I forbindelse med at jeg bagte denne her lækre og meget grønne giftkage, fik vi os en hyggelig snak om nogle af de glemte kager inde på bloggens facebookside. Det er jo forbundet med masser af nostalgi, når man bliver mindet om en kage, som man hverken har bagt, smagt eller i det hele taget skænket en tanke i mange år. Den slags kager som man husker fra sin barndom eller ungdom og som enten blev bagt derhjemme eller købt hos bageren. Pludselig er de bare væk, uden at man rigtigt kan forklare, hvorfor lige netop den kage gled ud af repertoiret og ind i glemslen.
I den forbindelse faldt snakken inde på facebook på rebildboller. Runde kager med en facon, som godt kan minde lidt om kokostoppe, og smurt med lyserød eller hvid glasur under bunden. De serveres så med toppen nedad og bunden opad og smager lidt som en sandkage med vanilje og citron, hvis ikke jeg husker helt forkert. Jeg husker rebildbollerne fra den bagerbutik, hvor jeg havde fritidsjob, imens jeg gik i skole og det er faktisk ikke den eneste kage, som jeg husker fra den tid. Pludselig dukkede også de her skønne Garbo kager med hindbærmarmelade op i min krøllede hjerne og dem har jeg bestemt heller ikke set i mange år.
En garbo kage er i bund og grund en stor småkage med hindbærmarmelade i midten og smagsmæssigt minder kagerne ret meget om de her syltetøjssmåkager. Det går dog lidt hurtigere at lave garbo kagerne, fordi dejen ikke skal trilles men blot skæres i skiver og så ser garbo kagerne altså lidt finere ud, fordi de er pyntet med hasselnødder. Som sagt er kagerne ret store, men man bestemmer jo selv, om man vil lave få store eller mange små kager ved at trille dejpølsen tyk eller tynd.
Som så mange andre former for småkagedej, så skal denne her laves på koldt smør, som arbejdes sammen med mel og sukker, inden dejen til sidst samles med æg og en smule vand. Det er ikke svært, men det tager lidt tid, så er man den heldige ejer af en køkkenmaskine, så kan jeg kun anbefale, at man bruger den. Det tog under 1 minut for min maskine at samle dejen og så skulle jeg bare koncentrere mig om at rulle den til en pølse og vende den i nøddeflager. Nemt og bekvemt.
Garbo kagerne, som jeg forestiller mig, er opkaldt efter Greta Garbo, er skønne til en kop te eller en god kop kaffe. De kan sagtens holde sig, hvis man opbevarer dem i en lufttæt dåse, men man kan risikere, at fugten fra marmeladen gør kagerne let bløde efter nogle dage. Smagsmæssigt sker der ikke noget, men foretrækker man helt sprøde kager, så kan man lægge dem på en bageplade og bage dem 2-3 minutter ved 200 °C. Lad herefter kagerne køle af på bagepladen og så skulle de gerne være sprøde og lækre igen.
Garbo kager
Ingredienser
- 150 gr sukker
- 350 gr hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- 150 gr koldt smør
- 1 æg (delt i blomme og hvide)
- ½ dl vand
- hasselnøddeflager
- hindbærmarmelade
Fremgangsmåde
- Bland sukker, hvedemel og vaniljesukker i en skål og smuldr smørret heri, så blandingen ligner rasp.
- Hæld æg og vand i blandingen og saml dejen. Måske skal der bruges lidt mere vand.
- Har man en køkkenmaskine, kommer man blot alle ingredienserne i kedlen og samler dejen med K-spaden. Tilsæt æg og vand til sidst.
- Rul dejen til en pølse med en diameter på ca 6-7 cm. Ønskes flere mindre småkager, så tril en pølse med en diameter på 4-5 cm.
- Pensl dejpølsen med æggehvide og rul den i hasselnøddeflager. Læg herefter dejen på køl og lad den hvile i ca 1 time.
- Skær pølsen i skiver á ca 1 cm's tykkelse og læg dem på en bageplade med lidt afstand. Lav en fordybning i midten af hver kage. Jeg brugte bunden af et snapseglas, som blev dyppet i lidt mel, så det ikke sad fast i dejen. Fyld en tsk hindbærmarmelade i fordybningen.
- Bag kagerne ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Afkøle kagerne på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt beholder eller dåse.
Hej Anne-Kathrine,
Sikke en lækker opskrift – dem skal jeg fluks i gang med. Du skriver, at ægget skal deles i blomme og hvide (i ingredienslisten), men i opskriften skriver du at ægget skal røres i dejen – mener du ikke blot at æggeblommen skal i?
Tror du ikke man vil kunne samle dejen i en foodprocesser også? Jeg tænker at smuldre mel, smør og sukker først og så tilsætte æggeblomme og vand?
Vh Katrine
Katrine – Jo, det er selvfølgelig æggeblommen – det får jeg lige rettet 😀 Æggehviden skal jo bruges til at “lime” hasselnødderne fast med 😀 Jeg har desværre ikke så meget erfaring i at samle dej i en food processor, men hvis du har prøvet det før, så synes jeg da helt klart, at du skal give det et forsøg 😀