Husker i grøn giftkage? Den klassiske bradepandekage, som var et hit til fødselsdage og klassens time og meget speciel og sjov at spise, fordi den var…. grøn! Jeg har vist aldrig fået serveret giftkage hjemme hos mine forældre, men jeg husker den fra skolen, hvor der jævnligt blev delt grøn giftkage ud – i skarp konkurrence med chokoladekage og flødeboller selvfølgelig.

I virkeligheden er der jo ikke så meget hokus pokus over den lysende grønne kage rent bortset fra farven, som til stadighed glæder både børn og barnlige sjæle. En rigtig Hulk, Turtles, Zombie og slimkage, som er helt perfekt til halloween. Rent smagsmæssigt minder kagen mest af alt om en klassisk sandkage, men bliver så lige ekstra lækker og “marcipan-agtig, fordi der tilsættes mandelessens. Og jeg må altså indrømme, at den smager lige så godt, som jeg husker den.

Jeg havde en rest mandelessens stående, som jeg brugte da jeg bagte denne her makronkage/tvebakkekage, så det kunne passende bruges til giftkagen. På den måde blev kagen også ret autentisk og helt som jeg husker den fra folkeskolen. En anden gang kunne jeg dog sagtens finde på at udelade mandelessens og i stedet eksperimentere lidt med at komme 50-100 gr revet marcipan i dejen. På den måde bliver kagen lidt mere mazarinkage-agtig på den ægte måde uden brug af snyd og essens.

Mht topping, så har jeg valgt en brun glasur, men man kan også bruge lys, mørk eller hvid chokolade. Man kan desuden gå all in på farverne, når nu kagen er grøn, og tilføje blå, lilla eller orange glasur, for nu blot at nævne et par eksempler. Kagen kan for øvrigt sagtens laves uden den grønne farve. Grøn konditorfarve eller frugtfarve smager jo ikke af noget, så det går på ingen måde ud over smagen, hvis man dropper farven. Til gengæld bliver kagen måske lidt mere “spiselig” for nogen, hvis den ikke er grøn.

Bag kagen til børnefødselsdagen (evt skåret ud som en kagemand), til klassens time eller til kollegaerne – den vil formentlig vække genkendelse, nostalgi og barnlig glæde hos de fleste voksne. Desuden har kagen den store fordel, at den holder sig frisk i flere dage. Man kan derfor uden problemer bage den dagen i forvejen og blot tage den under armen på vej ud af døren om morgenen. Og det kan vi jo godt lide!

Grøn giftkage

Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 175 gr blødt smør
  • 150 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 3 æg
  • 150 gr hvedemel
  • tsk bagepulver
  • ½ dl mælk eller vand
  • 2 tsk mandelessens
  • 4 tsk grøn konditorfarve/frugtfarve

Glasur

  • 150 gr flormelis
  • 2 spsk kakaopulver
  • lidt vand

Fremgangsmåde

  • Kom smør, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk imellem hvert æg. 
  • Sigt hvedemel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen med en dejskraber, så luften ikke slåes ud af dejen. 
  • Bland mælk/vand, mandelessens og grøn farve og rør det i dejen. Tilsæt evt. ekstra farve, hvis kagen skal være mere grøn.
  • Fordel dejen i et ildfast fad (ca 20 x 20 cm) foret med bagepapir og bag kagen ved 180 ° (alm ovn - ikke varmluft) i 30-40 minutter, til den er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker i midten af kagen. Afkøl kagen på bageristen.
  • Rør flormelis, kakaopulver og en lille smule vand sammen til en tyk glasur og fordel det ovenpå kagen.

Noter

Kagen kan sagtens holde sig blød og lækker i flere dage. Den kan sagtens bages dagen før den skal spises, hvilket gør den oplagt til fødselsdagsuddeling og klassens time kage. 
Grøn konditorfarve/frugtfarve er smagsneutral, så selvfølgelig kan kagen laves uden farve. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)