Pavlova med flødeskum og bær.

16 kommentarer
Desserter, Kager, Nem kage, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Pavlova. En skøn dessertkage med sprød marengs, flødeskum og friske bær, som er et kæmpe hit herhjemme i løbet af hele sommeren. Og faktisk også om vinteren, hvor jeg erstatter de friske bær på toppen med andre former for frugt, som er i sæson. Fx appelsinfileter eller clementiner, granatæblekerner, kiwi, figner og henkogt frugt som pærer og ferskner.

Se også – Sommerkage med marengs I Karamelmousse I Pandekage-kage med hindbær

Nem pavlova opskrift. 

Den her opskrift på pavlova er ret nem, og i virkeligheden er pavlova noget af det mest simple at lave. Men den ligner altså en hel million, når den står der og er fint pyntet med flødeskum og friske bær på toppen. En perfekt måde at bruge en rest æggehvider på, og en hel oplagt dessertkage til en skøn gæstemiddag.

Pavlova stammer for øvrigt oprindeligt fra New Zealand/Australien, hvor den er udråbt som nationalkage. Her topper man som regel kagen med kiwi og passionsfrugt, hvilket også smager skønt. Men i sommermånederne bør man nu unde sig selv at lave en hjemmelavet pavlova med friske, danske jordbær og hindbær. 

Tip! Se også mine bedste tips + variationer til pavlova under opskriften. 

 

4.64 fra 22 stemmer

Pavlova med flødeskum og bær

Bagetid3 t
Samlet tid3 t 30 min
Antal: 8 stykker

Ingredienser

  • 5 æggehvider
  • 250 gr sukker
  • 1 tsk lys eddike, fx hvidvinseddike (kan udelades eller erstattes af citronsaft)
  • 4 dl piskefløde
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 2 tsk flormelis
  • 400 gr blandede bær, fx blåbær, hindbær og jordbær

Fremgangsmåde

  • Kom æggehviderne i en ren og tør skål og pisk dem stive, til de danner små toppe, som ikke falder sammen.
  • Tilføj sukkeret lidt ad gangen og pisk videre, indtil det bliver til en blank marengsmasse.
  • Tilsæt eddike og pisk marengsmassen igennem en sidste gang.
  • Tegn en cirkel efter en stor tallerken på et stykke bagepapir (ca 25 cm i diameter). Vend bagepapiret om, så stregen ikke smitter af på kagen, men stadig kan ses. 
  • Fordel marengsmassen i cirklen på bagepapiret. Prøv gerne at lave en let fordybning i midten, så der bliver plads til flødeskum og bær. Ydersiden af kanten kan evt. glattes let med en palet eller kniv. 
  • Bag marengsbunden ved 125 °C (varmluft) i 75 minutter. Herefter slukkes ovnen og kagen tørrer i eftervarmen i yderligere 2 timer, indtil ovnen er kold. 
  • Tag den afkølede marengsbund ud af ovnen, fjern forsigtigt bagepapiret og placer den på et lagkagefad. 
  • Pisk fløden til skum.
  • Riv skallen af appelsinen og vend appelsinskal og flormelis efter smag i flødeskummet. Skal fløden smage ekstra meget af appelsin, så kan man også tilsætte 2-3 spsk appelsinsaft.
  • Gør bærrene i stand og skær evt. store bær i mindre stykker.
  • Fordel flødeskummet på marengsbunden og anret de friske bær på toppen.
  • Server kagen med det samme eller opbevar den på køl indtil servering.
  • Kagen er bedst samme dag, som den er lavet, men bliver der rester, kan de opbevares på køl til dagen efter. Kagen er ikke fryseegnet.
  • Tip! Marengsbunden kan uden problemer bages 1-2 uger i forvejen, hvis den pakkes godt ind i en dåse eller en stor frysepose.

Tips til opskriften.

