Grove bananboller…

7 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Så skete det igen. Der lå 2 meget trætte bananer i frugtskålen og nærmest tiggede om at blive brugt. Okay, nu lyder det jo næsten som om, at vi køber massevis af bananer hver uge, for efterfølgende blot at lade dem ligge til udstilling i frugtskålen. Vi spiser faktisk ret mange bananer og når som regel også igennem hele portionen. Men engang imellem sker det jo, at et par stykker bliver overmodne og så er de altså ikke særligt spændende at sætte tænderne i.

Til gengæld er overmodne bananer jo geniale i madlavningen og det nyder vi godt af herhjemme. Bananerne bruges både til bananbrød og bananmuffins, men faktisk også lidt sundere ting som bananvafler og bananpandekager, som er skønne til morgenmad.

Endelig er bananer altså helt geniale som “sødestof” i en portion lækre grove bananboller og det var lige præcis hvad der skete med de 2 bananer, som lå i skålen. De blev nemlig moset og kom i en portion skønne boller med fuldkornsmel, müsli og lidt tørret frugt. Perfekte boller til både madpakker og den lille lækkersult, fordi de på den ene side er lidt søde i det, men samtidig også relativt sunde.

>>Se også min opskrift på banankage med karamelglasur lige her. 

Som sædvanlig, når jeg bager den slags boller, benyttede jeg mig af den metode, som jeg selv vil betegne som “verdens nemmeste opskrift på boller”. Det går kort og godt ud på at blande ingredienserne sammen med en ske i en stor skål og efterfølgende tilsætte hvedemel, indtil konsistensen er som en tyk grød. Og det er altså lidt vigtigt, at konsistensen er som tyk grød, for hvis dejen er for tynd, så vil bollerne løbe ud på bagepladen under bagningen og de vil blive helt flade. Af samme grund er jeg også lidt forsigtig med at angive en eksakt mængde hvedemel i opskriften, men har bare skrevet, at der måske skal bruges lidt mere eller mindre.

Når dejen er rørt sammen, skal den bare hæve tildækket i ca 1 time, hvorefter den kan sættes i boller/klatter med en våd spiseske på en bageplade beklædt med bagepapir. Nemmere kan det næsten ikke blive og så slipper man både for at ælte og trille dejen til boller samt rengøring af køkkenbordet. Bollerne kan for øvrigt også laves i en koldhævet version, hvis man nøjes med at bruge 10-15 gr gær og efterfølgende lader dejen hæve 8-12 timer på køl, fx natten over. Nemt og bekvemt.

4 fra 5 stemmer

Grove bananboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 dl yoghurt naturel (eller lign. surmælksprodukt)
 • 1 spsk honning
 • tsk groft salt
 • 2 modne bananer (mosede)
 • 100 gr müsli med frugt og nødder
 • 50 gr rosiner eller lign. tørret frugt (kan udelades)
 • 100 gr fuldkornsmel (andre grove meltyper kan også bruges)
 • 275 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. 
 • Tilsæt yoghurt, honning, salt, mosede bananer, müsli, rosiner og fuldkornsmel. 
 • Tilsidst tilsættes hvedemel og der røres godt rundt, indtil dejen er som en tyk grød. Den må ikke være for tynd, for så løber bollerne ud på bagepladen og bliver flade. Er dejen tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel/fuldkornsmel. 
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. 
 • Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med en våd spiseske og lad dem efterhæve i ca 30 minutter.  
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm ovn - ikke varmluft) i 20-25 minutter, til de er gyldne og gennembagte. 
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem gerne lune. 
Bollerne holder sig saftige og lækre i et par dage og de kan også fryses. 
Bruger man lidt mindre gær (10-15 gr), så kan dejen koldhæves i køleskabet natten over. Yoghurt naturel kan desuden erstattes af ekstra vand. 
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jane
4 år siden

Vil gerne have opskrifterne på e-mail

Mach
3 år siden

Kan de fryses?

Pernille Siggaard
1 år siden

De må prøves, da jeg netop har en del “trætte” bananer 🙂

Helle Rosager
3 måneder siden

5 stars
God måde at få brugt trætte bananer og de rester af mysli, som er i skuffen.
Jeg dryssede lidt perlesukker over bollerne inden bagning. På den måde føles de meget mere luksuriøse og ingen fik den tanke at skære dem over og komme smør på. I stedet blev de bare spist hele.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)