Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kalkunlår og rodfrugter i stegeso…

6 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker kalkunlår og det har jeg faktisk gjort så langt tilbage, som jeg kan huske. Når man er vant til kyllingelår, så er der altså noget lidt “sjovt” ved at få serveret sådan et kæmpe lår – især da jeg var lille – og så smager de store og kødfulde lår jo bare supergodt. I hvert fald hvis de bliver tilberedt korrekt, så de ikke tørrer helt ud.

Kalkunlår hører ikke til blandt de mest hyppige gæster i køledisken, men jeg støder dog oftere og oftere på dem, når vi er ude og handle. Størst succes har jeg haft hos Lidl. Hvis ikke altid, så har de dem i hvert fald ofte i køledisken og de er også jævnligt at finde i deres tilbudsavis, så kniber det med at skaffe kalkunlår, så kig lige indenfor i den lokale Lidl.

>> Se også min opskrift på lækker, hjemmelavet pulled kalkun lige her.

Om sommeren er jeg ret vild med at grille marinerede kalkunlår, men resten af året ryger de ganske enkelt i stegesoen, hvor de får lov til at hygge sig i timevis. Først bliver lårene penslet med en lækker marinade og derefter lægger jeg dem på en bund af kartofler og grønsager og så ryger hele molevitten i ovnen. Stegesoen holder på saften og kraften i kødet, så lårene ikke tørrer ud og så er jeg bare stor fan af mad, som passer sig selv i ovnen, imens jeg laver alt muligt andet.

Jeg er ret vild med kombinationen af sød sennep og timian, så det er ofte den smagskombination, som jeg holder mig til, når det kommer til kalkunlår. Dog kan jeg også anbefale at pensle lårbasserne med en god bbq marinade (evt. hjemmelavet) og endelig kan man nøjes med lidt olie og en eller anden form for grillkrydderi. Lidt smag skal der dog til, for uanset hvordan vi vender og drejer det, så er kalkunkød jo ikke det mest smagfulde kød i verden – heller ikke selvom lårene smager af noget mere end fx brystet. Lidt hjælp skal der til.

Forleden blev det til en bund af kartofler, pastinakker og gulerødder, hvilket var supernemt, da det kun var pastinakkerne, som blev skrællet. Både gulerødder og kartofler var så fine, at jeg kunne nøjes med at skrube dem, inden det hele blev skåret i grove stykker og smidt i bunden af “soen”. Herefter var det blot at pensle kalkunlårene med marinade og lægge dem ovenpå grønsagerne, sætte låg på og smække ovnlågen i. Og 2 timer senere var aftensmaden klar.

Ret perfekt fordi jeg efterfølgende både nåede en gåtur med Villy og en træningstime i fitnesscentret sammen med Morten og da vi kom hjem, duftede hele huset af aftensmad, som var lige til at tage ud af ovnen og sætte på bordet. Så bliver man altså bare en lille smule lykkelig.

Afhængig af størrelsen på kalkunlårene, så er ét lår som regel rigeligt pr. mand og jeg vil også vove den påstand, at 2-3 lår vil kunne mætte en familie bestående af 2 voksne og 2 mindre børn. Jeg har i hvert fald problemer med at spise et helt lår selv, og det sidste kød bliver som regel pillet af benet til stor glæde for Villy.

Jo flere lår, man skal tilberede, jo større stegeso kræver det selvfølgelig, men skal man bare lave 2 lår, så kan man sagtens nøjes med en lille stegeso af rødt ler (Römertopf), som den jeg har brugt. Skal jeg tilberede flere lår, så bruger jeg min store stegeso fra Le Creuset og jeg ved, at man også kan få en Römertopf i en udgave, som er noget større end den, som jeg har.

Ejer man slet ikke en stegeso, så kan man i stedet bruge en stor stegegryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen – dvs der må ikke være plastikhåndtag eller lignende på gryden, som kan smelte. Man kan også bruge et ildfast fad, som dækkes til med stanniol, men vær opmærksom på, at tilberedningstiden formentlig skal nedsættes lidt, da stanniol ikke virker isolerende på samme måde som en stegeso/stegegryde.

5 fra 3 stemmer

Kalkunlår og rodfrugter i stegeso

Bagetid2 timer
Samlet tid2 timer 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 kalkunlår pr. pers
 • 2 spsk sød sennep
 • 4 spsk olie
 • 2 tsk tørret timian
 • 4 gulerødder
 • 4 pastinakker
 • 500 gr kartofler
 • evt frisk timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Dup kalkunlårene tørre med lidt køkkenrulle og træk skindet ned ad låret.
 • Rør sennep, olie og timian sammen med salt og peber til en marinade og pensl marinaden på kalkunlårene. Træk skindet tilbage på plads og fordel det sidste marinade på lårene. 
 • Skræl pastinakker og gulerødder og skrub kartoflerne. Skær alle grønsagerne i grove stykker og placer dem i bunden af stegesoen. Drys med salt og peber. 
 • Bruger man en stegeso/römertopf af rødt ler, skal den stå i blød i koldt vand i køkkenvasken i ca 15 minutter, før den fyldes med grønsager. 
 • Placer de marinerede kalkunlår ovenpå grønsagerne og læg evt. lidt friske timiankviste øverst, inden låget lægges på stegesoen. 
 • Sæt stegesoen i en kold ovn og tilbered lårene i 2 timer ved 200 °C (varmluft) eller 3 timer ved 175 °C (varmluft). Fjern evt låget på stegesoen de sidste 15 minutter af stegetiden, hvis der ønskes stegeskorpe på kødet. Er lårene meget blege, så giv dem lidt grill. 
 • Server kalkunlårene med kartoflerne og grønsagerne fra bunden af stegesoen. 
Jeg tilsætter ikke væde til stegesoen, men der ligger alligevel en del stegesky i bunden af "soen", når retten er færdigtilberedt. Skyen kan man enten servere til kødet, evt. med lidt brød til at suge den op med, eller også kan man si den og lave en sauce. 
Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tanja Camilla Grandahl Rump
3 år siden

Hej Anne.. Åååh tusind tak for de mest dejligste og smagfuldeste opskrifter ever.. Er kun nået halvvejs igennem. Men de er bare så nemme og overskuelige at gå i krig med – og mega lækre… Det hitter hos os..😁🙏🏻 Vi har en 2 årig pige og vi begge arbejder fuldtids og min mand er selvstændig, så familie tid sammen er til tider svært og nogle gange kan madlavning være det, man halter på eller laver det samme igen og igen. :/

Men dine retter er guldværd, man Spare tid, penge Og jeg/vi får meget mere kvalitet tid sammen som familie og utrolig lækkert mad, som er overskuelig at lave.

Og er mega fan af kalkun lårene,.. De bliver utrolig saftige hver eneste gang😁 Hurtigt at forberede og så passer det sig selv i ovnen, i nogle timer, så man har masser af tid til lidt husligt eller dejlig gå tur med den lille..👍

Og selv dine “veganske” retter hitter hos os alle, bla. Hos Min mand som er utrolig kød glad.. Han vil hellere have det end flæskesteg😅

Mange tak 🙂 glæder mig til at komme igennem dem alle sammen.. Mvh Tanja Rump

Jørgen Jørgensen
2 år siden

Hej Anne.
Virkelig god ret og så kan man lave den om formiddagen og sætte den i køleskabet og trække, bare sætte den i ovnen ved 15.00 tiden og god mad kl 18,00.
Med venlig hilsen
Jørgen

Inga
2 år siden

Jeg kunne godt tænke mig opskrifter på sammenkogt som kan passe sig selv-
Vi er travle folk
Hilsen Inga