Syrnede mælkeprodukter i brød og boller er altid en god idé. Og de her skønne kærnemælksboller, som jeg har bagt i dag, er bestemt ingen undtagelse. Præcis som med mit hjemmebagte kærnemælksfranskbrød, så bliver bollerne både bløde og svampede. Og at de så oven i købet er supernemme at lave, er jo bare yderligere en fordel.

Se også – Krydderboller I Rosinboller I Grove fødselsdagsboller

Bløde kærnemælksboller – nem opskrift. 

Det er faktisk ikke så ofte, at vi har kærnemælk i køleskabet på denne her tid af året. For vi bruger primært kærnemælk om sommeren, når vi laver koldskål. Men i dag havde jeg lige en rest stående, hvilket var meget heldigt, da bagetrangen meldte sig. Sådan får jeg det faktisk ofte på gråvejrsdage. Er jeg mon den eneste?

 

Print opskrift Pin opskrift
4.84 fra 6 stemmer

Kærnemælksboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 2 dl kærnemælk
 • ½ dl kogende vand (fx fra elkedlen)
 • ½ pk gær
 • 1 spsk sukker (ca 20 gr)
 • tsk groft salt
 • 1 æg
 • 400 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
 • 50 gr smeltet smør
 • sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

 • Rør kærnemælk sammen med kogende vand til blandingen bliver lillefingervarm og opløs gæren i blandingen. 
 • Rør sukker, salt, æg og hvedemel lidt ad gangen i dejen og slut med smeltet smør. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel. Ælt til en glat og smidig dej. 
 • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen. Husk det ikke er sikkert, at alt melet skal bruges. 
 • Dæk dejen til og lad den hæve tildækket i ca 1 time. 
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 12 boller. 
 • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca 30 minutter. 
 • Pensl bollerne med sammenpisket æg (mælk eller vand kan også bruges) og bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil bollerne er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på ovnristen. 

Lækre variationer.

Har man nu ikke kærnemælk i køleskabet, så skal man endelig ikke lade sig stoppe. Man kan nemlig sagtens bruge andre former for syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, tykmælk, ymer, skyr eller sågar creme fraiche, for nu blot at nævne et par eksempler. Man skal blot sørge for at bruge en smule mere vand, end jeg har angivet i opskriften, så det syrnede mælkeprodukt bliver flydende. Men ellers er der ikke noget til hinder for at bruge alternativer til kærnemælken.

Kærnemælksbollerne er bløde og hvide som gammeldags teboller eller fødselsdagsboller. Og de smager helt fantastisk med smør, ost og/eller marmelade. Dog kan man sagtens tilføje lidt groft mel, hvis det bliver en tand for hvidt og blødt. Men husk at groft mel ikke har samme hæve- og bageevne som hvedemel. Resultatet vil derfor aldrig blive helt så blødt og svampet, men det er jo en smagssag. Og fødselsdagsboller med et lidt grovere twist kan bestemt også have sin charme.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)