I dag skal det handle om en af de gode, gamle klassiske retter, nemlig kåldolmere eller slet og ret hvidkålsrouletter, som jeg ikke har fået i mange år. Faktisk tror jeg ikke, at jeg har fået kåldolmere, siden jeg flyttede hjemmefra og men jeg har tit tænkt på at lave dem, så nu skulle det altså være. Også inden at vi kommer alt for langt hen på foråret, for kåldolmere er altså sådan lidt vintermad, efter min mening. Også selvom man kan lave dem i en mængde lækre varianter, når det bliver tid til sommerkål, men nu var det jo den helt klassiske udgave, som jeg gerne ville springe ud i.

Når det kommer til kåldolmere, så er langt de fleste enige om, at det drejer sig om en røre en god frikadellerfars og få den indpakket i kålblade. Så langt, så godt. Men derfra er det som om, at det stikker lidt af, når det kommer til den øvrige tilberedning.

Der er dem, som bruner de rå kåldolmere i smør på en pande. Herefter hældes vand ved, der lægges låg på og kåldolmerne simrer under låg i panden i ca 30 minutter, indtil de er gennemtilberedte. Skyen fra panden bruges til saucen. Så er der dem, som koger kåldolmerne i vand i en gryde, tager dolmerne op og laver sauce på kogevandet, hvorefter de kogte kåldolmerne serveres med saucen. Og endelig er der den gyldne middelvej, hvor man koger kåldolmerne i en gryde og bruger vandet til saucen, men afslutningsvist bruner kåldolmerne af i lidt smør på panden lige inden servering.

Jeg har valgt den sidste metode. Ikke mindst fordi jeg selv er opvokset med kåldolmere, som udelukkende var kogte, og derfor gerne ville prøve at smage en variant, hvor de var stegt på panden.

Jeg har altid fået serveret kåldolmere med en hvid sauce lavet på kogevandet fra kåldolmerne og smagt til med friskrevet muskat, men også der fik jeg lyst til at prøve noget nyt og lavede således en brun sauce. Lidt ligesom når jeg laver sauce til farserede porrer. Vil man ikke have en opbagt sauce, så kan man sagtens jævne kogevandet med en meljævning, og lave brun sauce på den måde i stedet for, og man kan også helt droppe saucen og i stedet servere kåldolmerne med en sprød salat og ristede kartofler i stedet for.

Personligt synes jeg ikke, at det er sååå svært at lave kåldolmere, men det tager selvfølgelig lidt tid at samle de små pakker af fars og kålblade, ligesom man er nødt til at være lidt forsigtig, når man lirker kålbladene af kålhovedet, så de ikke går i stykker. Synes man, at det er meget besværligt at vikle hvidkålsblade rundt om farsen, så overvej evt. at starte med at lave kåldolmere af savoykål, hvor bladene er meget mere bløde og medgørlige. Når så der er styr på det, så kan man prøve med hvidkål.

Det kan i øvrigt være en mulighed, at lave en stor portion kåldolmere, når man alligevel er i gang. Når først kåldolmerne er færdigkogte, kan de sagtens kommes i fryseren. Så er det nemt at tage en passende portion ud og optø, næste gang aftensmaden gerne må være lidt nem. De optøede kåldolmere skal bare steges i smør på panden, til de er gennemvarme og så er de klar til servering. Nemt og bekvemt.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 4 stemmer

Kåldolmere

Kogetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 1 hvidkålshoved
 • 500 gr hakket svinekød
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 2 spsk hvedemel
 • salt og peber
 • smør til stegning

Brun sauce

 • ½ liter kogevand fra kåldolmerne
 • 25 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 1 dl madlavningsfløde
 • saucekulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern de yderste dækblade fra hvidkålshovedet og kasser dem. Læg hovedet i en stor gryde og hæld vand ved, så det står omtrent halvt op omkring hvidkålshovedet. Tilsæt salt og bring gryden i kog under låg. Lad hvidkålshovedet koge under låg i ca 15 minutter. 
 • Imens røres hakket svinekød sammen med løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber til en frikadellefars. 
 • Fisk hvidkålshovedet op af gryden og lad det afkøle let. Gryden med kogevandet gemmes til senere. 
 • Lirk forsigtigt 10 blade af hvidkålshovedet. Fordel en skefuld fars på midten af hvert hvidkålsblad og pak kålbladet rundt om farsen til en lille pakke. Bind pakkerne til med kødsnor. 
 • Er kålbladene ikke bøjelige nok til at kunne pakkes rundt om farsen, så læg dem tilbage i gryden og kog dem i yderligere 3-5 minutter. 
 • Bring gryden med kogevandet i kog og dump hvidkålspakkerne ned i kogevandet. Lad dem simre under låg i ca 30 minutter, indtil de er gennemtilberedte. Tag kåldolmerne op af kogevandet og lad dem dampe tørre.
 • Varm lidt smør op på en stegepande og steg kåldolmerne på begge sider, til de bliver gyldentbrune og lækre. 

Brun sauce

 • Si kogevandet fra kåldolmerne fri fra urenheder og afmål ca ½ liter.
 • Smelt smørret i en lille gryde og rør mel ud i smørret. Tilsæt kogevandet til melblandingen og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Bring saucen i kog under jævnlig omrøring, lad den tykne og tilsæt fløde.
 • Juster farven med lidt saucekulør og smag til med salt og peber. Lad saucen koge i gennem i et par minutter og server saucen til de brunede kåldolmere sammen med kogte eller ristede kartofler.

Noter

Man kan sagtens lave en stor portion kåldolmere, når man alligevel er i gang. Nøjes med at brune de dolmere på panden, som skal spises her og nu og kom resten i fryseren. Så er det nemt at optø kåldolmere til en anden god gang, som blot skal steges i smør på panden inden servering. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)