For mig er en hjemmelavet roulade – og roulader i det hele taget – sådan lidt en mormor-ting. Og de har det altså med at glide i glemmebogen i dagligdagen. Herhjemme er det i hvert fald ofte de mere gængse skærekager som fx chokoladekage, drømmekage og banankage, der vælges, hvis der står hjemmebagt kage på programmet. Desuden er en roulade ofte en ret udskældt og overset kage. Måske fordi man primært kender til de kedelige, fabriksfremstillede varianter. Men er man så heldig, at få serveret hjemmelavet roulade, så er det altså lidt af en lækkerbisken. Og mellem os sagt så hører hindbærroulade faktisk til blandt mine yndlingskager.

Nem opskrift på roulade. 

Lad det være sagt med det samme. Jeg bager ikke roulade flere gange om måneden. Faktisk kan der gå år imellem, og egentlig er det synd. Men jeg glemmer bare altid, hvor godt det smager, lige indtil jeg tager den første bid. Og så er det oven i købet både nemt og hurtigt at lave en roulade.

Jeg bagte min første roulade da jeg i sin tid havde hjemkundskab i folkeskolen. I dag hedder det vist ikke engang hjemkundskab længere, men hvis man kigger på opskriften, så giver det faktisk ret god mening, at lade en flok skolebørn kaste sig over sådan et projekt.

Før det første er ingredienslisten ret overskuelig. Men derudover skal kagen hverken æltes eller hæves, så ungernes tålmodighed bliver ikke sat på prøve. Og så er det altså bare supernemt. Det sværeste er formentlig at få bunden rullet fint sammen om fyldet, uden at den knækker eller revner. Men hvis bare man sørger for at arbejde lidt hurtigt, så går det altså ret nemt.

Tip! Se mine bedste tips til sammenrulning af rouladen + lækre variationer af rouladefyldet under opskriften. 

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Roulade med hindbær

Samlet tid25 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 3 æg
  • 125 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 125 gr hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 nip salt
  • 1 spsk sukker
  • dl god hindbærmarmelade
  • evt. flormelis til pynt

Fremgangsmåde

  • Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en let og luftig æggesnaps. 
  • Sigt hvedemel, bagepulver og salt sammen og pisk det i dejen.
  • Fordel dejen i et rektangel (ca 30 x 35 cm) på et stykke bagepapir og bag rouladebunden ved 225 °C (alm ovn - ikke varmluft) i ca 10 minutter, til den er gylden. 
  • Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys med 1 spsk sukker. Læg den varme rouladebund på bagepapiret med den bagte overside nedad. Træk herefter det første stykke bagepapir af bunden. 
  • Smør bunden med et jævnt lag hindbærmarmelade. Rul herefter den lune roulade sammen vha bagepapiret. Det er en god ide at arbejde lidt hurtigt, så bunden ikke afkøles for meget og begynder at knække/sprække.
  • Læg rouladen med lukningen nedad på et fad og pynt evt. med flormelis. 
  • Rouladen er bedst, når den er relativt nybagt, men den kan godt stå et par dage. Den kan desuden fryses og optøs ved stuetemperatur inden servering. 

Sammenrulning af rouladen.

Jeg gentager det lige endnu engang. Det er supernemt at lave en roulade. Det eneste, der kan være lidt tricky, er at få rouladen rullet sammen, uden at den sprækker eller revner. Men der er faktisk et par tricks, som kan bruges.

For det første, så skal man være OBS på, at de inderste lag i rouladen som regel vil knække en lille smule, når den rulles sammen. Det er helt naturligt og ses ikke i den færdige roulade, så det skal man ikke fortvivle over. Derudover skal det helst gå lidt hurtigt, når først rouladen er kommet ud af ovnen. Bunden må ikke nå at afkøle for meget, for jo koldere den er, des sværere bliver det at rulle den pænt sammen. Det er derfor en god idé at gøre det hele klart, inden rouladen kommer ud af ovnen. På den måde kan man smøre marmelade ud over rouladebunden og rulle den sammen på ganske få minutter.

Sker der alligevel noget uforudset, så rouladen ikke bliver rullet sammen med det samme, så læg et rent viskestykke henover bunden. Viskestykket er med til at holde rouladen varm/lun og holder desuden på varmedampen, så bunden holdes svampet og fugtig.

Lækre variationer.

Fyldet i en roulade kan selvfølgelig varieres i det uendelige. Man kan bruge alle mulige former for marmelade og kompot, men efter min mening går man sjældent galt i byen med en god hindbærmarmelade. Særligt ikke hvis rouladen serveres med letpisket flødeskum og måske pyntes med friske hindbær, som jeg husker, at min farmor indimellem gjorde det. Et hit til en god kop kaffe og faktisk også et rigtig fint og lidt lettere alternativ til lagkage, hvis man trænger til fornyelse.

Derudover kan jeg anbefale både jordbærmarmelade og rabarberkompot. Og bryder man sig om abrikoser, så er abrikosmarmelade også lækkert. Det samme gælder en hjemmelavet lemoncurd. Og så er der jo den børnevenlige med nutella eller lignende chokoladecreme, der smørres på den lune bund, inden rouladen rulles sammen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)