Da jeg for nyligt bagte denne her hindbærroulade kom jeg i tanker om, at det også kunne være sjovt at prøve at lave en roulade, som ikke er sød. Jeg har jo tidligere lavet forskellige former for roulader i det salte køkken, blandt andet denne her madroulade med skinke og salatfyld, som altid er en vinder og så selvfølgelig spinatrouladen med laks, som er en af bloggens mest populære opskrifter. Men jeg manglede endnu at prøve kræfter med en tunroulade.

Jeg forestillede mig, at rouladen skulle minde lidt om de svenske smørrebrødstærter, som jeg faktisk også stadig har til gode at begive mig ud i, men altså i rouladeform i stedet for lagkage. En svensk smørrebrødstærte har typisk 2 former for fyld og så selvfølgelig en masse fin pynt. Men da der nu var tale om en roulade og ikke en smørrebrødstærte, holdt jeg mig til en helt simpel rouladebund (lavet på mel, æg, mælk, bagepulver og salt) og en enkelt slags fyld. Bunden minder lidt om en stor, fast pandekage og den er rimelig smagsneutral, hvilket jeg synes, passer perfekt til tuncreme, laks og rejer. Dog kan den sagtens udskiftes med en spinatbund magen til den der bruges til spinatroulade med laks. 

Tuncremen i rouladen er i realiteten en klassisk tunmousse. Det betyder, at den indeholder en smule husblas og husblas er altså en nødvendighed, hvis man vil have cremen til at stivne og give et flot snit i den færdige roulade. Men er man nu en af dem, som gyser lidt ved tanken om brugen af husblas, så lad mig med det samme forsøge at aflive myten om, at det er svært at arbejde med husblas. Det er ikke så svært, hvis man tager sine forholdsregler.

Husblas stivner og “klumper”, hvis man hælder den lune husblas direkte ned i en kold creme eller lign, hvilket rigtig mange opskrifter desværre har tendens til at diktere og så kan det nemt gå galt. Giver man sig derimod tid til lige at temperere den lune husblas ved gradvist at blande den med den kolde creme, inden de to vendes sammen som angivet i opskriften, så kan det næsten ikke gå galt. Endnu nemmere er det selvfølgelig, hvis man har en mikrobølgeovn, for husblas smelter på ingen tid i mikroovnen, men er man nødt til at smelte sin husblas over vandbad, så gør det ikke selve processen sværere, det tager bare lidt længere tid.

Jeg serverede tunrouladen med masser af rejer og røget laks samt pynt i form af dild og citron på toppen. Desuden rørte jeg en kold dressing sammen af creme fraiche, citronsaft, friskhakket dild, 1 nip sukker, salt og peber, men det kan sagtens undværes, da tunmoussen er ret cremet og lækker i sig selv. Endelig fik vi friske salatblade og brød ved siden af og det var en forrygende lækker forret, men jeg er helt overbevist om, at tunrouladen også vil gøre sig fabelagtigt godt på et frokostbord – evt. som en del af en hyggelig påskefrokost, hvis man holder den slags og snart skal igang med diverse forberedelser.

Tunroulade med laks og rejer

Hvile- og bagetid2 t 15 min
Samlet tid2 t 35 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 125 gr hvedemel
  • 3 æg (str large)
  • 1 dl mælk
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk groft salt

Tunfyld

  • 2 ds tun i vand (ca 140 gr pr ds)
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 bdt dild (hakket)
  • saft af ½ citron
  • 2 blade husblas
  • 1 dl piskefløde
  • 2 spsk mayonnaise
  • 200 gr rejer
  • 200 gr røget laks
  • salt og peber
  • citron + dild til pynt

Fremgangsmåde

  • Bland hvedemel, æg, mælk, bagepulver og salt i en skål og pisk det sammen til en glat dej. 
  • Fordel dejen tyndt i et rektangel (ca 30 x 35 cm) på en bageplade beklædt med bagepapir og bag bunden ved 225 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 15 minutter, indtil den er gennembagt. Imens laves tuncremen. 
  • Dræn tunen for vand, findel den med en gaffel og rør den sammen med creme fraiche og friskhakket dild. Gem evt. lidt dild til pynt. 
  • Udblød husblas i koldt vand i ca 5 minutter. Vrid vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaft. Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sek ved fuld watt, indtil husblassen er smeltet. Husblassen kan også smeltes i citronsaften ved at sætte skålen over vandbad. 
  • Kom en teskefuld af tuncremen i skålen med den lune husblas og rør rundt. Gentag med 2-3 skefulde tuncreme, så husblassen afkøles let. Vend herefter husblassen i skålen med den resterende tuncreme og rør godt rundt. 
  • Pisk fløden til blødt skum og vend den i tuncremen. Smag til med salt og peber og stil cremen til side, indtil rouladebunden er færdigbagt. 
  • Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet. Tag rouladebunden ud af ovnen og læg den på bagepapiret med bagsiden opad. Træk det brugte bagepapir af bunden og kassér det. 
  • Fordel tuncremen i et jævnt lag på den varme/lune bund og rul den sammen - jo varmere bunden er, jo nemmere undgår man, at den knækker/sprækker. Lad de øverste 4-5 cm af bunden være uden tuncreme - det skal nok fordele sig og følge med, når rouladen rulles sammen. 
  • Læg rouladen med lukningen nedad på et skærebræt og stil den på køl i ca 2 timer, indtil cremen har sat sig og er stivnet. 
  • Fordel 2 spsk mayonnaise øverst på rouladen og pynt med rejer og røget laks (mayonnaisen fungerer som "lim"). Pynt til sidst tunrouladen med dild og citron og lad den trække på køl indtil servering. 

Noter

Rouladen kan sagtens laves dagen i forvejen og efterfølgende trække på køl. Vent dog med at pynte den til umiddelbart før servering. 
Bryder man sig ikke om dild, så udelader man det selvfølgelig bare fra tuncremen. Man kan i stedet tilsætte fintrevet løg eller purløg. Det ser også fint ud at tilsætte rød kaviar til cremen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)