Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet karamelcreme…

26 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Nej, det er bestemt ikke nogen nyhed, at man kan lave den skønneste, hjemmelavede karamelcreme ved at koge en dåse kondenseret mælk i en gryde med vand. Det er efterhånden en del år siden, at alverdens bloggere, kokke og madnørder i det hele taget lurede det trick. Faktisk var kondenseret mælk inden da så speciel en ting, at dåserne kun kunne bestilles fra specialbutikker på internettet (til 50 kr pr dåse) og i flere år havde jeg dåser med hjem fra vores ferier i Spanien. Pludselig tog det dog fart, dåserne dukkede op i alle supermarkeder og siden er der formentlig blevet kogt millioner af dåser med kondenseret mælk.

Det ændrer dog ikke på det faktum, at jeg aldrig har fået bragt en decideret opskrift på karamelcremen herinde på bloggen – hvis nedenstående da kan kaldes for en opskrift. Jeg har nok nærmere kort beskrevet retningslinjerne for karamelkogningen i forbindelse med andre opskrifter, hvor der skulle bruges karamelcreme, og det skal være slut nu. Jeg koger med jævne mellemrum karamelcreme og fra nu af har jeg så denne her opskrift, som jeg kan henvise til, hver gang jeg omtaler karamel lavet på kondenseret mælk. Så fik vi styr på det!

Det tager rundt regnet 3 timer at forvandle en dåse kondenseret mælk til karamel og efterfølgende skal den afkøle i ca 1 time, før dåsen åbnes. For nogle år siden, da karamelkogningen var på sit højeste, kunne man også købe dåser med kondenseret mælk, som allerede var indkogt til karamel eller dulce de leche, som det også kaldes. Og det kan man stadig i de lidt større supermarkeder. Det er som regel fra Tørsleffs.

Man kan ikke åbne en dåse kondenseret mælk og nøjes med at koge halvdelen. Dåsen skal være helt intakt, når den skal koges. Man kan heller ikke åbne dåsen og hælde den kondenserede mælk i en gryde i håb om at nedbringe tilberedningstiden – i hvert fald ikke medmindre det er flødekarameller og ikke karamelcreme, som man vil lave. Men så er hjemmelavede flødekarameller på kondenseret mælk til gengæld et hit.

Bryder man sig ikke om at koge dåsen, så kan man i stedet åbne dåsen og hælde den kondenserede mælk i et varmefast syltetøjsglas med tætsluttende låg. Efterfølgende koges glasset efter anvisning i opskriften. Det har desuden den fordel, at man kan holde øje med karamellen undervejs og se hvornår den er blevet fint lysebrun og dermed er færdig.

Det tager altså ca 3 timer at lave karamelcreme på kondenseret mælk, men så er anvendelsesmulighederne også mange og hjemme hos os forsvinder sådan en dåse uden problemer i løbet af en uges tid. Man kan gøre cremen mere flydende ved at røre en sjat (sød)mælk eller fløde i den – perfekt hvis cremen skal bruges som topping på is og ovenpå morgengrøden eller yoghurten. Man kan også bruge cremen i (lag)kager, i fyldte chokolader, i macarons, i hjemmelavede flødeboller og på brød og boller. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Tip. Kog evt. 2-3 dåser kondenseret mælk til karamelcreme, når du alligevel er i gang. Kogetiden er den samme og dåserne kan holde sig lææææænge, når de ikke er åbnede.

