Skal der lidt ekstra godt i småkagedåsen til weekenden, så kan jeg kun anbefale disse her skønne og sprøde appelsinspecier, som jeg bagte i går. Hvorvidt der i det hele taget når at blive nogle tilbage, til det rent faktisk er weekend, har jeg dog efterhånden mine tvivl omkring, for hold da helt op hvor er de bare gode, men så må jeg jo “på den igen”.

Anyway, småkagerne er mindst lige så nemme at lave som mine traditionelle specier med vanilje og oprindeligt havde jeg faktisk tænkt mig, at bage de klassiske specier, men da jeg fik øje på appelsinerne i frugtskålen, var der ikke langt fra tanke til handling. Vi spiser tonsvis af lækre appelsiner på denne her tid af året, men skallen skal vi jo ikke bruge til noget, så det var oplagt at gribe en appelsin med den ene hånd og rivejernet med den anden.

Udover appelsinskal er det også ret lækkert at tilføje hakket, mørk chokolade til appelsinspecierne, så kagerne får sådan lidt choko-orange smag, men det må blive en anden god gang. Og så vil jeg da lige skynde mig at tilføje, at appelsinskal sagtens kan erstattes af citronskal – citronspecier er mindst lige så gode som appelsinspecier.

Som sædvanligt, når det drejer sig om småkager, så kan jeg kun opfordre til at lave en god stor portion dej, når man nu alligevel er i gang og så komme dejen i fryseren. Er man den heldige ejer af en køkkenmaskine, så samles dejen jo så let som ingenting på ganske få minutter og så er der bare tilbage at trille den til pølser, som pakkes i husholdningsfilm og lægges i fryseren. Når bage- eller småkagetrangen så melder sig næste gang, er det blot at finde en rulle dej i fryseren og lade den ligge på køkkenbordet i ca 5 minutter, inden den skæres ud til småkager og bages. Nemmere kan det næsten ikke blive at servere skønne, hjemmebagte småkager.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Appelsinspecier

Hvile- og bagetid1 t 10 min
Samlet tid1 t 20 min
Antal: 50 stk

Ingredienser

 • 185 gr hvedemel
 • 75 gr flormelis
 • 2 tsk vaniljesukker
 • revet skal af 1 usprøjtet appelsin
 • 150 gr koldt smør (skåret i tern)

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, flormelis, vaniljesukker og revet appelsinskal i en skål.  
 • Smuldr smørret i blandingen og ælt det sammen til en ensartet dej
 • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med K-spaden. 
 • Ælt dejen let igennem med hænderne og tril den herefter til en pølse med en diameter på 3-4 cm. Læg pølsen på et skærebræt og sæt den på køl i minimum en time. Man kan også lægge pølsen i fryseren i 30 minutter. 
 • Skær dejen i skiver á ca ½ cm og læg dem med en smule afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. 
 • Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 10-12 minutter, til de er let gyldne i kanten.
 • Afkøl kagerne på bageristen og opbevar dem herefter i en lufttæt beholder. 

Noter

Præcis som med alle andre former for småkager er specierne ikke fryseegnede, men kan opbevares i en lufttæt dåse i op til en måned. Herefter bliver de lidt kedelige. Til gengæld kan den rå dej fryses i ruller. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)