Tebirkes er ikke bare tebirkes. Det finder man lynhurtigt ud af, når man bliver ansat som bagerekspedient og jeg er sikker på, at der sidder mange tidligere bageekspedienter derude, som vil give mig ret. Der er nemlig det finurlige ved Danmark, at selvom vi er et lille land, så er vi åbenbart store nok til, at et stykke bagværk kan skifte navn fra den ene ende af landet til den anden.

På Sjælland er tebirkes søde og fyldt med remonce, hvorimod de søde birkes i Jylland kaldes for københavnerbirkes. Hvordan de gør på Fyn, skal jeg ikke kunne sige, men udover de søde birkes, findes der også helt almindelige birkes – dem kalder vi så for tebirkes i Jylland – og grove birkes. Og heldigvis er vi vist nogenlunde enige om navnet på de grove birkes. Så langt, så godt.

Noget andet, som vi kan blive enige om, er at birkes som regel laves på wienerbrødsdej. Og det uanset om de er søde, grove eller almindelige. Det har jeg dog ændret lidt på i denne her opskrift, for mine tebirkes (og nej, de er ikke søde 🙂 ) er lavet på en god og svampet gærdej, som giver de lækreste og mest luftige birkes. Det er ikke bare meget nemmere, fordi man slipper for at rulle en masse smør ind i dejen, men tebirkesene er også meget hurtigere at lave, hvilket gør dem oplagte til en hyggelig brunch eller sen morgenmad.

Jeg serverede de lune og nybagte tebirkes til en skøn brunch i weekenden og de par stykker, som blev til overs, blev gemt i en frysepose, men de var faktisk væk sidst på dagen. Rub og stub blev spist. Jeg overvejer lidt, om der skal eksperimenteres med en koldhævet version, for det vil jo være helt oplagt til morgenmad. Så langt er jeg dog ikke nået endnu, men jeg forestiller mig at bruge samme fremgangsmåde, som til mine koldhævede luciaboller. Altså mindre gær og så forme bagværket om aftenen og lade det hæve på køl natten over.

>> Se også min opskrift på koldhævede kanelsnegle til morgenmad og brunch lige her.

Jeg er sikker på, at man også kan eksperimentere med at smøre forskellige former for fyld på dejen, inden den foldes sammen til en stang. Fx marcipanremonce eller kanelremonce og skal det ikke være søde birkes, så tænker jeg flødeost med hvidløg eller måske en pikantost – lidt ligesom disse her hjemmebagte frøsnappere med pikantost. 

Og vil man nu gerne lave “rigtige” tebirkes på wienerbrødsdej – med eller uden fyld – så tænker jeg, at man kan snyde lidt bruge en plade færdiglavet, fersk butterdej fra supermarkedet. Jeg har ikke selv prøvet det, men er ret sikker på, at det vil kunne lade sig gøre. Og vil man hellere prøve kræfter med tebirkes lavet på hjemmelavet wienerbrødsdej, så ligger min bedste opskrift på wienerbrødsdej lige her. 

Tebirkes

Hæve- og bagetid1 t 20 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
  • 1 æg
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk sukker
  • 350 gr hvedemel (+ lidt til æltning/udrulning)
  • 75 gr smør (smeltet)
  • birkes og sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. 
  • Tilsæt yoghurt naturel, æg, salt, sukker, hvedemel og smeltet smør og rør det hele sammen til en blank og smidig dej. 
  • Dejen kan også samles i en røremaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dem med dejkrogen. 
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord - den behøver ikke hæve først. Rul dejen ud til et rektangel på ca 20 x 60 cm. 
  • Nu skal rektanglet foldes sammen på langs, så dejen kommer til at ligge i 3 lag. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og fold herefter den anden 1/3 af dejen ind mod midten ovenpå den første dejfold. Nu er dejen blevet til en stang med 3 lag. 
  • Skær stangen ud i 12 lige store stykker og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 
  • Lad tebirkesene hæve tildækket i ca 1 time og pensl dem herefter med sammenpisket æg og birkes. 
  • Bag tebirkesene ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter eller indtil de er gyldne og gennembagte. 
  • Lad tebirkesene afkøle på ovnristen og server dem gerne lune med smør. 

Noter

Som med al anden gærdej er tebirkes bedst, når de er relativt friskbagte. De kan dog sagtens holde sig i et par dage, hvis de opbevares i en pose eller lignende og kan med fordel lunes i ovnen eller på brødristeren. Tebirkes kan desuden fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)