I skal da ikke snydes for opskriften på denne her skønne pavlova. En rigtig sommerkage med sprød marengs, flødeskum og friske bær, som jeg både bagte til Mors dag, hvor vi var til kaffe hos mine forældre, og til dessert ovenpå hvederne til store bededag.

I bund og grund er en pavlova noget af det mest simple at lave, men den ligner altså en hel million, når den serveres med masser af lækre og friske sommerbær på toppen. Har man fået æggehvider til overs, så er det derfor helt oplagt at bruge dem til pavlova – eller små kyskager – men selvfølgelig kan man også bare købe en pakke med æggehvider. Det gør ingen forskel for det færdige resultat.

Nogle gange får jeg sådan lidt indtryk af, at marengs er omgærdet af en smule mystik – lidt ligesom husblas og vandbakkelser. Men hvis bare man sørger for, at få skilt æggeblommer og æggehvider ad, så der ikke er den mindste smule æggeblomme i hviderne og i øvrigt får pisket hviderne helt stive og fulde af luft, så er det bestemt ikke vanskeligt.

Jeg bruger gerne min røremaskine, når jeg laver marengs. Det har den store fordel, at maskinen kan klare piskningen, imens jeg laver noget andet, men med en smule tålmodighed kan man sagtens lave marengs og pavlova med en almindelig el-mikser. Min farmor bagte verdens bedste marengs og hun havde altså ikke en røremaskine til rådighed.

Når æggehviderne er helt stive og pisket fulde af luft, tilsætter jeg sukker lidt ad gangen, imens jeg fortsat pisker. Hvis man vender alt sukkeret i hviderne på én gang, så kan man risikere, at luften slås ud af æggehviderne, men tilsættes det lidt efter lidt, så arbejdes det ind i hviderne, som bliver til en fin, blank marengsmasse. Endelig tilsætter jeg en smule eddike til marengsen. Eddiken kan ikke smages og den kan sagtens udelades, men den er medvirkende til at binde proteinerne i æggehviderne sammen og give en lækker og let sej marengs – det nogle af os også kalder “tyggegummi” 🙂

En pavlova kan godt laves et par timer i forvejen, men ikke dagen før. Marengsen suger fugt og bliver blød, flødeskummet begynder at løbe og frugten bliver også lidt trist at se på. Til gengæld kan man sagtens bage sin marengsbund i god tid, for den kan snildt holde sig i en store frysepose eller sågar i ovnen. En pavlova er derfor en oplagt dessert til buffet’er og lignende, hvor man gerne vil forberede lidt i god tid og når først bunden er bagt, rager det jo ikke vidt at pynte den. Faktisk må en pavlova, efter min mening, gerne se lidt rodet og en smule overdådig ud.

Jeg topper pavlovaen med letpisket flødeskum vendt med en ganske lille smule flormelis og revet appelsinskal og så selvfølgelig masser af bær, men man kan også bruge is – vaniljeis eller sorbet. Det giver et fint farvespil at bruge blandede bær, men mindre kan selvfølgelig gøre det og en pavlova toppet med masser af friske, danske jordbær er en himmelsk mundfuld. I Australien/New Zealand, hvorfra pavlovaen stammer og hvor den er udråbt som nationalkage, bruger man ofte friske bær, passionsfrugt og kiwi, så mulighederne er mange og det gælder bare om at slå sig løs og bruge de bær og frugter, som man kan lide.

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 15 stemmer

Pavlova med flødeskum og bær

Bagetid3 t
Samlet tid3 t 30 min
Antal: 8 personer

Ingredienser

 • 5 æggehvider
 • 250 gr sukker
 • 1 tsk lys eddike, fx hvidvinseddike (kan udelades eller erstattes af citronsaft)
 • 4 dl piskefløde
 • revet skal af 1 usprøjtet appelsin
 • 2 tsk flormelis
 • blandede bær, fx blåbær, hindbær og jordbær (jeg bruger ca 400-500 gr)

Fremgangsmåde

 • Kom æggehviderne i en skål og pisk til de er helt stive og danner små toppe, som ikke falder sammen. Det er nemmest, hvis man har en røremaskine. 
 • Tilføj sukkeret lidt ad gangen og pisk videre imens. Til sidst tilsættes eddike. 
 • Tegn en cirkel efter en stor tallerken på et stykke bagepapir (ca 26 cm i diameter). Vend bagepapiret om, så stregen ikke smitter af på kagen, men stadig kan ses. 
 • Fordel marengsmassen i en cirkel på bagepapiret. Prøv gerne at lave en let fordybning i midten, så der bliver en kant hele vejen rundt. På den måde bliver der bedre plads til flødeskum og bær. Ydersiden af kanten kan evt. glattes let med en palet eller kniv. 
 • Bag pavlovaen ved 125 °C (varmluft) i 1 time. Herefter slukkes ovnen og kagen tørrer/bager på eftervarmen i ovnen i yderligere 2 timer, til den er kold. 
 • Tag den afkølede marengsbund ud af ovnen, fjern forsigtigt bagepapiret og placer den på et lagkagefad. 
 • Pisk fløden til blødt skum og vend det sammen med fintrevet appelsinskal og flormelis. Gør bærrene i stand. 
 • Anret appelsinflødeskummet på marengsbunden og top op med friske bær. Sigt evt. lidt flormelis over kagen lige inden servering. 

Noter

Kagen er bedst samme dag, som den er lavet og kan ikke laves i forvejen. Dog kan man sagtens bage sin marengsbund i god tid, for den kan sagtens tåle at ligge indpakket i en stor frysepose eller lign. i adskillige dage. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)