4,72 fra 7 stemmer

Hjemmelavet karamelcreme

Samlet tid3 timer
Antal: 1 ds

Ingredienser

  • 1 ds kondenseret mælk

Fremgangsmåde

  • Stil dåsen i en gryde og hæld vand på til dåsen er helt dækket. Jeg hælder gerne vand i gryden til det står 2-3 cm over dåsen. 
  • Bring gryden i kog og lad dåsen simre i 2½-3 timer. Jo længere tid, jo mere mørk og fast karamelcreme. 
  • Det er vigtigt, at dåsen hele tiden er helt dækket af vand. Fordamper lidt af vandet undervejs, så hæld mere på. 
  • Tag dåsen op af gryden og lad den afkøle i ca 1 time. Åbn dåsen og rør den cremede, lysebrune karamel godt igennem. 
  • Karamellen kan holde sig i ca 2 uger på køl i et syltetøjsglas eller en bøtte med låg. 
Dåsen skal være dækket af vand, da den ellers kan eksplodere. Nu skal det jo ikke være sådan, at nogen lader sig skræmme fra at koge karamel og man risikerer jo ikke en eksplosion, fordi vandet omkring dåsen falder en milimeter. Vær blot opmærksom på dåsen undervejs og tilsæt ekstra vand, hvis den ikke længere er helt dækket. 
Subscribe
Notify of
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Inger-Margrethe
5 år siden

Du skriver at karamellen også er god som fyld i fastelavnsboller, hvilken bolle opskrift bruger du så?

Uffe
3 år siden

Kan man lave den dagen før, blande mælk i så den er tynder. På dagen hvor man skal bruge den, så varme kamelen op i en gryde?

Maria
1 år siden
Svar  Uffe

Hej

Koger du med eller uden låg på gryden?

Marta Markham
1 år siden

Som chilener har jeg haft kendskab til dulce de leche eller manjar, som vi kalder den i Chile siden jeg blev født (næsten) og det er mange år siden. I Chile kan man hos bagere, supermarkeder og konditorier købe alverdens kager og desserter hvor dulce de leche indgår. Prøv at slå op på torta de mil hojas con manjar y nueces på nettet. Hold jer til Nestlé, som er lavet på sød mælk modsat Tørsleffs som er lavet på skummetmælk! Det er ikke mælken som feder men sukkeret! 😜

Jette Sørensen
4 år siden

kan man ikke købe det der er færdig el. er det ikke det samme
hedder det ikke karameliseret

Kirsten
4 år siden

Jeg er begyndt at bruge dine sider meget ofte ,da jeg erfarer at dine opskrifter bliver meget vellykkede . målene passer og resultatet bliver altid godt . vil ønske dig en god jul , og så vil jeg prøve at lave fødselsdagskringlen, da min mand har Fødselsdag . God jul :))

Linda
4 år siden
Svar  Kirsten

Lækker opskrift! Foretrækker dog at lave karamelcreme fra bunden af blot fløde, sukker og sirup; billigere og langt hurtigere end de 3 timer!

Camilla
3 år siden

Hej. Jeg vil rigtigt gerne bruge denne creme i en kage, men den skal på køl for at resten af kagen sætter sig.. Men bliver karamelcremen så helt hård `???

Tinna Sommer
3 år siden

Hej Anne-Kathrine
Jeg vil lave marcipan konfekt med lidt salt karamel på toppen. Kan denne karamel creme bruges til det formål? Bliver den hård/stiv nok?

Mvh Tinna sommer

Camilla
3 år siden

Hejsa
Det du evt ikke bruger hvordan opbevarer du det efterfølgende?
Og de dåser du har kogt til senere brug, hvordan opbevares de og hvor længe er læææænge?

jørgen
2 år siden

jeg så en engelsk bage dyst hvor de lave karamel smørkrem til at smøre uden på en lagkage, kander du blandingsforholde mellem karamel og smør

Henriette
2 år siden

Hej
Jeg harb3 dåser der er gået på dato godt og grundigt endda (2 03/20 og 1 10/14l🙈
Tænker du jeg kan koge dem alligevel, eller ville du mon smide dem ud? Har opdaget dem i forbindelse med en flytning, de stod inderst i et skab… 🙄
På forhånd mange tak 🙏🏻

Henriette Mortensen
2 år siden

Når man har koger dåsen, kan man så fylde det i små silikoneforme og sætte på frys. Jeg ville gerne bruge det som pynt på en kage ?