Husker i grøn giftkage? Den klassiske bradepandekage, som var et hit til fødselsdage og klassens time og meget speciel og sjov at spise, fordi den var…. grøn! Jeg har vist aldrig fået serveret giftkage hjemme hos mine forældre, men jeg husker den fra skolen, hvor der jævnligt blev delt grøn giftkage ud – i skarp konkurrence med chokoladekage og flødeboller selvfølgelig.
I virkeligheden er der jo ikke så meget hokus pokus over den lysende grønne kage rent bortset fra farven, som til stadighed glæder både børn og barnlige sjæle. En rigtig Hulk, Turtles, Zombie og slimkage, som er helt perfekt til halloween. Rent smagsmæssigt minder kagen mest af alt om en klassisk sandkage, men bliver så lige ekstra lækker og “marcipan-agtig, fordi der tilsættes mandelessens. Og jeg må altså indrømme, at den smager lige så godt, som jeg husker den.
Jeg havde en rest mandelessens stående, som jeg brugte da jeg bagte denne her makronkage/tvebakkekage, så det kunne passende bruges til giftkagen. På den måde blev kagen også ret autentisk og helt som jeg husker den fra folkeskolen. En anden gang kunne jeg dog sagtens finde på at udelade mandelessens og i stedet eksperimentere lidt med at komme 50-100 gr revet marcipan i dejen. På den måde bliver kagen lidt mere mazarinkage-agtig på den ægte måde uden brug af snyd og essens.
Mht topping, så har jeg valgt en brun glasur, men man kan også bruge lys, mørk eller hvid chokolade. Man kan desuden gå all in på farverne, når nu kagen er grøn, og tilføje blå, lilla eller orange glasur, for nu blot at nævne et par eksempler. Kagen kan for øvrigt sagtens laves uden den grønne farve. Grøn konditorfarve eller frugtfarve smager jo ikke af noget, så det går på ingen måde ud over smagen, hvis man dropper farven. Til gengæld bliver kagen måske lidt mere “spiselig” for nogen, hvis den ikke er grøn.
Bag kagen til børnefødselsdagen (evt skåret ud som en kagemand), til klassens time eller til kollegaerne – den vil formentlig vække genkendelse, nostalgi og barnlig glæde hos de fleste voksne. Desuden har kagen den store fordel, at den holder sig frisk i flere dage. Man kan derfor uden problemer bage den dagen i forvejen og blot tage den under armen på vej ud af døren om morgenen. Og det kan vi jo godt lide!
Grøn giftkage
Ingredienser
- 175 gr blødt smør
- 150 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 æg
- 150 gr hvedemel
- 1½ tsk bagepulver
- ½ dl mælk eller vand
- 2 tsk mandelessens
- 4 tsk grøn konditorfarve/frugtfarve
Glasur
- 150 gr flormelis
- 2 spsk kakaopulver
- lidt vand
Fremgangsmåde
- Kom smør, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk imellem hvert æg.
- Sigt hvedemel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen med en dejskraber, så luften ikke slåes ud af dejen.
- Bland mælk/vand, mandelessens og grøn farve og rør det i dejen. Tilsæt evt. ekstra farve, hvis kagen skal være mere grøn.
- Fordel dejen i et ildfast fad (ca 20 x 20 cm) foret med bagepapir og bag kagen ved 180 ° (alm ovn - ikke varmluft) i 30-40 minutter, til den er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker i midten af kagen. Afkøl kagen på bageristen.
- Rør flormelis, kakaopulver og en lille smule vand sammen til en tyk glasur og fordel det ovenpå kagen.
Dejligt at se, at der er andre voksne end mig, der elsker denne kage:) troede kun, det var børn, men den smager jo bare godt, så det undrer mig ikke:)
virkelig god blog, du har her. Generelt er jeg ikke så stor fan af madblogs, da jeg ofte synes, det hele bliver alt for glansbilledeagtigt og opstyltet, men din blog er bare går og hyggelig, og man kan mærke , at det er ægte kærlighed til god mad, der tæller.
Håber på flere boganmeldelser i fremtiden, da jeg også selv er en rigtig læsehest:)
Mange hilsner fra katrine.
Katrine – Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at du kan bruge min blog og mine opskrifter. Mht. boganmeldelserne, så kommer de løbende og det er bestemt ikke noget, som jeg har planer om at stoppe med 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg husker især den lyserøde version, men mere med vanilie smag
Grøn giftkage – den skønne klassiker . Det er jo bare det helt forkerte navn , husker fra min barndom denne kage og navnet er bladankage
Venlig hilsen Henrik Petersen ..
Henrik – Navnet kan vist give anledning til en del diskutioner. Jeg husker den som giftkage, men er allerede blevet gjort opmærksom på, at den altså hedder græskage, fodboldkage, bladankage, spejderkage, monsterkage, Hulk kage og Turtles kage.
Vi kan vist bare konkludere, at kært barn har mange navne 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kan man fryse den
Anita – Ja, det er ikke noget problem. Dog skal man måske vente med glasur til den er optøet 😀
Mandelessens kan man ikke købe mere. Så vil jeg høre om mandel ekstrakt eller aroma. Er det, det samme.????? For jeg har prøvet at bage en mandel kage, og den smagte ikke som hvis det var mandelessens der var kommet i.
Mette – Jeg tror, du har helt ret i, at det ikke længere hedder mandelessens men mandelaroma. Jeg har brugt sådan en lille brun flaske fra Dr. Oetker og for at være helt ærlig, så husker jeg ikke længere, hvad der stod på den, men det kan sagtens passe, at det har fået nyt navn. Jeg husker, at min farmor bruge mandelessens, men det er jo maaaaange år siden og hvorvidt essens smagte af mere, end aromaen gør i dag, det kan jeg simpelthen ikke svare på. Desværre 🙂
Hejsa.
Skal der bare laves dobbelt til en stor bradepanden? Den skal nemlig prøves til fødselsdag for klassen.
Tina – Jeg ville nok lave tredobbelt portion til en stor bradepande. Så er du helt sikker på, at bliver kagen ikke risikerer at blive flad i den store bradepande 🙂
Kan du ikke lige skrive dette i opskriften også, altså at til en bradepande skal det være 3 x opskriften
Desuden er det fornuftige at lægge mørk pålægschokolade på mens den er varm, så smelter chokoladen selv ud så det passer perfekt.
Forresten en bradepande str kage er max holdbar 24 timer.
for så er den spist 🙂
Jimmy – Jo, jeg kan lige se, om jeg kan finde plads i opskriften til at nævne, at der går 3-4 x opskrift til en hel bradepande 😀
Hej. Kan man komme bananer i ? Hilsen Karin 😊
Karin – Det kan du formentlig godt, men så skal du nok lige justere lidt på mængden af væde, så den ikke bliver klæg.
Hvis jeg var dig, ville jeg nok finde en opskrift på en banankage og bruge den som udgangspunkt og så farve den grøn 😀 😀
Men kan skifte æg ud med en halv banan pr æg – så bliver den vegansk 😍🙏🏻
Tulle – Tusind tak for tippet 🙂