Uhhhmmmm valnøddebrød. Jeg elsker valnøddebrød og hvis jeg får lov til at bestemme, når vi engang imellem køber brød hos bageren, så er det næsten 100 % sikkert, at vi forlader butikken med et valnøddebrød under armen. Endnu bedre bliver det dog, hvis det er et hjemmebagt valnøddebrød, og sådan et har jeg lavet i dag. Og jeg har faktisk også allerede spist endeskiven med koldt smør på til en god kop te. Mums. 

Se også – Kærnemælksfranskbrød I Gulerodsbrød I Hurtigt madbrød

Nem opskrift på valnøddebrød. 

Det er ret nemt at lave valnøddebrød, og har man en køkkenmaskine, som kan ælte dejen, så bliver det selvfølgelig endnu nemmere. Jeg må i hvert fald indrømme, at min kitchenaid er noget mere tålmodig end mig, når det kommer til æltningen. Dog kan man selvfølgelig sagtens lave valnøddebrød, og alle mulige andre gode franskbrød, på helt traditionel vis.

Et valnøddebrød har som regel en sprød skorpe og en let “mørk” smag. For at opnå lidt at det samme, tilsætter jeg en smule maltekstrakt til dejen. Malten bidrager med både farve og en let bitter og “mørk” smag, som vi kender det fra øl og rugbrød, og som jeg synes, klæder valnøddebrødet helt perfekt.

Maltekstrakten har jeg i tidernes morgen købt hos Urtegaarden, men det kan sagtens udelades eller erstattes. Fx kan man erstatte lidt af melet med mørkt maltmel – bare 2-3 spsk. Eller man kan erstatte noget af vandet med (mørkt) øl. Det giver nogenlunde samme resultat og samme gode smag.

Print opskrift Pin opskrift
4.59 fra 12 stemmer

Valnøddebrød

Hæve- og bagetid2 t
Samlet tid2 t 15 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 spsk sirup
 • 1 spsk maltekstrakt (kan udelades)
 • 1-2 tsk groft salt
 • 100 gr valnødder (grofthakkede)
 • 100 gr fuldkornshvedemel
 • 2 spsk olie
 • 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren i vandet. 
 • Tilsæt sirup, maltekstrakt, salt, valnødder, fuldkornshvedemel, olie og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time. 
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et aflangt brød.
 • Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir og skær en ridse på langs af brødet med en skarp kniv. 
 • Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter og pensl herefter med vand. 
 • Bag brødet ved 200 °C (alm. ovnvarme) i 30-40 minutter, indtil det er gennembagt og det lyder hult, når man banker på det.
 • Lad brødet afkøle på bageristen og spis det lunt eller afkølet.
 • Brødet kan holde sig i 2-3 dage, hvis det pakkes i en lufttæt pose. Det kan desuden fryses.

 

Bag ekstra og frys ned.

Lige når det kommer til et saftigt og nybagt valnøddebrød, så må jeg indrømme, at jeg har en smule svært ved at holde igen. Heldigvis er det et stort brød, så der er også til Morten kommer hjem fra arbejde. Og forhåbentlig også et par skiver til i aften, men det vil tiden jo vise.

Udover at spise det med koldt smør, så egner valnøddebrødet sig perfekt til ost, pålæg og gode pølser. Eller bare til at spise i tykke humpler til en god gryderet. Og så selvfølgelig på morgenbordet, hvor det evt kan ristes, hvis brødet ikke længere er helt friskbagt. Valnøddebrødet kan desuden nemt fryses, så overvej at lave dobbelt portion og kom så det ene brød i fryseren. Så er der lækkert hjemmebagt brød til en anden god gang.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)