  • Jeg bruger gerne røremaskinen, når jeg laver marengs. Det har bl.a den store fordel, at maskinen klarer piskningen, imens jeg laver noget andet. Men med en smule tålmodighed kan man sagtens piske en lækker og luftig marengs med en almindelig el-mikser.
  • Jeg tilsætter sukker til de stiftpiskede æggehvider lidt ad gangen, imens jeg fortsat pisker. Hvis man vender alt sukkeret i hviderne på én gang, så kan man risikere, at luften slås ud af æggehviderne. Tilsættes det derimod lidt efter lidt, så arbejdes det ind i hviderne, som bliver til en fin, blank marengsmasse.
  • Jeg kommer altid en lillebitte smule eddike til marengsmassen. Eddiken kan ikke smages, og den kan sagtens udelades. Men den er medvirkende til at binde proteinerne i æggehviderne sammen og give en lækker og let sej marengs. Det nogle af os også kalder “tyggegummi”.
  • En pavlova kan godt laves et par timer i forvejen, men ikke dagen før. Marengsen suger fugt og bliver blød, flødeskummet begynder at løbe og frugten bliver også lidt trist at se på. Til gengæld kan man sagtens bage sin marengsbund i god tid, for den kan snildt holde sig flere dage i en stor frysepose eller sågar i ovnen.
  • En pavlova er en oplagt dessert til buffeter og lignende, hvor man gerne vil forberede lidt i god tid. Når først bunden er bagt, skal den blot pyntes med flødeskum og bær. Og en pavlova må, efter min mening, gerne se lidt rodet og overdådig ud.

Lækre variationer.

Jeg topper gerne min pavlova med letpisket flødeskum vendt med en ganske lille smule flormelis og revet appelsinskal. Og så selvfølgelig masser af bær eller frugt. Dog kan man også bruge kugler af is. Fx vaniljeis eller en god sød-syrlig sorbet.

Det giver et fint farvespil at bruge blandede bær, men mindre kan selvfølgelig gøre det og en pavlova toppet med masser af friske, danske jordbær er en himmelsk mundfuld. Mulighederne er mange og det gælder bare om at slå sig løs og bruge de bær og frugter, som man kan lide.

Kan man lide chokolade, så kan man også lave en chokolade pavlova. Der skal blot sigte 2-3 spsk kakaopulver i dejen. Man kan også vende smeltet chokolade eller grofthakket chokolade forsigtigt i marengsmassen, så man får fine “hvirvler” af chokolade.

16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
helle
3 år siden

Wowww den ser rigtig god ud. Og nu hvor sommerens bær snart er på vej, er den intet mindre end fantastisk. Jeg er ikke helt med på det der med, om den kan laves evt. dagen før 🙂 ?. Kan den bages dagen før og være god, hvis jeg blot kommer den i en frysepose ?.

Sarah
2 år siden

Jeg vil gerne lave den som lagkage og vil derfor bage 2 bunde.
Kan man bage dem samtidig i ovnen? 🙂

Berit vibeke kraglund
2 år siden

5 stars
Tak for en dejlig og nem opskrift skal lave den på lørdag

Mange hilsner Berit

Nina
2 år siden

5 stars
Smagte fantastisk og resterne dagen efter😉

Charlotte Gudmand
1 år siden

5 stars
Hej.
Hvis jeg vil lave små ‘reder’ er det så samme bagetid?. Jeg elsker den her opskrift.
Hilsen Charlotte

Naja Kristianstiansen
1 år siden

Hvis man laver dobbelt portion skal den så stadig have lige lang tid som den ellers skal første gang jeg laver den og er sikker på den smager fantastisk mega god opskrift og mega enkelt

Hanne Larsen
1 år siden

Kan den laves to dage i forvejen og putte den i en stor pose og lukke godt for den ?

Inger Terkelsen
7 måneder siden

Hej
Jeg vil lave denne skønne kage til min fødselsdag næste søndag , kan jeg bage bunden fredag , den bliver først pyntet når den skal bruges . Tænker at lave den i en bradepande , skal være til 11 Pers .

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)