Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Græsk stifado med kylling.

3 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

De fleste som har været i Grækenland, eller bare har besøgt en græsk restaurant, er formentlig stødt på stifado. Ikke dermed sagt, at man har smagt det, men det er svært at åbne et menukort, uden at blive præsenteret for den klassiske, græske simreret med kød braiseret i rødvin, kanel og spidskommen.

Oprindeligt laves stifado i en langtidssimret version med oksekød (fx bov, tykkam eller klump) eller lam. I denne her version har jeg dog skruet lidt op for tempoet, uden at gå på kompromis med smagen, og i stedet brugt kylling, hvilket jeg synes, fungerer lige så fint, omend man også bør unde sig selv at prøve den oprindelige, langtidssimrede version.

Grækerne “har noget med kanel” og hvor vi i Danmark nok mest er vant til at spise kanel i desserter og diverse bagværk, så har jeg flere gange oplevet, at græsk mad har en snert af kanel. Ikke på nogen voldsom måde, men bare lige nok til at give lidt modspil til de øvrige krydderier. Det gælder også denne her stifado, som er tilberedt med et helt stykke kanel, hvilket jeg synes, er den oplagte metode til gryderetter.

Hele kanelstænger kan købes i stort set alle supermarkeder, men kan man ikke skaffe det, så kan man i stedet bruge et lille nip stødt kanel. Dog skal man være virkelig varsom med krydringen, så stifadoen ikke ender med at smage som en krydsning imellem en gryderet og en pladefuld kanelsnegle. Start med ganske lidt og husk hele tiden på, at man ikke nødvendigvis skal kunne smage kanel – den skal bare ligge som noget udefinerbart og lækkert og blande sig med de øvrige krydderier.

Rødvin skal der også til. Mængden af ingredienser i en stifado er jo ikke så overvældende og saucen er hverken smagt til med fløde, smør eller lignende, hvilket vi ellers er ret gode til her i landet, når det kommer til simreretter. Jeg vil derfor mene, at rødvinen er et must for at opnå den helt rigtige fylde og dybde i smagen.

I øvrigt er alkoholen jo for længst fordampet, når retten har simret færdig, så både børn, gravide og bilister kan være med. Foretrækker man alligevel en alkoholfri stifado, så kan man supplere med ekstra bouillon og så i stedet prøve sig lidt frem med lidt sukker og eddike, som kan tilføre retten lidt syre, indtil smagen sidder lige i skabet.

Jeg serverede stifadoen med ris. Det er vist ikke specielt autentisk og jeg har da også kun set den serveret med ristede kartofler i Grækenland og på diverse græske restauranter, men ris fungerer altså ganske glimrende som tilbehør. Det samme må siges om kartoffelmos og måske især til en god, langtidssimret stifado med oksekød, så selvom det ikke er specielt originalt, så er det dæl’me lækkert.

3,67 fra 3 stemmer

Stifado med kylling

Samlet tid45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 400 gr kyllingebryst
 • 1 spsk olie
 • 2 spsk tomatpuré
 • 1 dl rødvin (kan erstattes af hønsebouillon)
 • 3 stk laurbærblade
 • 1 stang kanel (kan erstattes af 1 nip stødt kanel)
 • 1 tsk stødt spidskommen
 • 1 ds hakkede tomater
 • 2,5 dl hønsebouillon (evt vand + bouillonterning)
 • 200 gr perleløg (fra frost eller glas)
 • 250 gr gulerødder (skrællede og skåret i skiver)
 • 1 tsk sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skær kyllingen i grove stykker. Opvarm olien i en gryde og brun kyllingestykkerne godt af i den varme olie. 
 • Tilsæt tomatkoncentrat, rødvin, laurbærblade, kanelstang, spidskommen, hakkede tomater og bouillon til gryden. Læg låg på og lad retten simre i ca 15 minutter. 
 • Tilsæt perleløg og gulerødder til gryden og lad den igen simre i minimum 15 minutter men gerne længere, indtil saucen er tyk og cremet. 
 • Smag til med et nip sukker, salt og peber og server med ris eller kartofler.
Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elin sonja Pedersen
4 år siden

Hej vil spørge om det ret kan fryser, jeg har gået lavet lidt rigeligt, det smagte så godt tak 😊

Malek
4 år siden

hej udover kanel og rødvin har denne ret intet med stifado at gøre det er sikker en lækker ret men utrolig misvisende hva bliver det næste rødbede humus eller mouzaka hvor man bytter aubergine ud med pasta plader undlader kanel og bruger oregano og basilicum ;P kald tingende hva de er og har det intet navn så brug område så som en orintalsk middelhavs kyllingegryde.