I vinterhalvåret bliver der spist en hel del forskellige slags rodfrugter her i huset. Dels kan vi rigtig godt lide rodfrugter, men derudover er der jo heller ikke så forfærdelig mange andre grønsager – udover kål – som er i sæson på denne tid af året. Derfor giver det grønne tilbehør jo næsten sig selv.

Vi er ret glade for supper og så de klassiske, ovnbagte rodfrugter med honning, timian og sennep, men forandring skal der til og forleden dag blev det i stedet til en rodfrugtgratin med kartofler, pastinakker og gulerødder. Selvfølgelig kan man sagtens lave rodfrugtgratinen uden kartofler – altså udelukkende på blandede rodfrugter. Dog synes jeg, at kartoflerne giver et fint modspil til de let søde rodfrugter, som selvfølgelig kan udskiftes med andre varianter. Søde kartofler, persillerødder, rødbeder, eller selleri, for nu blot at nævne et par eksempler.

Bruger man kartofler i sin rodfrugtgratin, så kan jeg kun anbefale, at man lige giver sig tid til at skylle den værste stivelse ud af kartoflerne. De revne kartofler skal bare hældes i en sigte og skylles grundigt under rindende vand, indtil vandet ikke længere bliver ugennemsigtigt. Derefter skal de presses fri for overskydende væde og så er de klar til brug. Altså ikke nogen indviklet eller vanskelig proces, men man undgår, at stivelsen i de revne kartofler gør gratinen “lang” eller sådan let “slimet”. Lidt ligesom kartoffelmos, der er blevet pisket for længe.

>> Se også min bedste opskrift på lækker og fløjlsblød kartoffelmos lige her. 

Vi spiste rodfrugtgratinen som tilbehør til et par gode hakkebøffer med ristede svampe og dampet broccoli, men gratinen kan også serveres som selvstændig hovedret med salat og godt brød til, hvis man synes. Og skal det ikke være vegetarisk, så kan man blande en pakke sprødstegte bacontern i fyldet, inden rodfrugtgratinen sættes i ovnen. Eller man kan drysse dem ovenpå gratinen, når den er færdigbagt og klar til servering. Det smager emiment godt.

Rodfrugtgratin med timian

Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 400 gr kartofler
 • 2 store gulerødder
 • 2 store pastinakker
 • 1 løg (revet)
 • 2 fed hvidløg (pressede)
 • 2 tsk tørret timian
 • 4 æg
 • 2 dl mælk
 • 75 gr revet ost, fx mozzarella
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skræl kartofler, gulerødder og pastinakker og riv dem groft på et rivejern eller i en food processor. Jeg anbefaler en food processor, hvis man skal lave mere end en enkelt portion. 
 • Hæld de revne kartofler i en sigte og skyl dem grundigt under koldt, rindende vand, indtil vandet ikke længere bliver ugennemsigtigt. Dermed skylles en del af stivelsen ud af kartoflerne. 
 • Pres kartoflerne helt fri for væde og bland dem sammen med revne gulerødder, pastinakker, løg, hvidløg og timian. Fordel blandingen i et ildfast fad. 
 • Pisk æg og mælk sammen, tilsæt salt og peber og hæld blandingen over de revne grønsager i fadet. 
 • Drys med revet ost og bag fadet ved 190 °C varmluft (200 °C alm. ovn) i 30-40 minutter, indtil overfladen er gylden og æggemassen er stivnet. 
 • Server som tilbehør til diverse hovedretter eller som selvstændig hovedret med salat og brød til. 

Noter

Gulerødder og pastinakker kan sagtens rives på forhånd, men pga ilten i luften, bliver kartoflerne brune præcis ligesom æbler og pærer, hvis de klargøres på forhånd. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)