Birkes – nem opskrift på birkes.

9 kommentarer
Brød og boller, Brunch - opskrifter., Morgenmad, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Birkes er ikke bare birkes. Det finder man lynhurtigt ud af, når man bliver ansat som bagerekspedient. Og jeg er sikker på, at der sidder mange tidligere bagerekspedienter derude, som vil give mig ret. Der er nemlig det finurlige ved Danmark, at selvom vi er et lille land, så er vi åbenbart store nok til, at et stykke bagværk kan skifte navn fra den ene ende af landet til den anden.

Søde birkes og grovbirkes.

På Sjælland er birkes søde og fyldt med remonce, hvorimod de søde birkes i Jylland kaldes for københavnerbirkes. Hvordan de gør på Fyn, skal jeg ikke kunne sige, men udover de søde, findes der også helt almindelige birkes og grovbirkes. Og heldigvis er vi vist nogenlunde enige om navnet på de grovbirkes. Så langt, så godt.

Noget andet, som vi kan blive enige om, er at birkes som regel laves på wienerbrødsdej. Og det uanset om de er søde, grove eller almindelige. Det har jeg dog ændret lidt på i denne her opskrift. Mine birkes er nemlig lavet på en god og svampet gærdej, som giver de lækreste og mest luftige birkes. Det er ikke bare meget nemmere, fordi man slipper for at rulle en masse smør ind i dejen. Birkesene er også meget hurtigere at lave, hvilket gør dem oplagte til en hyggelig brunch eller sen morgenmad.

Lækre variationer.

Jeg serverede de lune og nybagte birkes til en skøn brunch i weekenden. Og de par stykker, som blev til overs, blev gemt i en frysepose, men de var faktisk væk sidst på dagen. Rub og stub blev spist. Jeg overvejer lidt, om der skal eksperimenteres med en koldhævet version, for det vil jo være helt oplagt til morgenmad. Så langt er jeg dog ikke nået endnu.

>> Se også min opskrift på koldhævede kanelsnegle til morgenmad og brunch lige her.

Vil man nu gerne lave “rigtige” tebirkes på wienerbrødsdej – med eller uden fyld – så tænker jeg, at man kan snyde lidt bruge en plade færdiglavet, fersk butterdej fra supermarkedet. Jeg har ikke selv prøvet det, men er ret sikker på, at det vil kunne lade sig gøre. Og vil man hellere prøve kræfter med tebirkes lavet på hjemmelavet wienerbrødsdej, så ligger min bedste opskrift på wienerbrødsdej lige her. 

4.20 fra 15 stemmer

Birkes

Hæve- og bagetid1 t 20 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
  • 1 æg
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk sukker
  • 350 gr hvedemel (+ lidt til æltning/udrulning)
  • 75 gr smør (smeltet)
  • birkes og sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. 
  • Tilsæt yoghurt naturel, æg, salt, sukker, hvedemel og smeltet smør og rør det hele sammen til en blank og smidig dej. 
  • Dejen kan også samles i en røremaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dem med dejkrogen. 
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord - den behøver ikke hæve først. Rul dejen ud til et rektangel på ca 20 x 60 cm. 
  • Nu skal rektanglet foldes sammen på langs, så dejen kommer til at ligge i 3 lag. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og fold herefter den anden 1/3 af dejen ind mod midten ovenpå den første dejfold. Nu er dejen blevet til en stang med 3 lag. 
  • Skær stangen ud i 12 lige store stykker og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 
  • Lad tebirkesene hæve tildækket i ca 1 time og pensl dem herefter med sammenpisket æg og birkes. 
  • Bag tebirkesene ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter eller indtil de er gyldne og gennembagte. 
  • Lad tebirkesene afkøle på ovnristen og server dem gerne lune med smør. 
Som med al anden gærdej er birkes bedst, når de er relativt friskbagte. De kan dog sagtens holde sig i et par dage, hvis de opbevares i en pose eller lignende og kan med fordel lunes i ovnen eller på brødristeren. Birkes kan desuden fryses. 
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mie
4 år siden

Uhm.. Får helt lyst til at bage 😋
Koldthævede af slagsen vil jeg glæde mig til at læse om (og prøve), og måske du også vil eksperimentere med den grovere version?
Uanset, så siger jeg tak for en skøn blog med masser af lækker inspiration!
Jeg er næsten dagligt her forbi..

Randi
4 år siden

Kan de foldes flere gange end de 3 lag? Jeg elsker de mange lag i en birkes 😀

Holm
2 år siden

Kan du vise hvordan du folder ?

Pernille
2 år siden

Ser lækkert ud, men lyder som om det er en smørbirkes der er tale om her?

Bager Per Hansen
2 år siden

Må jeg komme med en kommentar :

The birkes laves IKKE af Wienerdej.
Det er den samme dej som til rundstykker.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)