i små tern)
 • 6 dl hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 3 dl creme fraiche 9-18 %
 • 2 spsk hvedemel
 • chilipulver efter smag (kan udelades)
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri til de bliver klare. 
 • Kom paprika og tomatpuré i lad det svitse et par minutter. Tilsæt kartofler i tern og bouillon og rør godt rundt. Læg låg på gryden og lad suppen koge i 8-10 minutter, til kartoflerne er møre. 
 • Pisk creme fraiche og hvedemel sammen og rør det i suppen. Giv suppen et opkog, så den tykner let. 
 • Smag evt. suppen til med chili, 1 nip sukker, salt og peber. Server suppen rygende varm. 

Noter

Det er selvfølgelig helt frivilligt, om man vil bruge chili til suppen, men jeg synes, at det klæder suppen med et lille chili kick. Man bruger bare den chilipulver - mild eller stærk - som man foretrækker og vil man hellere bruge frisk chili, er det også en mulighed. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)